Ψtalk: ”Ο κόσμος είναι αγενής και εγωκεντρικός. Αυτό με πληγώνει πολύ”
Ψtalk: ”Ο κόσμος είναι αγενής και εγωκεντρικός. Αυτό με πληγώνει πολύ”

Ψtalk: ”Ο κόσμος είναι αγενής και εγωκεντρικός. Αυτό με πληγώνει πολύ”

Καλησπερα, ειμαι 21 χρονων και νιωθω χαλια με τον εαυτο μου. Αρχικα, σπουδαζω σε αλλη πολη. Συνεπως εχω αναπτυξει παρεες με 2-3 ατομα. Ομως νιωθω οτι αυτα τα ατομα κοιτανε πιο πολυ την παρτη τους. Πχ ειχαμε πει τις αποκριες να κατεβουμε πατρα ,η μια εβρισκε δικιολογιες οτι τα ξενοδοχεια ειναι ακριβα και θα πρεπει να παρουμε λεωφορειο κλπ ενω αυτη ηταν σιγουρο οτι θα φιλοξενηθει σε φιλη της. -Η αλλη ειχε ενα θεμα υγεια(δεν τη παρεξηγω προς θεου). – Η κοπελα που πηγε πατρα συνεχεια εστελνε πως περνουσε με αποτελεσμα να με κανει να νιωθω χαλια ψυχολογικα γτ ενιωσα οτι με πουλησε εφοσον μου εβρισκε δικιολογιες για να μη κατεβω κι εγω πατρα επειδη αυτη ηθελε να ναι κ με την αλλη της παρεα. Δεν εχω θεμα να μου το λεγε στα ισα οτι θελω να περασω χρονο με την αλλη μου παρεα. Επισης παντα συμβιβαζομαι με τις αποψεις των αλλονων για παραδειγμα λεει παμε εκει της λεω εμενα θα μου αρεζε εκει και απανταει με “επιθετικο” τροπο αμα θελετε πηγαιντε εγω θα παω εκει. Με αποτελεσμα εγω να συμβιβαζομαι επειδη δε θελω να δημιουργησω προβλημα . Ομως, αυτο που διαπιστωνω καθημερινα ειναι οτι ο κοσμος εχει γινει πολυ αγενης και εγωκεντρικος. Αυτο ειναι που με πληγωνει παρα πολυ γτ δε λαμβανουν υποψιν και τους αλλους παρα μονο να ευχαριστησουν τους ιδιους.

Από τον/την: Κατερίνα


Αγαπητή Κατερίνα,

Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία σου! Καταλαβαίνω πως αισθάνεσαι, πρέπει να είναι δύσκολο να νιώθεις ότι τα άτομα με τα οποία κάνεις παρέα σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, όπως αναφέρεις. Είναι φυσιολογικό στην αρχή ή/και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων, να συνάψουμε σχέσεις με άτομα που δεν ταιριάζουμε και αυτό από μόνο του έχει διάφορες προκλήσεις. Συμβαίνει συχνά, οπότε δεν είσαι μόνη σε αυτό. Γράφεις, επίσης, ότι αισθάνεσαι χάλια με τον εαυτό σου. Αυτό οφείλεται στη κατάσταση με τις φίλες σου ή/και σε άλλα γεγονότα;

Στη συνέχεια, αναφέρεις, επίσης, ότι πάντα συμβιβάζεσαι με τις απόψεις των άλλων και, κατά συνέπεια, δε φέρνεις αντίρρηση στην παρέα. Αυτήν τη στάση την έχεις γενικά με τους ανθρώπους ή μόνο με τις φίλες σου; Σε κάθε περίπτωση το να αποφεύγουμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας, δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ότι έτσι είναι καλύτερα, επειδή δε δημιουργούνται συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι υγιές για εμάς καθώς κάθε φορά που λέμε ναι στους άλλους χωρίς να το θέλουμε, λέμε όχι στον εαυτό μας και έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο. Δε γνωρίζουμε την αξία μας και αυτό μερικές φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος επιλογές ανθρώπων στη ζωή μας.

Όσον αφορά τις φίλες σου, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου μέσα στη σχέση σας. Τι είναι αυτό που νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερο από εκείνες (πχ. προσοχή, ενδιαφέρον ,υποστήριξη κλπ); Όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι σε οποιαδήποτε σχέση και έχουμε παράπονα από αυτήν, τότε καλό είναι να το συζητήσουμε με ήρεμο τρόπο διαφορετικά φθείρεται η ψυχική μας ηρεμία. Καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας και τις ανάγκες μας και έτσι οι σκέψεις που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή είναι αυτές που μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Δε γνωρίζω αν έχεις ήδη κάνει αυτό το βήμα, αλλά μόλις προσδιορίσεις τις ανάγκες σου μπορείς να το επιχειρήσεις αν το θέλεις για να δεις που θα σε οδηγήσει. Η υγιής επικοινωνία στις σχέσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει, γίνεται περισσότερο για να θέσουμε εμείς τα όρια μας και να βάλουμε τους εαυτούς μας σε προτεραιότητα. Είναι πράξη αυτοφροντίδας.

Στο τέλος, γενικεύεις τις σκέψεις σου λέγοντας ότι ο κόσμος είναι εγωκεντρικός και δε σκέφτεται τους άλλους. Πότε ακριβώς οδηγήθηκες σε αυτό το συμπέρασμα; Σίγουρα είναι πολύ άσχημο συναίσθημα να νιώθεις ότι ζεις σε ένα κόσμο που κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός και η αγένεια. Μου φαίνεται ότι έχεις εσωτερικεύσει αυτήν την πεποίθηση και αυτό δεν είναι ωφέλιμο για τη ψυχική σου υγεία, καθώς μπαίνεις στη διαδικασία να στεναχωριέσαι για τη συμπεριφορά των άλλων, και αυτό είναι κάτι που δε μπορείς να ελέγξεις. Αυτό όμως που μπορείς να ελέγξεις είναι το πώς αντιδράς εσύ σε αυτές τις σκέψεις και το πόσο επιλέγεις να σε επηρεάζουν. Για παράδειγμα:

  • Το ότι βιώνω μια αρνητική εμπειρία με τις φίλες μου, δε σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα με πληγώσουν.
  • Έχουν προηγηθεί καταστάσεις και, στη συνέχεια, σκέψεις που έχουν διαστρεβλώσει τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα.
  • Ο κάθε άνθρωπος εκεί έξω είναι διαφορετικός και έχει τη δική του προσωπικότητα. Δεν πρέπει να τους βάζω όλους στο ίδιο καλάθι
  • Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύω ότι όλοι είναι εγωκεντρικοί και αγενείς. Θα γνωρίσω και άτομα με καλά στοιχεία που δε διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
  • Όσο εστιάζω στη συμπεριφορά των άλλων, χάνω την ουσία που είναι η φροντίδα του εαυτού μου. Είμαι η προτεραιότητα μου.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που μπορείς να εφαρμόσεις για να αλλάξεις τρόπο σκέψεις και να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Όταν συνειδητοποιούμε την αξία μας και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μας κρατάνε πίσω, νιώθουμε κυρίαρχοι του εαυτού μας. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι οι αρνητικές σου σκέψεις και ότι αυτές δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω σου, ούτε είναι αληθείς. Θα εξακολουθούν να είναι αληθινές μόνο όσο τους το επιτρέπεις εσύ! Ελπίζω να σε βοήθησα και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για οτιδήποτε χρειαστείς.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν
αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί
της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια άρθρου: Χριστοδουλάκη Ελεάννα

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com