Ψtalk: “Πιστεύω πως με το σεξ ασχολείται κάποιος μόνο όταν κάνει πρώτη φορά σχέση.”
Photo by Nuchylee on canva.com

Ψtalk: “Πιστεύω πως με το σεξ ασχολείται κάποιος μόνο όταν κάνει πρώτη φορά σχέση.”

“Είμαι σχεδόν 20 χρονών και αυνανίζομαι σε καθημερινή βάση. Παρόλο που το έχω συζητήσει με την μητέρα μου και μου είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό, ντρέπομαι γιατί είναι σιχαμερό. Πιστεύω πως με το σεξ ασχολείται κάποιος μόνο όταν κάνει πρώτη φορά σχέση. Σχέση= σεξ, έτσι δεν είναι;”

Από τον/την: Αννα Μαρία


Αγαπητή Άννα Μαρία,
Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμά σου και συγκεκριμένα για τον προβληματισμό που θίγεις. Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι το σεξ μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Προκειμένου να γίνω όσο πιο βοηθητική γίνεται, θα ξεκινήσω μιλώντας για το θέμα της αυτοϊκανοποίησης: η αυτοϊκανοποίηση είναι μια φυσική σεξουαλική δραστηριότητα, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ανακαλύψεις με τι αισθάνεσαι καλά ή με τι δεν αισθάνεσαι καλά. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις τι δεν σου αρέσει, να εξοικειωθείς με το σώμα σου,  ώστε να μπορείς να μοιραστείς τα σεξουαλικά σου όρια.
Ειδικότερα η αυτοϊκανοποίηση:
  • Απελευθερώνει ορμόνες
-Ντοπαμίνη. Αυτή είναι μια από τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
– Ενδορφίνες. Τα φυσικά ανακουφιστικά του σώματος, οι ενδορφίνες καταπραΰνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.
-Οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται συχνά και ορμόνη της αγάπης. Έχει να κάνει με την κοινωνική σύνδεση.
– Τεστοστερόνη. Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ για τη βελτίωση της αντοχής και της διέγερσης. Επίσης, εκκρίνεται όταν έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις.
– Προλακτίνη. Μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη γαλουχία και επηρεάζει επίσης τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Ανακουφίζει από το άγχος. Η οξυτοκίνη, που σχετίζεται με την κοινωνική σύνδεση, συνδέεται, επίσης, με την αποσυμπίεση και με τη χαλάρωση, μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες.
  • Μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Η χαλάρωση, που επιφέρει η αυτοϊκανοποίηση, μπορεί να βοηθήσει ειδικά εάν το άγχος εμποδίζει.
  • Συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση. Βοηθάει να γνωρίσεις το σώμα σου και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να σε ανακαλύψεις.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Υγείας, μερικοί άνθρωποι αυτοϊκανοποιούνται περισσότερο από άλλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει «μετρητής», ούτε «φυσιολογική» συχνότητα.
Όσο αφορά το κεφάλαιο Σχέση:
Βασικά γνωρίσματα μιας σχέσης είναι η προσωπικότητα του κάθε συντρόφου, η σεξουαλική έλξη ανάμεσα τους, η επικοινωνία, τα κοινά ενδιαφέροντα – οι στόχοι τους, η ψυχική επαφή, η κοινή πορεία και οι προσωπικές επιλογές (απαραίτητοι-κρίσιμοι συντελεστές είναι η επικοινωνία, το σεξ και η ψυχική επαφή).
-Η επικοινωνία διαχωρίζεται σε λεκτική και εξωλεκτική ενώ προϋποθέτει τον σεβασμό, την κατανόηση και την αποδοχή.
-Στο σεξ σημαντικό ρόλο παίζει η εικόνα, η πρόκληση και η φαντασίωση, ενώ απαραίτητος παράγοντας είναι να υπάρχει αυτοδιάθεση και η διεκδίκηση του συντρόφου. Κυρίαρχο ρόλο στη σεξουαλική επαφή διαδραματίζει η χημεία του ζευγαριού η οποία περιέχει την σωματική έλξη, τον πόθο, τις φαντασιώσεις και το σεξουαλικό παιχνίδι.
Να θυμάσαι: Το σεξ είναι απόλαυση, κάνω σεξ για να συνδεθώ, όταν νιώσω ασφάλεια, όταν είναι και δική μου επιθυμία. Άκου το σώμα σου.
 *Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories