|
|
Αγαπητή μου Κατερίνα,
Για αρχή θέλω να σε ευχαριστήσω που μοιράζεσαι μαζί μας τόσο ευαίσθητα κομμάτια σου και να σου αναγνωρίσω πως η αναζήτηση οποιασδήποτε βοήθειας και υποστήριξης, είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.
Μας περιγράφεις μια κατάσταση στην οποία αισθάνομαι πως νιώθεις λίγο χαομένη. Σαν να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν μπορείς να βγεις. Από τα λεγόμενά σου, καταλαβαίνω πως θέλεις να αλλάξεις αυτήν την κατάσταση, καθώς αντιλαμβάνεσαι πως μεγαλώνεις και χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου και της ζωής σου, όπως η έναρξη δουλειάς, υποχρεώσεις για την επιβίωσή σου κλπ. Ωστόσο, ταυτόχρονα δεν νιώθεις έτοιμη μας λες να βγεις από τα νερά σου. Μήπως η ίδια δημιουργείς φραγμούς στην εξέλιξή σου;
Η αλήθεια είναι πως η αλλαγή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη με ριζικό τρόπο. Όμως, από τη μια μέρα στην άλλη μπορείς να κάνεις μικρά βήματα τα οποία θα σε οδηγήσουν στην αλλαγή που θέλεις. Πώς θα σου φαινόταν να προσπαθήσεις με μικρές αφορμές μέσα στην ημέρα σου, να βγαίνεις από το comfort zone σου; Για παράδειγμα, μπορείς να πεις πως μια φορά τον μήνα θα ξεκινήσω και θα πάω σε ένα περίπτερο και θα πάρω κάτι να πιω. Το περίπτερο θα γίνει mini market και το mini market θα γίνει σούπερ μάρκετ. Η μια φορά, τον επόμενο μήνα, μπορεί να γίνει δύο φορές/μήνα. Παρατήρησε τον εαυτό σου όταν εκτεθείς σε αυτήν την κατάσταση: Τί νιώθεις; Τί σκέφτεσαι πριν; Τί σκέφτεσαι μετά; Και τί κατά την διάρκεια της συνθήκης;
Επίσης, κάτι αρκετά βοηθητικό είναι να κάνεις μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα. Για παράδειγμα, ξεκίνησε να πίνεις με διαφορετική κούπα τον καφέ σου. Πήγαινε από άλλον δρόμο από αυτόν που συνηθίζεις σε έναν προορισμό σου. Παράγγειλε από διαφορετικό μαγαζί το φαγητό σου. Άλλαξε το σαμπουάν που λούζεις τα μαλλιά σου. Αλλάζοντας μικρά, «δεδομένα» θα έλεγε κανείς, απλά πράγματα μέσα στην ημέρα σου, θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις νέες νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλό σου, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να βγαίνεις από τα κουτάκια σου, άρα να αρχίσεις να μετακινείσαι προς μια άλλη κατεύθυνση, άρα να αρχίσεις να αλλάζεις.
Όλα αυτά, φυσικά, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με την βοήθεια ενός ψυχολόγου, ώστε να βλέπετε μαζί πώς αντιδράς σε κάθε ερέθισμα που εκτίθεσαι, να διερευνήσετε τους λόγους αντίδρασης, αλλά και να βρείτε πιο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης όταν έρχεσαι σε επαφή με τις εν λόγω καταστάσεις.
Πρωτίστως, όμως, θεωρώ αρκετά σημαντικό να διερευνήσεις τους λόγους για τους οποίους αισθάνεσαι έτσι, όπως και το πόσο παλιά θυμάσαι να έχεις αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Θυμάσαι την πρώτη φορά που ενδεχομένως ένιωσες έτσι ως παιδί; Πώς το είχες αντιμετωπίσει; Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορείς να σκεφτείς στις συνθήκες έκθεσης που σε αγχώνουν;
Να προσπαθήσεις, δηλαδή, να βρεις πώς αυτά τα συναισθήματα σου ενισχύθηκαν και δομήθηκαν, ως παιδί.
Είναι αρκετά σημαντική η φράση σου «δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, ακόμη και στα πιο απλά πράγματα». Χρειάζεται να διερευνήσεις την εσωτερική φωνή που κάνει σαμποτάζ στον εαυτό σου, να βρεις τις ρίζες της. Θεωρώ πως η επίσκεψη σε ψυχολόγο, θα σε βοηθήσει πολύ να αναγνωρίσεις τα αγχογόνα ερεθίσματα που σε κάνουν να αποφεύγεις κοινωνικές καταστάσεις, όπως και να διερευνήσεις τον τρόπο με τον οποίο όλο αυτό έχει δομηθεί μέσα στον ψυχισμό σου. Με τη βοήθεια του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, θα μπορέσεις να κάνεις αυτά τα μικρά βήμα αυτά που θα σε ωθήσουν σε μια μεγαλύτερη αλλαγή. Θα μπορέσεις να βρεις την αρχή του νήματος σε αυτό το συναισθηματικό αδιέξοδό σου, ώστε να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο καθαρά, πέρα από τα κουτάκια και τις συμμετρίες του μυαλού σου που σε κρατάνε πίσω σε σημαντικές αλλαγές και στάδια της ζωής σου.
Πιστεύω πως είσαι σε ένα πολύ καλό βήμα, της αναγνώρισης. Έχεις παρατηρήσει και αναγνωρίσει συνειδητά τι σε δυσκολεύει, αναγνωρίζεις το συναίσθημα και την σκέψη σου, καθώς και πώς αυτά επιδρούν στην συμπεριφορά σου και τους λόγους που σε κρατάνε πίσω. Εφόσον σου έχει δημιουργηθεί εσωτερικό κίνητρο, όπως αναφέρεσαι, ώστε να το καταπολεμήσεις, θεωρώ πως είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις να κάνεις μικρά βηματάκια αλλαγών στην καθημερινή σου ρουτίνα. Σε κάθε μικρό σου βήμα, προσπάθησε να βρίσκεις τρόπους να επιβραβεύεις τον εαυτό σου, αναγνώρισέ του την σημαντικότητα των προσπαθειών που καταβάλλει. Τις περισσότερες φορές, εμείς οι ίδιοι περιορίζουμε τον εαυτό μας να αλλάξει…και καμία φορά το να παίρνουμε ρίσκα, μας προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα πιστεύουμε.
Κατερίνα μου, αισθάνομαι πως το κίνητρό σου είναι περισσότερο ισχυρό από ό,τι νομίζεις, και θα είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην απαλλαγή από τα δεσμά που σε κρατάνε πίσω και τους φόβους σου. Ελπίζω να σε βοήθησα με τις ανησυχίες σου και να σου διαλεύκανα λίγο έναν δρόμο, που με την δική σου θέληση, κίνητρο και προσπάθεια, θα αποτελέσει τον δρόμο της αλλαγής για εσένα.
Είμαστε και εγώ, αλλά και η σελίδα, διαθέσιμοι σε οτιδήποτε χρειαστείς. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις!
Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.
Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.