Ψtalk: “Νιώθω ερωτική έλξη και για τα δύο φύλα, δεν ξέρω τι να κάνω.”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Νιώθω ερωτική έλξη και για τα δύο φύλα, δεν ξέρω τι να κάνω.”

Ψtalk: “Νιώθω ερωτική έλξη και για τα δύο φύλα, δεν ξέρω τι να κάνω.”

Νιώθω ερωτική έλξη και για τα δύο φύλα, όμως δεν έχω δοκιμάσει με άτομο του ίδιου φύλου. Δεν ξέρω τι να κάνω και νιώθω οτι η οικογένεια μου δεν θα το δεχτεί..

Από τον/την:Κ. Μ. Μ.


Αγαπητέ/ή  Κ.Μ.Μ.,

Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμά σου. Στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω.

-Από την περίοδο της εφηβείας το άτομο αρχίζει να αφυπνίζεται σεξουαλικά, να ανακαλύπτει το σώμα του καθώς και την ευχαρίστηση που λαμβάνει από αυτό : διέγερση-σεξουαλικές φαντασιώσεις. Μέσα από τη διαδικασία διαμόρφωσης της σεξουαλικής ταυτότητας αντιλαμβάνεται και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό-την έλξη δηλαδή που νιώθει. Συχνά έφηβοι αναφέρουν ομοφυλοφιλικές ή ετεροφυλοφιλικές φαντασιώσεις ή ακόμα και πειραματισμούς χωρίς αυτό να συνεπάγεται και ότι είναι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός απαραίτητα. Προς το κλείσιμο της εφηβείας τις περισσότερες φορές έρχεται και η συνειδητοποίηση.

-Είναι φυσιολογικό να αισθανθείς  έντονο άγχος, αμηχανία, να αναρωτιέσαι «τι είναι αυτό που μου συμβαίνει», πανικό, φόβο, ντροπή …πολλές φορές έχω ακούσει τις φράσεις «μα  πρέπει να το σταματήσω, κάτι να αλλάξω, δεν είναι σωστό, επιτρεπτό» ..«για ποιόν όμως;»

– Πολλά  παιδιά επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να λένε την αλήθεια. Με την αυτό-αποκάλυψη τους, ζητούν να έρθουν πιο κοντά στους γονείς τους, αφού είναι βέβαιο ότι έχουν ανάγκη την υποστήριξή τους. Η γνωστοποίηση του σεξουαλικού προσανατολισμού  σίγουρα δεν είναι μια εύκολη πράξη, χρειάζεται θάρρος, τόλμη και δύναμη. Μέσα από ομιλίες εκπαιδευτικού περιεχομένου με θέμα την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία κατάλαβα ότι οι γονείς δεν εκπλήσσονται τόσο όταν γίνεται η αποκάλυψη, αλλά πως βρίσκονται σε άρνηση. Θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει από μέρους σου μια ψυχολογική/συναισθηματική προετοιμασία, ώστε να είσαι έτοιμος/η να δεχτείς θετική ή αρνητική αντίδραση. Σαφώς οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν όμως έχουν τη δέσμευση να μην στερήσουν την ευτυχία που αξίζεις. Στόχος είναι να αισθάνεσαι απελευθερωμένος /η και χαρούμενος /η.

Να θυμάσαι: οι άνθρωποι που σε αγαπάνε θα είναι δίπλα σου, η αποδοχή του εαυτού σου και του σεξουαλικού προσανατολισμού σου θα σου προσφέρει ανακούφιση, πίστη στον εαυτό σου και θα σε ωθήσει να διεκδικήσεις τη σεξουαλική ζωή που επιθυμείς απαλλαγμένη από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Βεβαίως σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματα που βιώνεις και τους προβληματισμούς σου, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, προκειμένου να ανακουφιστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories