Ψtalk: “Αισθάνομαι ότι τους τελευταίους μήνες έσκασε μια βόμβα αμφιβολιών για τον εαυτό μου”
Photo by Carlos in Unsplash.com

Ψtalk: “Αισθάνομαι ότι τους τελευταίους μήνες έσκασε μια βόμβα αμφιβολιών για τον εαυτό μου”

Οι τελευταίοι μήνες είναι περίεργοι για μένα! Νιώθω ότι κάνω αρκετά πράγματα λάθος και υπεραναλύω την κάθε μου κίνηση, την κάθε μου λέξη όταν βρίσκομαι με άτομα τριγύρω. Εννοείται πως όλα τα σκέφτομαι αφού τα κάνω. Αισθάνομαι διπρόσωπη και πολύ αδύναμη. Έτυχε και πριν λίγους μήνες η κολλητή μου να κάνει κάτι και να καταλήξει σε σχέση με ένα αγόρι που είχαμε ένα σύντομο και αδιάφορο (όπως φαίνεται από τη μεριά του) φλερτ, το οποίο να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο μου (έκοψα κάθε επαφή και με τους δύο). Νιώθω πλέον ότι και αυτό το σκέφτομαι πολύ και πως “πρήζω” την παρέα μου γι’ αυτό! Αισθάνομαι ότι τους τελευταίους μήνες απλά έσκασε μια βόμβα αμφιβολιών και ανασφαλειών για τον εαυτό μου κι εγώ είμαι στη μέση, προσπαθώντας να βρω μια άκρη…

Από την:  Βίκυ


 

Αγαπητή Βίκυ,

Καταρχάς θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στην σελίδα μας και θέλησες να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου σ’ εμάς. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω σε αυτά που θέτεις  όσο πιο λεπτομερώς μπορώ βάσει των πληροφοριών που έχεις μοιραστεί.

Ξεκινάς το μήνυμά σου αναφέροντας πως οι τελευταίοι μήνες είναι περίεργοι για ΄σένα γιατί αισθάνεσαι ότι υπεραναλύεις αυτά που κάνεις, πώς συμπεριφέρεσαι όταν βρίσκεσαι με ανθρώπους ενώ παράλληλα θεωρείς ότι κάνεις λάθος πολλά πράγματα. Έχεις εντοπίσει τι ακριβώς είναι αυτό που θεωρείς ότι κάνεις λάθος; Και τι μπορεί να γίνεται λάθος σε σχέση με την συναναστροφή σου με τα άτομα που θέλεις; Όταν μας αναφέρεις ότι υπεραναλύεις κάθε λέξη και κίνησή σου πώς το εννοείς; Εννοείς ότι έχεις στο μυαλό σου “προγραμματίσει” ποια είναι η καταλληλότερη κίνηση ή συμπεριφορά σε κάθε κατάσταση που μπορείς να βρεθείς; Σου θέτω κάποιες ερωτήσεις που ίσως μπορεί να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις καλύτερα πώς το αντιλαμβάνεσαι όλο αυτό που μας περιγράφεις. Χωρίς να μας αναφέρεις την ηλικία σου, εικάζω ότι είσαι μια νεαρή κοπέλα που αρχίζεις να ανακαλύπτεις τον κόσμο, τους ανθρώπους, τις σχέσεις μέσα από την εμπλοκή σου σε αυτές και την συναναστροφή σου με ανθρώπους. Μας αναφέρεις, μάλιστα, ότι την συμπεριφορά σου την υπεραναλύεις μετά. Σαν να σκέφτεσαι πώς έπραξες, πώς κινήθηκες, τι είπες κλπ ενόσω ήσουν σε μια κοινωνική συναναστροφή. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείς για ποιο λόγο μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία και τι ακριβώς σου προσφέρει. Είσαι ένας άνθρωπος με κάποια θετικά χαρακτηριστικά, έχεις δομήσει και δομείς την προσωπικότητά σου με βάση τις επιλογές σου, τα ερεθίσματά σου, τους ανθρώπους που επιλέγεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτά που είσαι αυτή την περίοδο ή αν θέλεις, αυτό που θέλεις να είσαι τώρα, αυτό βλέπουν και οι άλλοι άνθρωποι κι επιλέγουν να ταιριάξουν τα δικά τους κομμάτια με τα δικά σου. Σαν παζλ. Άρα, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο θεωρείς ότι κάνεις λάθος. Και τι σημαίνει λάθος; Πώς πιστεύεις ότι θα ήταν μια “σωστή” συμπεριφορά στην τάδε ή την δείνα κατάσταση;

Στη συνέχεια του μηνύματός σου χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ως “διπρόσωπη” και “αδύναμη” και επίσης μας αναφέρεις για ένα γεγονός που έχει να κάνει με μια φίλη σου κι ένα δικό σου σύντομο φλερτ. Οι χαρακτηρισμοί που δίνεις στον εαυτό σου έχουν να κάνουν με αυτό το γεγονός; Κι αν η φίλη σου προχώρησε ερωτικά με κάποιον που φλέρταρες εσύ γιατί είσαι εσύ διπρόσωπη; Γράφεις ότι “πρήζεις” τους φίλους σου γι΄ αυτό το θέμα. Αυτό είναι μια δική σου ερμηνεία ή όντως στο έχουν εκφράσει; Οι άνθρωποι που έχεις επιλέξει και σε έχουν επιλέξει για παρέα τους, για φίλη τους είναι εκεί για όλα τα θέματα. Είναι εκεί για να σε στηρίξουν, να είσαι ελεύθερη σε ένα ασφαλές πλαίσιο να συζητάς και να ανοίγεις θέματα ξανά και ξανά. Αν νιώσουν ότι κουράζονται θα είναι σε θέση να στο πουν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος γι’ αυτά που δίνει και θέλει να λάβει από τις σχέσεις. Οπότε το να σκέφτεσαι και αυτό, ότι μπορεί να τους κουράζεις με κάτι που σε απασχολεί, δεν βοηθάει στο να μοιράζεσαι όλα όσα θέλεις και σε απασχολούν.

Αν λάβουμε ότι όντως μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου και αδύναμο και διπρόσωπο αυτή την περίοδο ή για συγκεκριμένα ζητήματα, είναι οκ. Έχεις τον χώρο να είσαι ό,τι θέλεις να είσαι και ό,τι οι καταστάσεις πυροδοτούν να είσαι. Δεν είναι κακό να δίνουμε χώρο και στα πιο “σκοτεινά” κομμάτια της προσωπικότητάς μας εφόσον βέβαια δεν θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή/και τους άλλους. Μπορεί να αισθάνεσαι αδύναμη αυτή την περίοδο. Και είναι εντάξει αυτό. Θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθείς τους λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθεις αδύναμη και αν θεωρείς πως αυτή η ευάλωτη πλευρά σου  σε δυσκολεύει κάπου ή μπορεί να λειτουργεί κάπως αλλιώς. Δίνοντας χώρο στον εαυτό σου να περάσει απ’ όλα τα συναισθήματα που προκύπτουν στην εκάστοτε στιγμή και στα εύκολα και σε αυτά τα “δύσκολα” συναισθήματα, τα αρνητικά, μπορεί να ανακαλύψεις κομμάτια του που να θεωρείς ότι χρειάζεται να τα διαπραγματευτείς γιατί ίσως να μην σε καλύπτουν αυτή την περίοδο, μπορεί όμως να είναι και γοητευτικά και καινούρια και πρωτόγνωρα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι το έναυσμα για να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και τις διαφορετικές πλευρές του. Γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολλά πράγματα. Φαντάσου την προσωπικότητα σαν ένα ψηφιδωτό που αποτελείται από πολλά, μικρά πολύχρωμα γυαλάκια. Όλα τα χρώματα και τα πιο φωτεινά και τα πιο σκούρα συνθέτουν αυτό το ψηφιδωτό που ίσως αν έλειπε κάποιο από αυτά να μην ήταν τόσο όμορφο…

Οι όποιες ανασφάλειες προκύπτουν και οι όποιες αμφιβολίες μπορείς να τις διαπραγματευτείς, να τις αναγνωρίσεις, να τις “κοιτάξεις” με την πραγματική τους διάσταση κι όχι διογκωμένη. Όλοι μας έχουμε ανασφάλειες και όλοι μας πολλές φορές και σε διάφορες καταστάσεις μπορεί να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας. Όμως δεν σημαίνει ότι οι ανασφάλειες και οι αμφιβολίες είναι εκεί για να μας απογοητεύσουν. Είναι εκεί για να τις δεις, να βρεις τους λόγους για τους οποίους μπορεί να προκύπτουν, αν αφορούν συγκεκριμένες καταστάσεις, σχέσεις, ανθρώπους ή αν αφορούν καθαρά στον εαυτό σου, προκύπτουν από ‘σένα. Αν εντοπίσεις κάποια από αυτά τα σημεία, δεις την πραγματική διάσταση κι αν θέλεις μπορείς να δουλέψεις και να βρεις τους τρόπους με τους οποίους οι ανασφάλειες αυτές μπορούν να καμφθούν. Για να μπορούμε να κάνουμε υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας είναι πολύ χρήσιμο να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να μην φοβόμαστε να εκτεθούμε εκεί που νιώθουμε ασφάλεια. Κάθε σχέση που συνάπτουμε εμπεριέχει ρίσκο. Το ρίσκο της έκθεσης του εαυτού μας: των καλών πτυχών, των δυνατών μας σημείων αλλά και της ευάλωτης πλευράς, εκείνης της πλευράς που χρειάζεται κάτι, που δεν είναι αβανταδόρικη, που δεν είναι “στολισμένη”. Και οι φίλοι τις δέχονται όλες τις πλευρές και τις αγκαλιάζουν. Γιατί κι εκείνοι τις έχουν. Το να λειτουργείς με βάση την λογική και μόνο, υπολογίζοντας τις κινήσεις σου χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι του αυθορμητισμού σου και του αυθορμητισμού που χρειάζεται μια σχέση για να υπάρξει μοίρασμα.

Μπορείς να δώσεις τον χώρο σε όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο και είναι εντάξει που συμβαίνουν. Φρόντισε τον εαυτό σου και προσπάθησε να έρθεις σιγά-σιγά σε επαφή μαζί του και με τις ανάγκες του. Προσπάθησε να δείξεις αυτό που πραγματικά είσαι χωρίς να σκέφτεσαι. Γιατί αυτό που είσαι, το γνωρίζεις είτε το δείχνεις στους άλλους είτε όχι. Αυτό που γνωρίζεις ότι είσαι επίτρεψε να το γνωρίσουν και άλλοι άνθρωποι. Μπορείς να το δοκιμάσεις στα πλαίσια που νιώθεις ασφαλής, με τον χρόνο σου και με βάση τις επιθυμίες σου και να δεις τι απαντήσεις θα λάβεις μέσα από αυτό το ταξίδι.

Αγαπητή Βίκυ, ελπίζω να σε βοήθησα και αυτή η “βόμβα” αμφιβολιών και ανασφαλειών να αρχίσει να μετράει αντίστροφα πιο αργά μέχρι να την πάρεις στα χέρια σου και να την απενεργοποιήσεις. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, παραμένουμε στην διάθεσή σου.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Άλκης Τουλάτος, Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενος στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική προσέγγιση
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com