Έχω διαγνωσθεί με ΓΑΔ,το 2020 εν μέσω κορονοκαταστασης και πολύ πίεσης στον εργασιακό χώρο,που αφορούσε το ίδιο το αντικείμενο,είχε να κάνει με διαχείριση και επικοινωνία πολυκοσμίας,επίσης δεχομουν αρνητικά σχόλια πίσω από την πλάτη μου από άτομα τα οποία είχαν σκοπό να με βλαψουν και το κατάφεραν,σε τοξικό περιβάλλον,παραιτήθηκα χωρίς να έχω βρει άλλη δουλειά και χωρίς να δικαιούμαι ταμείο ανεργίας,κατέρρευσαν ψυχολογικά,έπαιρνα βαλεριάνα για τον ύπνο,έκλαιγα γιατί ένιωθα πως λύγισα και δεν ήμουν δυνατός,πήγα σε ψυχίατρο,με διέγνωσε με ΓΑΔ,πήρα effexor για 1,5 έτος τα οποία άργησαν πολλούς μήνες να ενεργήσουν,παρότι βρήκα άμεσα νέα δουλειά,είχα πολύ άγχος και ανασφάλεια για το αν πήρα σωστή απόφαση να φύγω από την προηγούμενη,επειδή ήταν η πρώτη μου και είχα συναισθηματικό δέσιμο με το μέρος και συγκεκριμένα άτομα.
Αναγκάστηκα να παίρνω λεξοτανιλ 1,5mg γιατί κάθε πρωί είχα έντονο αδιευκρινηστο γενικευμένο άγχος. Άλλαξα 2 ψυχιάτρους και έναν κλινικό ψυχολογο,τώρα κάνω ομαδική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και ελπίζω να με βοηθήσει.
Από τον/την: Κωνσταντινος35
Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Διαβάζοντας την ιστορία σου αντιλαμβάνομαι ότι είσαι ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Το να ζει κανείς με ψυχική διαταραχή δεν είναι καθόλου εύκολο και τα σκαμπανεβάσματα είναι πολλά, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι. Η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή αρχή που πιστεύω θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς στρεσογόνες καταστάσεις και να κάνεις βήματα μπροστά. Η ομαδική ψυχοθεραπεία θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις, πώς χειρίζονται οι άλλοι παρόμοιες δυσκολίες. Είναι ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, στο οποίο μπορείς να νιώσεις ασφαλής και αποδεκτός. Αναφέρεις, επίσης, ότι προηγουμένως άλλαξες δύο ψυχιάτρους και έναν κλινικό ψυχολόγο. Αποκόμισες πράγματα από τις συνεδρίες μαζί τους;
Στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή το άγχος ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια, όπως πολύ καλά θα γνωρίζεις. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις που κάνουμε για τη κατάσταση που θεωρούμε απειλητική είναι μη ρεαλιστικές και έτσι εστιάζουμε περισσότερο σε αρνητικά ερεθίσματα. Επιπλέον, συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν κάποιον τύπο αγχώδους διαταραχής ταυτόχρονα με άλλη ψυχική ασθένεια (πχ. κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές κ.α.). Ισχύει κάτι τέτοιο και στη δική σου περίπτωση;
Καταλαβαίνω ότι η απόφαση σου να απομακρυνθείς από τη πρώτη σου δουλειά δεν ήταν εύκολη, διότι είχες αποκτήσει οικειότητα με το περιβάλλον και με τους ανθρώπους εκεί. Ωστόσο, προσπάθησε να μην τιμωρείς τον εαυτό σου για αυτή την απόφαση. Έτσι αισθάνθηκες πως έπρεπε να πράξεις εκείνη τη στιγμή για το καλό της ψυχικής σου υγείας και αυτό είναι εντάξει. Τώρα έχεις ανοίξει νέα σελίδα, είσαι σε άλλο περιβάλλον και θα γνωρίσεις νέα άτομα. Μερικές φορές, όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα τείνουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάναμε διαφορετικά. Αυτό, όμως είναι παγίδα, γιατί έτσι δεν εστιάζουμε στο παρόν, αλλά σε κάτι που πλέον δε μπορούμε να ελέγξουμε- το παρελθόν. Κάθε φορά, λοιπόν, που μπαίνεις στο φαύλο κύκλο να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός, ότι λύγισες κλπ. σκέψου ότι η απόφαση να ζητήσει κάποιος βοήθεια και να έρθει αντιμέτωπος με τους δαίμονες που τον βασανίζουν είναι από μόνο του πράξη δύναμης. Ακόμα και η προσπάθεια που κάνεις να είσαι συνεπής στη δουλειά σου παρά τις δυσκολίες που περνάς είναι πράξη δύναμης.
Από το κείμενο σου μου φαίνεται ότι η διαταραχή σε έχει κάνει πιο αυστηρό με τον εαυτό σου. Σε καταλαβαίνω, είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις τον εαυτό σου να τον κυριεύει το άγχος και να μην ξέρεις πώς να βγεις από το φαύλο κύκλο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να δείξεις περισσότερη αυτοσυμπόνια, δηλαδή, στοργή προς τον εαυτό σου. Συμπεριφέρσου στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα συμπεριφερόσουν και σε έναν φίλο σου -με κατανόηση και εμψύχωση. Το να είμαστε επικριτικοί απέναντι στον εαυτό μας δε θα μας πάει μπροστά, αντίθετα, θα μας κάνει να ερχόμαστε συνέχεια εναντίον του και θα μας οδηγεί συνεχώς σε μια εσωτερική πάλη.
Κωνσταντίνε, είναι οκ να μην είσαι οκ. Ελπίζω η ψυχοθεραπεία να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς όλα όσα σε απασχολούν και να δεις βελτίωση. Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία σου!
*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.
Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.
Επιμέλεια άρθρου: Χριστοδουλάκη Ελεάννα