ΨTalk: “Είχα διάγνωση αποφευκτικής διαταραχής προσωπικότητας, έκτοτε προσπαθώ να βρω θεραπείες που θα μου δώσουν ανακούφιση…”

ΨTalk: “Είχα διάγνωση αποφευκτικής διαταραχής προσωπικότητας, έκτοτε προσπαθώ να βρω θεραπείες που θα μου δώσουν ανακούφιση…”

Γεια σας,ένα μικρό ιστορικό,το 2020 είχα διάγνωση αποφευκτικης διαταραχής προσωπικότητας,έκτοτε προσπαθώ να βρω θεραπείες που θα μου δώσουν ανακούφιση στα συμπτώματα αυτής της διαταραχης,είχα δοκιμάσει υποστηρικτικού τύπου ψυχοθεραπεία,θεραπεία σχημάτων και αυτή τη στιγμή είμαι σε ομαδική ψυχοθεραπεία.
Το ζητούμενο είναι ότι δεν βλέπω κάποια βελτίωση παρά τις προσπάθειες μου,δεν έχει να κάνει ούτε με τον θεραπευτή,δλδ ότι πιθανόν να μην ταίριαζει,ούτε με την προσέγγιση της θεραπείας που ενδεχομένως δεν αποδίδει αυτό που θα ήθελα η περίμενα.

Είμαι ένα άτομο με τα χαρακτηριστικά του ντροπαλου,του εσωστρεφή,του λιγομίλητου,του κλειστού,που δεν θέλει να μιλάει για τον εαυτό του,που δεν βγαίνει έξω για διασκέδαση,που δεν έχει καθόλου φίλους από την παιδική ηλικία ακόμη,που τον δυσκολεύει η επικοινωνία με τον κόσμο,που νιώθει καλύτερα μόνος του και πιο ασφαλής,που έχει ευαισθησία στην αρνητική κριτική των άλλων,που δεν μπορεί να πει εύκολα όχι,που οι διαπροσωπικές σχέσεις η κάθε είδους κοινωνικές σχέσεις είναι δύσκολες να επιτευχθούν.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσα άλλο να δοκιμάσω για να πάρω άμεσα βοήθεια,έχω διαβάσει για διάφορες θεραπευτικές επιλογές,CBT,DBT,EMDR,δεν έχω όμως εικόνα για την αποτελεσματικότητα τους ως προς τις διαταραχές προσωπικότητας.

Από τον/την: Ioannis30

Αγαπητέ μου Ιωάννη,

Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω που επέλεξες τη σελίδα μας για να μοιραστείς τις ανησυχίες σου για ένα τόσο σημαντικό θέμα στη ζωή σου, όπως επίσης που μοιράζεσαι πληροφορίες για τον εαυτό σου και θίγεις ζητήματα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής διαδικασίας, και από τί τελικά εξαρτάται η τελευταία.

Από τα λεγόμενά σου, παρατηρώ κάτι το οποίο περιέγραψες και εσύ ανοιχτά: πως αναζητάς ανακούφιση από τα συμπτώματά σου. Όσον αφορά σε αυτό, αναρωτιέμαι, θέλεις συνειδητά να ενταχθείς σε μια βραχύχρονη θεραπεία με στόχο μόνο την ανακούφιση από τα συμπτώματα; Μήπως δυσκολεύεσαι να δεσμευτείς σε μια πιο μακροπρόθεσμη θεραπεία και σχέση, καθώς δεν είσαι τόσο έτοιμος για βαθύτερη συναισθηματική παρέμβαση; Επομένως, αναζητάς πιο σύντομες και «πρακτικές» -αν θα μπορούσαμε να πούμε- παρεμβατικές θεραπείες ακριβώς για αυτόν τον λόγο; Μήπως αυτό, τελικά σχετίζεται με την ασφάλεια που νιώθεις μόνο με τον εαυτό σου, όπως μου γράφεις παραπάνω;

Μιλώντας για μια διαταραχή προσωπικότητας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως έχουμε πρωτίστως να κάνουμε με προσωπικότητα. Αυτό τί σημαίνει; Πως μιλάμε για τα βαθιά ριζωμένα και παγιωμένα στοιχεία, σχήματα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει ένας άνθρωπος, τα οποία δομούν ένα σταθερό τρόπο προσέγγισης, σκέψης, συμπεριφοράς και αντίληψης του κόσμου και του εαυτού. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο αισθανόμαστε, αντιδράμε στα περιβαλλοντικά μηνύματα που δεχόμαστε, είναι ένα σταθερό «καλούπι» το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα ερεθίσματα θα εγγραφούν μέσα μας. Ο τρόπος αυτός, μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους, ενώ ξεκινάει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς στην ζωή μας, επομένως, είμαστε αρκετά βαθιά δεσμευμένοι με τα εν λόγω στοιχεία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να αποδομήσουμε κάποια από αυτά και να τα ξανά χτίσουμε ή να τα τροποποιήσουμε, ανάλογα με το κίνητρό μας για αλλαγή.

Όλα αυτά τα αναφέρω, για να καταστήσω σαφές πως όταν μιλάμε για διαταραχή προσωπικότητας, συζητάμε για έναν αρκετά σταθερό και άκαμπτο τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέφτεται και συμπεριφέρεται, επομένως κρίνεται ωφέλιμη μια περισσότερο μακρόχρονη θεραπεία, η οποία ναι μεν θα χρησιμοποιεί τεχνικές ανακούφισης συμπτωμάτων, αλλά θα βασίζεται αρκετά και στη θεραπευτική σχέση του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο, η οποία μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο, μέσα από το οποίο το άτομο θα κατανοήσει τις δυσκολίες του και θα τις αλλάξει σταδιακά, γενικεύοντας την νέα συμπεριφορά και έξω από την θεραπεία.

Τί δυσκολίες πιστεύεις θα αντιμετώπιζες αν έδινες περισσότερο χρόνο -πρώτα απ´όλα- στον εαυτό σου και έπειτα στη θεραπευτική σχέση με τον ψυχολόγο; Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορείς να φανταστείς; Πώς θα σου φαινόταν να ξεκινήσεις μια σταθερή θεραπευτική σχέση παίρνοντας όσο χρόνο χρειάζεσαι για να αγγίξει πιο βαθιά σου σημεία; Νιώθεις έστω και λίγο πως θα σε βοηθήσει συναισθηματικά για αρχή και στη συνέχεια στο κοινωνικό κομμάτι;

Η θεραπευτική σχέση που θα διαμορφώσεις με τον θεραπευτή, εφόσον πάρεις χώρο και χρόνο για να νιώσεις εμπιστοσύνη, θα σε βοηθήσει να φέρεις στην επιφάνεια σημαντικές πληροφορίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις έξω από την συνεδρία. Επίσης, η ίδια η σχέση είναι ένα εργαλείο προώθησης της αλλαγής της συμπεριφοράς που σε δυσκολεύει. Μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως εργαλείο πρόληψης μελλοντικών δυσκολιών. Αυτό σημαίνει πως ο θεραπευτής μέσα από την σχέση σας μπορεί να σε βοηθήσει προβλέποντας πιθανά προβλήματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν και να τα δουλεύετε σταδιακά και προσεκτικά στο πλαίσιο της συνεδρίας.

Η CBT, μπορεί να σε βοηθήσει, καθώς μέσω αυτής θα εντοπίσεις τις ισχυρές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου και για το πώς πιστεύεις πως σε βλέπουν οι άλλοι, καθώς και για να αλλάξεις τις δυσλειτουργικές σου συμπεριφορές και να ενισχύσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες. Ωστόσο, θεωρώ πως και μια προσέγγιση πιο αναλυτική όπως η ψυχοδυναμική, θα σε βοηθήσει μέσω μιας βαθύτερης παρέμβασης, κατά την οποία με τη βοήθεια του θεραπευτή, θα προσεγγίσεις τα πιο εσωτερικευμένα συναισθήματα, σκέψεις, αναμνήσεις (κυρίως από την παιδική ηλικία), που έχουν διαμορφώσει τα μοτίβα σκέψης σου κατά την ενήλικη πλέον ζωή. Επίσης, θεωρώ ωφέλιμο να παραμείνεις στην ομαδική θεραπεία στην οποία έχεις ενταχθεί, καθώς πιστεύω θα σε βοηθήσει πολύ να ενισχύσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, να απευαισθητοποιηθείς από το άγχος της κοινωνικής απόρριψης και κριτικής, καθώς αποτελεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο όπου μπορείς να γενικεύσεις τις νέες σου συμπεριφορές. Θεωρώ, όμως, πως χρειάζεται να γίνεται παράλληλα και με ατομική ψυχοθεραπεία.

Ιωάννη μου, ελπίζω με όσες πληροφορίες σου παρέθεσα, καθώς και με την προσωπική μου εκτίμηση, να σε βοήθησα λίγο να διαλευκάνεις τόσο το βαθύτερο κίνητρό σου, όσο και το τί στόχους έχεις ως προς την προσωπική σου θεραπεία.

Είμαστε και εγώ, αλλά και η σελίδα, διαθέσιμοι σε οτιδήποτε χρειαστείς. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις!

Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ιωάννα Φερεντίνου - Ψυχολόγος
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories