Παρεξηγούμαι εύκολα. Όταν για παράδειγμα η κολλητή μού μιλάει απότομα ή λέει κάτι που μου ακούγεται προσβλητικό, στενοχωριέμαι. Εκείνη τη στιγμή κλείνομαι στον εαυτό μου και σκέφτομαι αυτό που μου έχει πει. Δεν διαρκεί πολύ αυτή η κατάσταση. Εκείνη όμως παρεξηγεί αυτήν την συμπεριφορά μου και θυμώνει. Δεν το κάνω σκόπιμα πχ για να κρατήσω μούτρα. Απλώς στιγμιαία με πειράζει αυτό που έχει πει και κυρίως ο τρόπος που το εκφράζει. Είναι κακό που στενοχωριέμαι τόσο εύκολα; Είναι υπερβολική η αντίδρασή μου;
Από τον/την: Αλεξία
Αγαπητή Αλεξία,
Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τις σκέψεις σου! Αναφέρεις ότι παρεξηγείσαι εύκολα λόγω τη συμπεριφοράς της κολλητής σου και ότι αυτό σε κάνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου. Καταλαβαίνω ότι όλο αυτό σε φθείρει ψυχολογικά και σου είναι δύσκολο να το διαχειριστείς, αλλά κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του αρκεί να το πιάσουμε από τη ρίζα του. Στο σημείο αυτό θα ήθελα επίσης να σου υπενθυμίσω ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά οπότε καμία αντίδραση δεν είναι υπερβολική. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις καταστάσεις οπότε δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Η παρεξήγηση είναι μια συνηθισμένη ανθρώπινη εμπειρία, συμβαίνει σε όλους μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό (πχ. έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας στη σχέση, ανασφάλεια, υπερανάλυση, έλλειψη αυτοπεποίθησης κλπ.).
Αρχικά, θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις. Πότε άρχισες να παρατηρείς ότι παρεξηγείσαι εύκολα μαζί της; Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή σου η αντίδραση; Αυτό συμβαίνει μόνο με τη κολλητή σου ή και με άλλους ανθρώπους; Το έχεις συζητήσει μαζί της; Εάν η απάντηση είναι ναι, πώς αντέδρασε; Γενικότερα, όταν μας ενοχλεί μια συμπεριφορά χρειάζεται να θέσουμε όρια και να μην επιτρέπουμε στα λεγόμενα των άλλων να μας επηρεάζουν, διότι αυτό μας οδηγεί στην υπερανάλυση. Σίγουρα, δε μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις της, αλλά ούτε και να προβλέψεις πότε θα σου συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι το πώς επιλέγεις εσύ η ίδια να το διαχειρίζεσαι αυτό. Το να εκφράζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας σε οποιαδήποτε σχέση είναι πολύ σημαντικά για την ευημερία μας, καθώς έτσι δίνουμε χώρο στα συναισθήματα και τις σκέψεις μας να ακουστούν. Τα όρια μπορούν να αφορούν τον τρόπο που θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, τον τρόπο που θέλουμε να μας μιλάνε, τα θέματα που νιώθουμε πιο άνετα να συζητάμε κ.α. Σκέψου τι προσδοκίες έχεις από εκείνη για να δεις τι είδους όρια θα χρειαστεί να της θέσεις. Να θυμάσαι ότι τα όρια είναι πράξη αυτοφροντίδας και όχι εγωισμού.
Η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη και η ενσυναίσθηση είναι μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μια υγιής φιλία για να ευδοκιμήσει. Εσύ ποια χαρακτηριστικά θεωρείς ότι είναι σημαντικά σε μια φιλία; Από αυτά τα χαρακτηριστικά που σκέφτηκες ποια υπάρχουν και ποια απουσιάζουν από τη σχέση σας; Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείς ποιες αλλαγές θα σας ωφελούσαν και τις δύο και γιατί. Εάν η ίδια δε μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή, τότε θα ήταν καλό να επαναξιολογήσεις τη σχέση σου μαζί της.
Ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα τα παραπάνω και να βοηθήθηκες! Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για οτιδήποτε χρειαστείς.
*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.
Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.
Επιμέλεια άρθρου: Χριστοδουλάκη Ελεάννα