Ψtalk: “Αισθάνομαι αρκετά αδύναμη και χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση.”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Αισθάνομαι αρκετά αδύναμη και χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση.”

Ψtalk: “Αισθάνομαι αρκετά αδύναμη και χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση.”

Γεια σας είμαι μία νεαρή κοπέλα που μόλις πριν λίγους μήνες πήρα το πτυχίο μου και τελείωσα την σχολή μου! Είμαι φιλόλογος ωστόσο ακόμη δεν έχω βρει δουλειά και αυτό με αγχώνει αρκετά. Επιπλέον η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά αβέβαιη και αγχωτική και αισθάνομαι αρκετά αδύναμη και χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση και αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα! Δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον εαυτό μου και συνεχώς αμφιβάλλω για τις ικανότητες μου! Διστάζω να κάνω πράγματα ακόμη και να οδηγήσω επειδή φοβάμαι! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Από τον/την: Όλγα


Αγαπημένη Όλγα,

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που πήρες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας τις δικές σου ανησυχίες. Βλέπω πως βιώνεις ένα έντονο άγχος και έχεις μια ανησυχία μέσα στην περίοδο αβεβαιότητας που διανύουμε. Από τη μία, μόλις αποφοίτησες από το τμήμα Φιλολογίας και έχεις τη διάθεση αλλά και ανάγκη να δουλέψεις, από την άλλη η κατάσταση που επικρατεί δεν σε βοηθάει ούτε να εργαστείς αλλά ούτε και να αναπτύξεις τις δυνατότητες σου με αποτέλεσμα να μη νιώθεις επαρκής και σίγουρη για τον εαυτό σου.

Νοιώθω πως σε έναν βαθμό αναγνωρίζεις πως τα εμπόδια που έχουν εμφανιστεί στον δρόμο σου οφείλονται προφανώς στην περίοδο που διανύουμε. Έξω είναι όλα είναι παγωμένα, αλλά εσύ θες να τρέξεις. Έχεις ένα πτυχίο στα χέρια σου και θέλεις να εργαστείς. Το ότι ακόμη δεν έχεις βρει μια θέση εργασίας είναι το γεγονός που σε αγχώνει, καθώς η εύρεση απασχόλησης αυτή την περίοδο είναι μια απαιτητική διαδικασία. Πιθανότατα, αυτό είναι και το γεγονός που σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση, γιατί βιώνεις την απόρριψη. Απόρριψη από έναν εργοδότη, απόρριψη σε σχέση με άλλους υποψηφίους εργαζόμενους που έχουν πιθανώς περισσότερα χρόνια εμπειρίας ή περισσότερα τυπικά προσόντα. Αντιλαμβάνομαι πως βιώνεις αυτή την περίοδο μεγάλη αβεβαιότητα που σου δημιουργεί εκτός από άγχος, μια ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου. Και είναι λογικό. Οι συνθήκες που βιώνουμε δημιουργούν ένα κλίμα αδράνειας, απραξίας και μια αίσθηση μη παραγωγικότητας, ιδιαίτερα σε άτομα που μόλις βγήκαν στην αγορά εργασίας. Νοιώθεις αδύναμη μη έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσεις την εμπειρία που θες, να αναπτύξεις και να εξελίξεις τις δεξιότητές σου.

