Ψtalk: “Δεν ξέρω πώς να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Δεν ξέρω πώς να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις”

Ψtalk: “Δεν ξέρω πώς να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις”

‘Έχω κρίσεις πανικού αλλά και συνέχεια σκέφτομαι τον θάνατο επειδή πιστεύω ότι κανείς δεν με θέλει δεν με αγαπάει και με συμπαθεί. Θα ήθελα να μην υπάρχω δεν ξέρω πως να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις.

Από την: Σοφία


Αγαπητή Σοφία,

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντάς σου ότι αντιλαμβάνομαι πως βρίσκεσαι σε μια δύσκολη συνθήκη αυτόν τον καιρό. H ψυχολογική πίεση που αντιμετωπίζεις είναι λογικό να σε δυσκολεύει σε διάφορους τομείς της ζωής σου. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει πως οι δυσκολίες αυτές είναι ανυπέρβλητες. Ελπίζω η απάντησή μου να σε βοηθήσει με κάποιον τρόπο.

Αρχικά, όπως υποθέτω ότι ήδη γνωρίζεις, η σωστότερη επιλογή είναι να συμβουλεύεσαι συστηματικά έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σε βοηθήσει να επιλύσεις και να ανακουφιστείς από τις πραγματικές αιτίες που έχουν οδηγήσει το σώμα σου να εκδηλώνει την δυσφορία του μέσα από τις κρίσεις πανικού και τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου. Χρειάζεται, επίσης, να γνωρίζεις ότι σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες ώστε να στηρίξεις αυτή την επιλογή, υπάρχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχονται δωρεάν από τις δημοτικές αρχές στους κατοίκους κάθε Δήμου.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που δεν είσαι ακόμα έτοιμη να ακολουθήσεις αυτήν την επιλογή, θα προσπαθήσω να σου προτείνω κάποιους εναλλακτικούς τρόπους, οι οποίοι ίσως σε βοηθήσουν να μειώσεις την δύναμη που μια αρνητική σκέψη μπορεί να έχει πάνω σου. Για αρχή, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ένα συμβάν από μόνο του δεν μπορεί να ορίσει το πώς θα νιώσουμε ή το πώς θα συμπεριφερθούμε. Αυτό που πυροδοτεί την σωματική αντίδραση, τα συναισθήματά μας και κατ’ επέκταση την συμπεριφορά μας απέναντι σε μία κατάσταση, είναι ο τρόπος με τον οποίο νοηματοδοτούμε, αξιολογούμε και αντιλαμβανόμαστε την εκάστοτε κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι, η κωδικοποίηση και ερμηνεία μιας συνθήκης γίνεται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά και βασίζεται στον τρόπο που ο καθένας μας έχει μάθει να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Στην περίπτωσή σου, φαίνεται πως χρησιμοποιείς έναν μηχανισμό αρνητικής ανατροφοδότησης των πληροφοριών.

Βασισμένη στην ανησυχία που εκφράζεις σχετικά με τον κοινωνικό σου κύκλο σου, παρουσιάζω ένα πιθανό παράδειγμα αρνητικής ανατροφοδότησης που θα μπορούσε να είναι το εξής:

Κανόνισα να πάω μια βόλτα με μια φίλη μου-> Η φίλη μου ακύρωσε την έξοδό μας λόγω υποχρεώσεων -> Η φίλη μου δεν θέλει την παρέα μου -> Θα μείνω για πάντα μόνη.

Στην συνέχεια, αυτή η σκέψη είναι πιθανό να σου προκαλέσει υπερβολικό άγχος, το οποίο δεν μπορείς να διαχειριστείς με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ως μια κρίση πανικού συνοδευόμενη με αρνητικές και υποτιμητικές σκέψεις για τον εαυτό σου. (“κανείς δεν με θέλει”, “δεν θέλω να υπάρχω”). Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις που σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο, ίσως θα σε βοηθούσε να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου οι οποίες θα συμβάλουν στο να επαναξιολογήσεις την ισχύ και τον βαθμό πραγματικότητας των αρνητικών πεποιθήσεών σου. 

1) Ποια είναι η απόδειξη ότι η σκέψη που έκανα (π.χ. θα μείνω για πάντα μόνη) είναι σωστή; Ποια είναι η απόδειξη για το αντίθετο; 

2) Ποιος θα ήταν ένας εναλλακτικός τρόπος να δω την κατάσταση; (π.χ. να βρω έναν άλλον τρόπο να περάσω το απόγευμα μου ή να συζητήσω με την φίλη μου αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν θέλει να βγούμε, ώστε να περιορίσω τις αρνητικές υποθέσεις).

3) Αν ένας φίλος περνούσε κάτι παρόμοιο, τι θα τον συμβούλευα να κάνει, πώς θα αξιολογούσα την κατάσταση;

Οι τεχνικές αυτές, ίσως σε βοηθήσουν να καταρρίψεις σιγά-σιγά κάποιες αρνητικές αντιλήψεις για τον εαυτό σου και να σε παροτρύνουν να υιοθετήσεις κάποια μοτίβα σκέψης τα οποία θα είναι πιο λειτουργικά και λιγότερα επιβαρυντικά. Ακόμα, θα σου πρότεινα να συνοδεύσεις την διαδικασία αυτή με την μελέτη κάποιων βιβλίων αυτοβελτίωσης, τα οποία πιθανόν να συντελέσουν στο να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου και να υιοθετήσεις πιο λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και των κρίσεων πανικού. Τέλος, θα μπορούσες να δοκιμάσεις ως εναλλακτική θεραπεία ανακούφισης κάποιες σωματικές-πνευματικές δραστηριότητες (όπως π.χ. yoga) που έχουν ως στόχο την μυϊκή χαλάρωση και την σύνδεση του σώματος με το συναίσθημα. Με αυτόν τον τρόπο ίσως αποκτήσεις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να ελέγχεις καλύτερα τις σωματικές σου αντιδράσεις και να επιτύχεις ένα καλύτερο επίπεδο ψυχικής ισορροπίας και ηρεμίας.

Συμπερασματικά, θα ήθελα να σου πω ότι κατά την διάρκεια του αγώνα σου να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού, είναι λογικό κάποιες φορές να νιώσεις απόγνωση, ψυχικό βάρος και αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι πάντα θα υπάρχουν τρόποι να βοηθηθείς και να βγεις από οποιοδήποτε συναισθηματικό αδιέξοδο μπορεί να βρίσκεσαι. Το σημαντικό είναι να μην χάνεις την πίστη στον εαυτό σου και να μην σταματήσεις να αγωνίζεσαι για το καλύτερο. Γιατί είμαι σίγουρη πως έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες από ό,τι νομίζεις.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories