Ψtalk: “Είχα αρχίσει να μαζεύω μέσα μου ότι με στεναχωρούσε και άρχισα να ξεσπάω χωρίς λόγο”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Είχα αρχίσει να μαζεύω μέσα μου ότι με στεναχωρούσε και άρχισα να ξεσπάω χωρίς λόγο”

Πριν 2 μήνες περίπου τσακώθηκα με τις 2 καλύτερες φίλες που είχα εδώ και 4 χρόνια. Το καλοκαίρι πήγαμε μαζί διακοπές με τους γονείς τους και ένιωθα ότι κάτι τρέχει. Είχα αρχισει λοιπόν να μαζεύω μέσα μου ότι με στεναχωρουσε και όταν γυρίσαμε αρχισα να ξεσπάω χωρίς λόγο μερικές φορές. Μετά από λίγο καιρό για ασήμαντο λόγο τσακωθηκαμε άσχημα και έτσι σταματήσαμε να μιλάμε! Από τότε στεναχωριέμαι πολύ και το σκέφτομαι συνέχεια και σαν να μην φτάνει αυτό η μάνα τους που επιτίθεται λεκτικά και μάλιστα δημόσια στο Facebook. Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ… Ελπίζω να μπορέσετε να με βοηθησετε

Από τον/την:  Δέσποινα


Αγαπημένη Δέσποινα,

Θέλω αρχικά να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου. Διαβάζοντας το μήνυμά σου καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε μια περίοδο της ζωής μεταβατική που συνοδεύεται από άγχος και έντονα συναισθήματα. Πάμε, όμως, να τα δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα.

Αυτή η μετάβαση οφείλεται στο γεγονός ότι μια φιλία τεσσάρων ετών δοκιμάστηκε. Περιγράφεις μια κατάσταση την οποία βιώνεις από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αντελήφθης ότι κάτι συμβαίνει μεταξύ των φίλων σου και εσένα. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω αυτό ήταν η αφορμή να ξεκινήσεις να συσσωρεύεις πράγματα που σε ενοχλούν χωρίς όμως να τα μοιράζεσαι μαζί τους και να προσπαθείς να τα λύνεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μελλοντική έκρηξη θυμού και ένα ξέσπασμα εκ μέρους σου χωρίς προφανή ή σημαντικό λόγο. Δηλαδή, ένα μικρό γεγονός στάθηκε η αφορμή να εκφράσεις όλον σου το θυμό, να ξεσπάσεις για όλα τα συσσωρευμένα σου συναισθήματα που δεν είχες έως τότε εκφράσει. Νοιώθω, πως εκείνη τη στιγμή βρέθηκες στη θέση του «και μη παρέκει» και έφερες τα δύο κορίτσια προ εκπλήξεως, με αποτέλεσμα να διακόψετε τις επαφές σας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εσύ έχεις αναγνωρίσει ότι μια όχι και τόσο ιδανική διαχείριση ήταν το ότι άρχιζες να μαζεύεις μέσα σου ότι σε στεναχωρούσε.

Αισθάνομαι ότι αυτή η φιλία σου λείπει, καθώς σκέφτεσαι τα πράγματα  και λυπάσαι.  Πολλές φορές, σε μια σχέση φέρουν ευθύνη και οι δύο πλευρές. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο λάθος, και στην προκειμένη περίπτωση το λάθος ενδεχομένως να βρίσκεται στην μεταξύ σας επικοινωνία. Μία χρήσιμη κίνηση είναι να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους που έχουμε χάσει επαφή, να συζητάμε ανοιχτά μαζί τους, να εκφράζουμε ό,τι δεν καταφέραμε να εκφράσουμε στο παρελθόν. Ενδεχομένως να χρειαστεί να ζητήσουμε και μια συγγνώμη και να αναγνωρίσουμε ανοιχτά κάποιους ανώριμους χειρισμούς εκ μέρους μας, αλλά να μην παραλείψουμε να μιλήσουμε για τα πράγματα και τις συμπεριφορές που μας ενόχλησαν. Η σύγκρουση, για μία υγιή σχέση, είναι χρήσιμη και αναγκαία. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι γνωρίζονται πραγματικά, έρχονται πιο κοντά. Η φιλία τίθεται σε νέα θεμέλια, γίνεται πιο ισχυρή και ανθεκτική και βασίζεται στην ειλικρίνεια. Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αξιολογήσουμε αν αυτή η φιλία μας δίνει πλέον «κάτι», αν μας βοηθάει στη δική μας εξέλιξη και αν αξίζει να επενδύσουμε την ενέργειά μας. Δεν είναι απαραίτητα κακό μια σχέση να φτάνει στο τέλος της. Σημαίνει ότι έδωσε αυτό που είχε να δώσει και είναι ωφέλιμο οι άνθρωποι να περνάμε μέσα από αυτές τις σχέσεις, έτσι ώστε να εκτιμάμε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, ακόμη και αυτούς που αφήνουμε πίσω. Το να αφήνουμε πίσω κάποιους ανθρώπους δε σημαίνει ότι διακόπτουμε κάθε επαφή, ούτε ότι αυτή η διακοπή είναι οριστική. Μπορεί να σημαίνει ότι πλέον δεν ταιριάζουμε με αυτούς, καθώς εξελισσόμαστε, αλλάζουμε εμείς και οι ανάγκες μας.

Όσον αφορά τη λεκτική επίθεση που δέχεσαι στο Facebook, είναι ένα λεπτό θέμα για το οποίο δεν έχω τις κατάλληλες πληροφορίες από εσένα για να εκφράσω τη γνώμη μου. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις μια τακτική που θα προστατέψει τον εαυτό σου, είτε αυτό σημαίνει να το χειριστείς διπλωματικά, είτε να μη δώσεις περισσότερη έμφαση σε αυτό, εάν θεωρείς πως όντως κάτι τέτοιο δεν αξίζει και πως τελικά πρόκειται μόνο για φθορά. Εσύ πρέπει να κρίνεις με ποιον τρόπο θα προστατέψεις τα δυναμικά και τις σχέσεις, τις οποίες προσπαθείς να κρατήσεις σε ισορροπία.

Σε κάθε περίπτωση, να μην ξεχνάς ότι προτεραιότητα έχει η ψυχική σου υγεία και αυτό πολλές φορές έχει κάποιο κόστος και θυσίες. Προσπάθησε να είσαι με ανθρώπους που σε τραβάνε ένα βήμα μπροστά!

Ελπίζω να σε βοήθησα στον προβληματισμό σου. Όπως και να ‘χει, είμαι πάντα στη διάθεσή σου!

Φιλικά,

Πηνελόπη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories