Ψtalk: “Διαγνώστηκα με αιματολογική κακοήθεια, η χημειοθεραπεία πάει καλά όμως αγχώνομαι για το μέλλον.”
Ψtalk: “Διαγνώστηκα με αιματολογική κακοήθεια, η χημειοθεραπεία πάει καλά όμως αγχώνομαι για το μέλλον.”

Ψtalk: “Διαγνώστηκα με αιματολογική κακοήθεια, η χημειοθεραπεία πάει καλά όμως αγχώνομαι για το μέλλον.”

  Γεια σας, είμαι 18 χρόνων και πολύ πρόσφατα διαγνώσθηκα με μια αιματολογική κακοήθεια. Η χημειοθεραπεία έχει ξεκινήσει ήδη και αν όλα δείχνουν να βρίσκονται με το μέρος μου εννοώντας πως οι πιθανότητες ίασης είναι τρομερά μεγάλες, σχεδόν 100% ,το διαγνωστικό μου είναι πολύ καλό και όλοι, ακόμη και γιατροί μου λένε ότι όλα θα πάνε καλά , εγώ ορισμένες φορές έχω ένα συνεχόμενο άγχος για το μέλλον. Προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να μην κάνω κακές σκέψεις και να σκέφτομαι τα θετικά της κατάστασης και κυρίως το ότι θα γίνω καλά αλλά μερικές φορές το άγχος μου είναι τόσο μεγάλο που δεν με αφήνει να ησυχάσω. Είμαι μόλις 18 και ενώ τώρα έπρεπε να φτιάξω την ζωή μου , ξαφνικά βρίσκομαι σε μια κατάσταση, προφανώς όχι από επιλογή, που μου τα έφερε όλα άνω κάτω. Πώς και με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να αντιμετωπίσω την κατάσταση αυτή καλύτερα και πιο αισιόδοξα θα έλεγα;

Από τον/την: ΜΑ


Καλησπέρα,

είναι πολύ δύσκολα τα όσα περιγράφεις. Είμαι ευγνώμων και χαίρομαι που έδειξες το θάρρος να το κάνεις.

Αρχικά, θέλω να τονίσω κάποια από τα λόγια σου, καταλαβαίνω ότι είσαι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος με λογική και πολύ όρεξη να κάνεις πράγματα, τόλμη και αισιοδοξία. Η διάγνωση αιματολογικής κακοήθειας για ένα νέο άτομο 18 χρονών φαντάζομαι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θαυμάζω τον τρόπο που το διαχειρίστηκες και το αντιμετωπίζεις. Πέρα αυτής της “ατυχίας” και τη χημειοθεραπεία με όλες τις επιπτώσεις που φέρει, σωματικές και ψυχικές ας δούμε λίγο και τα θετικά της υπόθεσης. Απ’ ότι βλέπω στα λεγόμενά σου, είναι πολλά!!

Οι πιθανότητες ίασης είναι τρομερά μεγάλες, σχεδόν 100%!

Το διαγνωστικό σου είναι πολύ καλό!

Όλοι, ακόμα και οι γιατροί σου λένε ότι όλα θα πάνε καλά!

Μερικά ακόμη θετικά που μπορώ να σκεφτώ εγώ για την κατάστασή σου, είναι αφενός η ηλικία σου! Είσαι μόλις 18 και ο οργανισμός σου θα αντιμετωπίσει αυτή την διαδικασία με τρόπο καλύτερο από ενός ατόμου μεγαλύτερης ηλικίας. Όσο ο οργανισμός είναι νέος, αναπλάθεται γρηγορότερα και καλύτερα. Έπειτα, έχεις κάποιους ανθρώπους δίπλα σου με τους οποίος συζητάς και ανταλλάσσεις τις σκέψεις σου. Δεν είναι λίγο αυτό, σκέψου πως κάποιοι αντιμετωπίζουν μόνοι τους την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Κάτι θετικό ακόμα είναι πως ήδη γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Το να βρεις την αιτία και άρα να σχεδιάσεις την θεραπεία για την κακοήθεια είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της νοσηλείας. Η ίδια η νοσηλεία, είναι ένα δώρο που προσφέρεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσο το κόστος της θεραπείας είναι κάτι που σε προβληματίζει, ωστόσο είναι σπουδαίο που βρίσκεσαι σε κάποιο πλαίσιο και έχεις την ευκαιρία και την πρόσβαση σε περίθαλψη και άρα θεραπεία.

Για να έρθουμε στο άγχος που βιώνεις, δεν είναι και λίγα τα όσα ζεις! Είναι απόλυτα δικαιολογημένο όλη αυτή η συνθήκη να σου δημιουργεί άγχος. Η συνεχόμενη εγρήγορση για το τι θα συμβεί στο μέλλον, και οι απαισιόδοξες σκέψεις είναι μια πρόκληση του μυαλού σου και οφείλεις να την αντιμετωπίσεις. Το άγχος συνήθως προκαλείται για μια κατάσταση την οποία εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ως απειλητική για τη ζωή μας. Στην δική σου περίπτωση, η απειλή έχει περάσει. Είναι όμως λογικό το μυαλό σου να κάνει τέτοιες σκέψεις μια και βρίσκεσαι ακόμη στην μέση της περιπέτειας και δεν έχεις δει στην πράξη το θετικό τέλος, για το οποίο όλοι σε διαβεβαιώνουν. Το άγχος που αισθάνεσαι είναι ίσως ο τρόπος που νιώθει το σώμα σου ότι πρέπει να ανταποκριθεί. Εννοώ πως στην πράξη πρέπει να εμπιστευτείς την αγωγή και να πιστέψεις στα αποτελέσματά της. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις για το σώμα σου είναι να το βοηθήσεις να ξεμπλοκάρει από το άγχος και να κάνει κάτι άλλο επιτρέποντας στην αγωγή να φέρει τα μέγιστα αποτελέσματα. Επομένως, κάθε φορά που σε κατακλύζει αυτό το άγχος, θυμήσου πως αυτό δεν σε βοηθάει σε κάτι και είναι καλύτερα να εναποθέσεις την ενέργεια σου εκείνη τη στιγμή σε κάτι που πραγματικά σου αρέσει, η ζωγραφική ή μουσική για παράδειγμα.

Αυτή η κατάσταση στην οποία έχεις βρεθεί είναι εκνευριστική για εσένα το καταλαβαίνω. Είναι μια απόκλιση από τον δρόμο σου και τις σπουδές σου στο μυαλό σου. Όμως μήπως είναι μια ευκαιρία να ερευνήσεις και να ψάξεις τί είναι αυτό το οποίο θα σου άρεσε και σε χαροποιεί στη ζωή σου; Η δική μου συμβουλή είναι να βάλεις πρόγραμμα! Φτιάξει ένα πλάνο για τη ζωή σου και θέσε τους στόχους για τα επόμενά σου βήματα, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η περιπέτεια με την υγεία σου. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις; Τι χρειάζεται να κάνεις για να ασχοληθείς μ αυτό; Σε ποια πόλη θα σε ενδιέφερε να σπουδάσεις; Κάτι ακόμα σημαντικό που έχω να σου πω είναι μην μείνεις σε όσα λένε τα φροντιστήρια προετοιμασίας για τις πανελλήνιες! Επικεντρώσου σε αυτά που θέλεις να κάνεις, να δώσεις εξετάσεις, να περάσεις σε κάποια σχολή, να ασχοληθείς με κάτι που δεν χρειάζεται να το σπουδάσεις, να κάνεις επάγγελμα κάποιο χόμπι σου όπως ο χορός ή η ζωγραφική. Ψάξε και άλλες λύσεις για το μέλλον, ώστε να σιγουρευτείς πως δεν απέρριψες κάτι που μπορεί και να σου άρεσε!

Η ασθένεια που τυχαίνει να αντιμετωπίζεις και η όλη περιπέτεια αυτή μοιάζουν με μια μικρή καθυστέρηση στον αγώνα της επίτευξης των στόχων και των ονείρων που έχεις κάνει για το μέλλον σου. Στο μυαλό σου ίσως είναι πολύ σημαντική αυτή η καθυστέρηση και νιώθεις πως θα σε κρατήσει σημαντικά πίσω όμως δεν είναι έτσι. Θα έχεις κάθε ευκαιρία να κάνεις όσα ήθελες και θέλεις στα επόμενα χρόνια που έρχονται. Εξάλλου η ζωή δεν είναι κάτι που φτιάχνουμε και μετά είναι απλώς φτιαγμένη. Απ’ όσα είμαι σε θέση να ξέρω, πρόκειται για μια προοδευτική διαδικασία μέσα στην οποία οι άνθρωποι συνεχώς εξελίσσονται είτε με γρήγορους είτε με πιο αργούς ρυθμούς. Δεν έχεις χάσει τίποτα, έχεις την υγεία σου και την ευκαιρία να κάνεις όνειρα και να ερευνήσεις σε βάθος τρόπους για να τα κάνεις πραγματικότητα.

Αν συνεχίζεις και δυσκολεύεσαι με τη διαχείριση του άγχους σου, υπάρχουν άνθρωποι να σε βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλά κέντρα τα οποία εξειδικεύονται στην υποστήριξη ατόμων με αντίστοιχες περιπέτειες υγείας και μπορείς να απευθυνθείς. Μερικά απ’ αυτά είναι το Μαζί και το Άλμα Ζωής. Η ανοιχτή γραμμή  215-2152121 είναι δωρεάν και παρέχει υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής,  έχοντας βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται ή βρέθηκαν στη θέση σου! Επιπλέον, κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας θα σε βοηθούσε σημαντικά να διαχειριστείς την κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις και να σχεδιάσετε μαζί τα επόμενα βήματα. Τα υποστηρικτικά πλαίσια λειτουργούν προς όφελος της ψυχικής υγείας και μπορούν να σε βοηθήσουν μέχρι να ανταπεξέλθεις και να ξεπεράσεις αυτή την περιπέτεια.

Εύχομαι τα λόγια μου να σε βοήθησαν και να ανακούφισαν το άγχος για το μέλλον που αισθάνεσαι. Εύχομαι επίσης να ανακάμψεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα για εσένα και να πάρεις και πάλι τη ζωή στα χέρια σου! Παραμένω διαθέσιμη για ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείς!! Καλή συνέχεια σε όλα!

Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου,

Στέλλα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories