Ψtalk: “Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο αδερφός μου είναι ομοφυλόφιλος και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.”
Photo by Edgar Hernández in Unsplash

Ψtalk: “Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο αδερφός μου είναι ομοφυλόφιλος και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.”

Γεια σας. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο αδερφός μου είναι ομοφυλόφιλος. Έχω πάθει σοκ και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ αυτό. Τον αγαπώ πολύ, αλλά θα ήθελα τα πράγματα να είναι διαφορετικά ενδεχομένως. Ευχαριστώ πολύ!
Από τον/την: Μαριέττα


Αγαπητή Μαριέττα,

Αρχικά, θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ για την εμπιστοσύνη σου και που μοιράστηκες μαζί μας τις σκέψεις σου!

Είναι απολύτως φυσιολογικό και σεβαστό να ανησυχείς για τον αδερφό σου, γιατί αυτή η στάση σου δείχνει έναν άνθρωπο με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για την οικογένεια του. Ωστόσο, να έχεις πάντα στο νου σου ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί ένα πολύ προσωπικό θέμα το οποίο δεν επιδέχεται αλλαγής και κριτικής από κανέναν. Το βασικότερο πράγμα που οφείλει να δείξει η οικογένεια είναι ο απόλυτος σεβασμός στα «θέλω» του παιδιού της.

Με λίγα λόγια, ο αδερφός σου έχει το δικαίωμα της επιλογής ανεξάρτητα από το αν είναι αποδεκτή από το στενό και τον ευρύτερο κύκλο του.

Εάν ο αδερφός σου είναι ανήλικος, έχε στο νου σου ότι αυτή η έλξη παρατηρείται στις αρχές της εφηβείας χωρίς απαραίτητα να πρόκειται πάντα για μία πραγματική ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, ενώ μέχρι το τέλος της εφηβείας, συνήθως, παρατηρείται η δημιουργία σχέσεων με το ίδιο ή το αντίθετο φύλο.

Οι μηχανισμοί για την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού παραμένουν ασαφείς καθώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών, ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο, τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μια επιλογή.
Επομένως, δεν πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να αλλάξει ο ίδιος ή το περιβάλλον του.

Να θυμάσαι ότι ο λόγος που ένα άτομο δεν προχωράει εύκολα στην αποκάλυψη ενός τέτοιου θέματος αποτελείται από τον φόβο της απόρριψης από το περιβάλλον του. Επομένως, θα σε συμβούλευα να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική προκειμένου να του μεταδώσεις το μήνυμα ότι είναι αποδεκτός τόσο από εσένα, όσο κι από τους γονείς σας.

Επιπλέον, θα σε συμβούλευα να κάνεις μία συζήτηση μαζί του μόνο εφόσον το επιθυμεί κι ο ίδιος, ώστε να κατανοήσεις τη θέση και τα συναισθήματα του και στη συνέχεια να του εκφράσεις κι εσύ με τη σειρά σου τις ανησυχίες και τους φόβους που τυχόν έχεις. Ο αδερφός σου βρίσκεται σε μία πολύ ευάλωτη φάση και τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη τη δική σου στήριξη κι αγκαλιά, καθώς οι έφηβοι συχνά γίνονται θύματα στοχοποίησης από την κοινωνία.

Θεωρώ ότι ο ρόλος σου στην οικογένεια είναι ιδιαίτερα ζωτικός, καθώς είσαι η πλέον αρμόδια να διατηρήσεις την ισορροπία μεταξύ της οικογένειας σου και του αδερφού σου.

Εφόσον οι γονείς σου είναι γνώστες του θέματος, βοήθησε τους να κατανοήσουν ότι η κακή κι αυταρχική γονεϊκή στάση, συνήθως, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα κι οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση του παιδιού από τους γονείς και το αντίστροφο. Η αληθινή αγάπη προϋποθέτει ψυχραιμία, σεβασμό, άνευ όρων αποδοχή, ενσυναίσθηση κι απουσία κριτικής και προκατάληψης προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ψυχολογικός τραυματισμός σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να προτρέψεις τους γονείς σου να επισκεφτείτε όλοι μαζί έναν ειδικό, ώστε να ενημερωθείτε σωστά για το θέμα της ομοφυλοφιλίας, να επιλύσετε τυχόν απορίες κι ανησυχίες και να μπείτε σιγά σιγά σε μία διαδικασία αποδοχής της πραγματικότητας.

Τέλος, θα σε παρότρυνα να ρωτήσεις τον εαυτό σου πώς θα ένιωθε αν ο αδερφός σου το έκρυβε και ζούσε στο σκοτάδι; Θα ήταν προτιμότερο να βασανίζεται και να είναι κλεισμένος στον εαυτό του;
Μην ξεχνάς ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί σε παρόμοια θέση. Γι’ αυτό και προσπάθησε να μπεις στη δική του θέση και να σκεφτείς πώς θα ήθελες να σε αντιμετωπίσει ο ίδιος.

Ελπίζω όλες οι παραπάνω συμβουλές να σου φάνηκαν χρήσιμες και να θυμάσαι ότι η προσωπική μας ισορροπία αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη της οικογενειακής γαλήνης κι ισορροπίας.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια άρθρου: Χριστοδουλάκη Ελεάννα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com