Ψtalk: ”Το μακρινό 2019 ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για όλα όσα με βασάνιζαν από παιδί..”
photo by unsplash.com

Ψtalk: ”Το μακρινό 2019 ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για όλα όσα με βασάνιζαν από παιδί..”

Το μακρινό 2019 ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για όλα όσα με βασάνιζαν από παιδί και επισκέφθηκα μια ψυχαναλύτρια στο μέρος όπου σπούδαζα. Οι συνεδρίες γινόντουσαν δια ζώσης για περίπου 3 μήνες, ώσπου εμφανίστηκε  ο κορωναϊός και  αναγκάστηκα να τις συνεχίσω τηλεφωνικώς. Η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πραγματικά στο να βρω τη ψυχική μου ηρεμία. Αφού επέστρεψα στον τόπο όπου σπουδάζω, οι συνεδρίες γινόντουσαν πολύ σποραδικά, με την ψυχαναλύτρια να μου υπενθυμίζει ότι είναι στη διάθεσή μου οποτεδήποτε νοιώσω την ανάγκη να της μιλήσω. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Επιτρέπεται να είναι στο χέρι του θεραπευόμενου το πότε χρειάζεται να κάνει συνεδρία ή κάτι τέτοιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη θεραπεία του;
ΥΓ: Όσες συνεδρίες έκανα δια ζώσης, αφότου επέστρεψα, είχαν καθαρά χαρακτήρα ψυχανάλυσης και όχι ψυχοθεραπείας.Από την/τον Α.

Αγαπητή/ε Α,

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σε ευχαριστήσω που μοιράζεσαι την δική σου ιστορία μαζί μας. Επίτρεψέ μου, μάλιστα, στο σημείο αυτό να σου πω πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα που έκανες, που στράφηκες προς την ψυχανάλυση ώστε να βρεις την δική σου ψυχική ηρεμία.

Η Ψυχανάλυση όντως είναι μια μορφή θεραπείας, κατά την οποία ο θεραπευτής αναλύει διάφορα γεγονότα, τα οποία ίσως και να έχουν σχέση με τις δυσκολίες του θεραπευόμενου. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας αλλά και το ασυνείδητο μελετιούνται εκτενώς και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα αυτά. Στην ψυχανάλυση συγκεκριμένα, ο ψυχαναλυτής έχει αρκετά συχνή επαφή με τους θεραπευόμενούς του. Εδώ βέβαια, θέλω να σημειωθεί ότι ο κάθε ψυχολόγος είτε είναι ψυχοθεραπευτής είτε ψυχαναλυτής, έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τα δικά του ‘’όρια’’ όσον αφορά την επαφή που θα έχει με τους θεραπευομένους του.

Στην συγκεκριμένη λοιπόν ερώτηση που κάνεις, για το εάν θεωρείς ότι μια επαφή την οποία καθορίζει ο θεραπευόμενος θα δημιουργήσει πρόβλημα στην θεραπεία του, θα σου απαντήσω ότι δεν θεωρώ ότι δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην πορεία του θεραπευομένου. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο καθορίζεται κυρίως από τον ειδικό ψυχικής υγείας σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο. Ωστόσο, θα σε συμβούλευα να μιλήσεις με τον θεραπευτή σου και να του εκφράσεις τις όποιες αμφιβολίες έχεις για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως προανέφερα, ο κάθε θεραπευτής έχει έναν δικό του τρόπο και ένα δικό του μοτίβο μέσα στο όποιο δουλεύει. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απόλυτα φυσιολογικό πολλές φορές να μην μας ταιριάζει κάποιος ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής ή ψυχαναλυτής. Πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη “χημεία” ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, ακόμα και σε αυτού του είδους την σχέση, την θεραπευτική. Εφόσον όμως εσύ κάνεις ήδη, όπως μας επισημαίνεις, 3 μήνες ψυχανάλυση με την συγκεκριμένη θεραπεύτρια, τότε σίγουρα σου ταιριάζει και σε βοηθάει με έναν πολύ θετικό τρόπο η σχέση αυτή. Θα ήταν καλό να μιλήσεις για το γεγονός ότι σε προβληματίζουν κάποια θέματα, όπως είναι αυτό με την επαφή που θα πρέπει να έχει ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή του. Είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτήματα. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη και να σου λύσει την όποια απορία έχεις για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Εν κατακλείδι, ας εστιάσουμε κυρίως στο γεγονός ότι κατάφερες πραγματικά μέσα από την ψυχανάλυση να βρεις την ψυχική σου ηρεμία. Είναι πραγματικά κάτι που θαυμάζω και θέλω να δώσω μεγάλη έμφαση, δεδομένου ότι πολλά άτομα σήμερα δεν παίρνουν ποτέ την απόφαση να ξεκινήσουν κάτι για τον εαυτό τους όταν το χρειάζονται, όπως είναι μια ψυχοθεραπεία, μια ψυχανάλυση. Οπότε σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να τονίσω ότι παρά τις αμφιβολίες ως προς την θεραπευτική  διαδικασία, κατάφερες να δεις πόσο καλό σού έκανε όλο αυτό. Είμαι σίγουρη πως μετά την συζήτηση με τον θεραπευτή σου, αφού μιλήσεις για τους προβληματισμούς σου, θα νιώσεις καλυτέρα…Πιο σίγουρη!

 

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια κειμένου: Mαριλένα Μαντά

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
ΑΘΗΝΑ ΑΔΑΜ
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com