Βλέπω πως όλη αυτή η αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε έχει επηρεάσει και σε άλλους τομείς της ζωής σου, όπως, για παράδειγμα, η οδήγηση. Ενώ αναγνωρίζεις ότι το άγχος σου και η ανησυχία σου προκύπτουν από τις συνθήκες που βιώνουμε, σου έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση ανεπάρκειας και πτώση της αυτοπεποίθησης, με αποτέλεσμα να διστάζεις και να φοβάσαι να αναλάβεις δράση, να πάρεις ευθύνες και πρωτοβουλίες. Μια χρήσιμη οπτική είναι το να βλέπεις τα νέα ξεκινήματα, την ανάληψη δράσης και τη ζωή, σαν την οδήγηση. Στην αρχή, θα διστάζεις, με τον ίδιο τρόπο που ένας νέος οδηγός διστάζει να πιάσει το τιμόνι του αυτοκινήτου και να βγει στον δρόμο. Είναι άλλωστε απόλυτα λογικό το να φοβόμαστε κάτι νέο, με το οποίο ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή ή με το οποίο δεν έχουμε ακόμη μεγάλη εμπειρία. Το σίγουρο πάντως είναι πως η εμπειρία μπορεί να αποκτηθεί από τον οποιονδήποτε. Το μόνο που ουσιαστικά διαφοροποιεί έναν νέο οδηγό από έναν έμπειρο, είναι τα χιλιόμετρα που αυτοί οι δύο έχουν κάνει. Όσα περισσότερα χιλιόμετρα γράφει το κοντέρ σου, τόσο πιο κοντά έρχεσαι στην εμπειρία και στην αυτοπεποίθηση. Αυτό λοιπόν που θα μπορούσες να κάνεις αναφορικά με το ζήτημα της οδήγησης είναι απλά το να αποδεχθείς πως, για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Στο διάστημα αυτό θα κάνεις λάθη, θα υπάρξουν κάποιες απογοητεύσεις, καθώς και κάποιες χαρές. Και αυτό είναι κάτι που περνούν όλοι, στα νέα ξεκινήματα. Με τον ίδιον ακριβώς τρόπο, μπορείς να αντιμετωπίσεις και οτιδήποτε άλλο βρεθεί στον δρόμο σου.

Προσπάθησε να απενοχοποιήσεις τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας δεν μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους, ούτε ταυτίζονται μαζί μας. Στην πραγματικότητα, είμαστε ένα σύνολο δυνατοτήτων και όχι αδυναμιών. Πάρε τον χρόνο σου και δες τις καταστάσεις που βιώνεις με μία λογική σκοπιά, με το μάτι του παρατηρητή. Θα ήταν καλό να ακολουθήσεις τη στρατηγική της απλοποίησης: μην προσπαθείς να γίνεις σε όλα καλή ταυτόχρονα. Βάλε προτεραιότητες και αντιμετώπισε ένα πράγμα τη φορά. Κάθε μέρα, μπορείς να σημειώνεις και μία μικρή πρόοδο. Αυτή η πρόοδος αθροιστικά θα σε οδηγήσει σε μεγάλες επιτεύξεις, καθώς θα τακτοποιείς ένα προς ένα τα ζητήματα που σε αφορούν. Όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε όλα τα θέματα ταυτόχρονα, συνήθως πέφτουμε σε έναν φαύλο κύκλο, που είναι αντιπαραγωγικός. Όταν όμως δρούμε με υπομονή και αποφεύγουμε τις βεβιασμένες κινήσεις, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας θα φανούν πιο σύντομα και πιο ποιοτικά. Μην ξεχνάς βέβαια πως αυτή είναι όντως μία περίοδος που όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολία ως προς το να προχωρήσουμε μπροστά ορισμένους στόχους μας. Οπότε, μην απογοητευτείς από ορισμένες καθυστερήσεις που πιθανώς να αντιμετωπίζεις στη διαδρομή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις το πότε οι εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που σε δυσκολεύουν στις προσπάθειές σου, ώστε να μην αυτό-τιμωρείσαι, όταν βλέπεις πως ορισμένες κινήσεις σου δεν μπορούν να σου δώσουν τους καρπούς που προσδοκούσες. Σε αυτή την περίπτωση, το χρησιμότερο θα ήταν να αποδεχθείς μία κατάσταση, απέναντι σε κάτι το οποίο δεν μπορείς να επέμβεις, έτσι ώστε να προχωρήσεις παραπέρα, βρίσκοντας άλλες εναλλακτικές.

Ελπίζω οι σκέψεις αυτές να σε βοήθησαν. Είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

Φιλικά,Πηνελόπη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories