Ψtalk: “Νιώθω στεναχώρια, μοναξιά, κούραση και εξάντληση”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
photo by Anthony Tran on Unsplash.com

Ψtalk: “Νιώθω στεναχώρια, μοναξιά, κούραση και εξάντληση”

Νιώθω στενοχώρια, μοναξιά… Κούραση, εξαντλημένη, κοιμάμαι αρκετές ώρες την μέρα (7-8 ώρες).

Από τον/την: Ε-Ν


Αγαπητ@ Ε-Ν,

Μου ακούγεται ότι βιώνεις μια πολύ συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση που δε σου επιτρέπει να λειτουργήσεις στο βαθμό που ήθελες και φαντάζομαι αυτό επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής σου (προσωπικά, επαγγελματικά κλπ.). Αυτό που πρέπει να αναλογιστείς είναι το πώς ξεκίνησες να εκδηλώνεις αυτές τις συμπεριφορές. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συμβάν που προηγήθηκε το οποίο δε μπορούσες να διαχειριστείς και ως αποτέλεσμα ανέπτυξες καταθλιπτική διάθεση; Μην το αμελήσεις και απευθύνσου σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, διαφορετικά όλο αυτό θα εξελιχθεί αρνητικά και θα συνεχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα σου. Ένας καταρτισμένος επαγγελματίας θα σε βοηθήσει να αλλάξεις δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψεων, να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και το αν έχεις -ή υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξεις- κατάθλιψη. Δε θέλω ωστόσο να βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, διότι δεν αναφέρεις πολλές πληροφορίες στο μήνυμα σου, οπότε παρακάτω θα σου γράψω κάποια γενικά στοιχεία για την κατάθλιψη έτσι ώστε να δεις αν εμπίπτεις σε αυτήν την κατηγορία.

Η κατάθλιψη είναι ψυχική διαταραχή και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Δεν πρόκειται απλώς για μια “φάση” που περνάει το άτομο, αλλά για μια ανεξήγητη κούραση η οποία συνοδεύεται από απώλεια ευχαρίστησης, αισθήματα ενοχής, απελπισίας και αβοηθησίας. Στην αρχή, ξεκινάει πολύ αθώα και ύπουλα σε σημείο που το άτομο δεν αντιλαμβάνεται τι του συμβαίνει, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοκτονία. Η κατάθλιψη έχει πολλές μορφές και δεν τη βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, υπάρχουν και περιπτώσεις που το άτομο είναι λειτουργικό στην εργασία ή την προσωπική του ζωή, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει κατάθλιψη. Συνήθως προσποιείται ότι όλα πάνε καλά και αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τους οικείους του στο να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία της γίνεται συνδυαστικά και με φαρμακευτική αγωγή. Αν το άτομο έχει βίαιη ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, η αγωγή είναι ζωτικής σημασίας.

Το συμπτώματα είναι ψυχοσωματικά και όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο ανυπόφορα. Το άτομο δε μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του και σιγά σιγά χάνει τον εαυτό του:

 • Συνεχώς κακή διάθεση
 • Απώλεια ενδιαφερόντων
 • Απώλεια ευχαρίστησης
 • Το άτομο αισθάνεται αβοήθητο
 • Το άτομο αισθάνεται άχρηστο
 • Ενοχές
 • Αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό του
 • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
 • Κακή μνήμη
 • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
 • Επιβράδυνση
 • Κούραση/ έλλειψη ενεργητικότητας
 • Προβλήματα ύπνου
 • Διαταραγμένη όρεξη (Απώλεια/αύξηση βάρους)

Αν βλέπεις τον εαυτό σου σε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο αφήνεις τον εαυτό σου σε αυτό το βούρκο τόσο θα σε αφήνει και αυτός. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές φορές αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, ειδικά αν είσαι άτομο που φοβάται την κριτική και δεν ανοίγεται εύκολα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει το πρώτο βήμα και να μιλήσεις για όσα σε προβληματίζουν. Είναι λυτρωτικό να εκφράζεις τα συναισθήματα σου σε κάποιον/α που εμπιστεύεσαι.

Σε ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου! Παραμένω στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories