in

Ψtalk: “‘Εχω κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη.”

Απαντά η Αθανασία Μούγιου, Ψυχολόγος

Έχω κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη από τότε που ήμουν παιδί λόγω ορισμένων γεγονότων. Παρόλο που δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση δεν ξέρω πως μπορώ να αρχίσω να παλεύω για τον εαυτό μου γιατί έχω συνηθίσει τόσο πολύ με αυτές τις μόνιμες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Επίσης νιώθω ότι δεν έχω καμία δεξιότητα ή ταλέντο για να μπορέσω να ασχοληθώ με κάτι επαγγελματικά. Και ακόμα και όταν ξεκινάω κάτι είτε είναι χόμπι είτε είναι εργασία φοβάμαι ότι θα αποτύχω και θα απογοητευτώ και τα παρατάω .

Από τον/την : Μ


Αγαπητή Μ,

Σας ευχαριστώ, που μοιραστήκατε την εμπειρία σας μαζί μου.

Κατανοώ ότι σας προβληματίζουν και σας επηρεάζουν σημαντικά, αυτές οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να είστε όσο λειτουργική επιθυμείτε στην καθημερινότητα σας. Οι τρόποι που συμπεριφέρεστε ή αντιμετωπίζεται τις καταστάσεις και τις προκλήσεις που συμβαίνουν, όπως για παράδειγμα το ότι τα παρατάτε φοβούμενη μία ενδεχόμενη αποτυχία ή ότι δεν έχετε δεξιότητες, ίσως αποτελούν την αφετηρία για να ανακαλύψετε τα κίνητρα που χρειάζεστε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη, ενώ το κοινωνικό άγχος εμφανίζεται ως έντονος φόβος των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.Για να διαγνωστεί κάποιος με κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη, πρέπει να δείχνει σημάδια και των δύο ταυτόχρονα. Το κοινωνικό άγχος προκαλεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους  είναι δυσκολία στην αναπνοή γρήγορος καρδιακός παλμός ,υπερβολικός ιδρώτας, ζαλάδα και ναυτία. Τα συναισθηματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: φόβο έκθεσης , χαμηλή αυτοεκτίμηση , αποφυγή κοινωνικών πλαισίων, αποφυγή οπτικής επαφής. Ξεκινά με την αίσθηση έντονου άγχους ή φόβου σε κοινωνικά περιβάλλοντα. Για να αποφευχθούν οι σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις αυτού του άγχους, ένα άτομο μπορεί να αποσυρθεί από τους άλλους. Το να ζει κάποιο άτομο με το κοινωνικό άγχος είναι συχνά δύσκολο. Από τη μια πλευρά, μπορεί να έχετε την ανάγκη  να κάνετε φίλους και να έρθετε σε επαφή με κόσμο και από την άλλη πλευρά, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος, επομένως αποφεύγετε τις αλληλεπιδράσεις με άλλους όποτε είναι δυνατόν. Ενώ η αποφυγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συναισθήματα όπως: μοναξιά, ενοχή, ντροπή, κατάθλιψη.Τα  Συμπτώματα κατάθλιψης είναι, έλλειψη κινήτρου, χαμηλή ενέργεια ή κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες, αδυναμία εστίασης, δυσκολίες στον ύπνο, αισθήματα απελπισίας, αυτοκτονικές σκέψεις ,πόνοι στο σώμα.Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε συμπτώματα κοινωνικού άγχους, κατάθλιψης ή και των δύο, προσπαθήστε να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα συμπτώματά σας και να σας υποδείξουν προς τον καλύτερο τύπο θεραπείας.

Ποιες είναι οι θεραπείες για το κοινωνικό άγχος και την κατάθλιψη;

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τη βελτίωση του κοινωνικού άγχους και της κατάθλιψης. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια θεραπεία που λειτουργεί και για τις δύο καταστάσεις. Ψυχοθεραπεία :Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας διδάξει πώς να αντικαταστήσετε τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων με θετικά. Αυτό είναι χρήσιμο τόσο για το κοινωνικό άγχος όσο και για την κατάθλιψη. Οποιοδήποτε είδος θεραπείας για την κατάθλιψη, βοηθάει να εντοπιστούν πρώτα πράγματα που προκαλούν θλίψη. Επομένως, ο θεραπευτής σας μπορεί να εστιάσει τη θεραπεία στην ανάπτυξη των κοινωνικών σας δεξιοτήτων και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης σας όταν βρίσκεστε σε κοινωνικά περιβάλλοντα με σκοπό την μείωση των συμπτωμάτων του κοινωνικού άγχους. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας αποτελεσματικός τύπος ψυχοθεραπείας. Σας βοηθά να κατανοήσετε πώς οι σκέψεις σας επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Δεδομένου ότι το κοινωνικό άγχος τροφοδοτείται συχνά από παράλογους φόβους, ένας στόχος της θεραπείας θα μπορούσε να είναι να σας βοηθήσει να αναπτύξετε πιο ρεαλιστικά μοτίβα σκέψης. Έτσι, αντί να φαντάζεστε πάντα τα χειρότερα σενάρια σε κοινωνικά περιβάλλοντα, θα μάθετε πώς να εστιάσετε σε πιο ρεαλιστικά σενάρια.

Ομαδική θεραπεία/θεραπεία έκθεσης: Ο θεραπευτής σας, μπορεί επίσης να συστήσει άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των φόβων σας, όπως ομαδική θεραπεία ή θεραπεία έκθεσης. Η ομαδική θεραπεία είναι μια ευκαιρία να εξασκηθούν οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Μπορείτε να λάβετε σχόλια από άτομα που καταλαβαίνουν τι περνάτε και μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά χωρίς να φοβάστε ότι θα κριθείτε. Με τη θεραπεία έκθεσης, θα αντιμετωπίσετε τους κοινωνικούς σας φόβους υπό την καθοδήγηση ενός θεραπευτή. Η έκθεση ξεκινάει απλή και στη συνέχεια γίνεται πιο περίπλοκη με την πάροδο του χρόνου. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση βοηθά στη σταδιακή μείωση του κοινωνικού άγχους. Μόλις καταφέρετε να διαχειριστείτε το άγχος σας, η κατάθλιψη και η διάθεσή σας μπορεί να βελτιωθούν.

Φαρμακευτική θεραπεία: Αναλόγως την βαρύτητα των συμπτωμάτων, υπάρχει και η επιλογή της φαρμακευτικής θεραπείας μέσω της καθοδήγησης ενός ψυχιάτρου. Σε πολλές περιπτώσεις ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής έχει αποδειχτεί αποτελεσματικός .

Ελπίζω να βοήθησε η απάντηση, παραμένουμε στην διάθεση σας.

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Τα τελευταία 4 χρόνια παθαίνω κρίσεις πανικού.”

Ψtalk: “Βιώνω κατάθλιψη και δε μπορώ να κυνηγήσω αυτά που θέλω.”