Ψtalk: “Κλαίω σε κάθε γυρισμό από ταξίδι”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Κλαίω σε κάθε γυρισμό από ταξίδι”

Γεια σας… Γιατί σε κάθε μου γυρισμό από ταξίδι είτε μόνη μου είτε με σχέση μου βάζω τα κλάματα;

Από την: ΜΑ


Αγαπητή ΜΑ,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την επιθυμία και το θάρρος σου να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε απασχολεί. Κατανοώ ότι, κάθε φορά που επιστρέφεις από ένα ταξίδι, βιώνεις μία έντονη μελαγχολία.

Στην πλειονότητα των ανθρώπων η θλίψη και η μελαγχολία διαδέχονται τα θετικά και όμορφα συναισθήματα που βιώσαν κατά την διάρκεια των διακοπών. Το τέλος των διακοπών σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία στις μέρες μας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα γρήγορους και εξαντλητικούς ρυθμούς. Τα συναισθήματα μας διαμορφώνονται ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκετές υποχρεώσεις και δεχόμαστε ένα πλήθος πιέσεων. Οι διακοπές είναι μία διέξοδος από όλες αυτές τις πιεστικές συνθήκες και ένας τρόπος για ξεκούραση, αναζωογόνηση και αύξηση της ενέργειας. Επομένως, το πέρας τους μπορεί να μας στρεσάρει αλλά και να μας οδηγήσει στο να νιώσουμε αρνητικά συναισθήματα στη σκέψη ότι τελείωσαν οι μέρες της ξεγνοιασιάς. Σε μερικούς ανθρώπους, μάλιστα, η θλίψη αυτή μπορεί να δημιουργήσει για κάποιες μέρες έντονη σωματική και ψυχική κόπωση, διαταραχές στον ύπνο και απροθυμία να παρευρεθούν στη δουλειά τους. Όλα αυτά, βέβαια, είναι παροδικά. Ωστόσο, ο χρόνος της συνειδητοποίησης και της αντιμετώπισης των συναισθημάτων είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Επομένως, δεν είναι καθόλου περίεργο το να κλαις και εσύ η ίδια με την επιστροφή σου από κάποιο ταξίδι, αφού καταλαβαίνεις ότι ήρθε η στιγμή που επιστρέφεις στη καθημερινότητά σου.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν πιστεύω καλό να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε πιέζει, ενδεχομένως, σε μεγάλο βαθμό καθημερινά, με αποτέλεσμα να έχεις μέσα σου τόσο μεγάλη ανάγκη να ξεφύγεις από αυτό ώστε σε στεναχωρεί πολύ η επιστροφή. Αν το εντοπίσεις, μπορείς με κάποιον τρόπο να το αλλάξεις. Τι μπορείς, όμως, να κάνεις γενικά για να διαχειρίζεσαι τη θλίψη που σου δημιουργεί το τέλος ενός ταξιδιού; Αρχικά, θα πρέπει να εστιάσεις στα θετικά. Μπορείς να κρατήσεις στη μνήμη σου τις διακοπές σαν κάτι όμορφο, σαν κέρδος και σαν κάτι που μπορείς να ζήσεις ξανά έτσι ώστε κάθε σχετική σκέψη να σου δίνει κουράγιο, χαρά και προθυμία να συνεχίσεις και να οργανώσεις προσεχώς την επόμενη απόδραση. Εν συνεχεία, μπορείς να προγραμματίσεις σταδιακά τις υποχρεώσεις που έχεις και να αυξήσεις σιγά σιγά τις αρμοδιότητές σου. Μετά από το πέρας της δουλειάς σου, θα σε βοηθούσε ένας μικρός περίπατος είτε μόνη είτε με φίλους προκειμένου να “καθαρίσεις” το μυαλό σου. Εξίσου σημαντικό είναι το να διαμορφώσεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου προκειμένου να ξεκουράζεσαι επαρκώς, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών θα κοιμόσουν και θα ξυπνούσες σε διαφορετικές ώρες. Σε κάθε περίπτωση, να σκέφτεσαι ότι όλες οι εποχές του χρόνου είναι κατάλληλες για μία εξόρμηση, ακόμη και αν αυτή έχει διάρκεια μόνο μία ημέρα. Η σκέψη ότι μπορείς σύντομα να κανονίσεις ξανά μία απόδραση θα μειώνει τη θλίψη που νιώθεις στο τέλος του ταξιδιού.

Αγαπητή ΜΑ αυτές ήταν οι σκέψεις μου επάνω σε αυτό που σε απασχολεί και ελπίζω να σε βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς!


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories