Η παρέμβαση Gestalt στην κρίση.
Η παρέμβαση Gestalt στην κρίση.

Η παρέμβαση Gestalt στην κρίση.


1. Πώς προσεγγίζει η θεραπεία Gestalt την κρίση;

Η κρίση χαρακτηρίζεται από την Gestalt ως απώλεια . Αυτή μπορεί να είναι υπαρξιακή, απώλεια υγείας, κοινωνικού στάτους, αλλαγή κατάστασης (γάμος, άλλη δουλειά), απώλεια αίσθησης του εαυτού(όπως τον γνώριζα), απώλεια του τόπου μου, απώλεια ελέγχου ή ασφάλειας , οικολογικό άγχος,  κλιματικό πένθος,  κατακερματισμός της πραγματικότητας σε κοινωνικό πολιτικό πολιτισμικό ή ακόμα και συμπαντικό επίπεδο.

Η κρίση είναι συνήθως περιορισμένης  χρονικής διάρκειας,  και κάποιες φορές γίνονται και επαναλαμβανόμενα επεισόδια μικρής έντασης. Είναι σύνθετη, περιφραγμένη και δύσκολη στο να επιλυθεί από το άτομο. Πολλές φορές λόγω σχετικά γρήγορης αλλαγής που συμβαίνει είναι σημαντικό το άτομο σε κρίση να έχει στήριξη . Καθώς το άτομο βρίσκεται σε μία κατάσταση αβοηθησίας και συχνά έχει καταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές που έχουν άλλοτε στόχο τον εαυτό αυτοχειρία ή /και δολοφονία. Μια κρίση επίσης μπορεί να προκαλέσει χρόνια δυσλειτουργία καθώς το άτομο δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί.

 2. Πώς θα με βοηθήσει η Gestalt;

Η γκεστάλτ βλέπει τον άνθρωπο ως όλον και φροντίζει την οργανισμική του αυτορύθμιση. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που εστιάζουμε σε μια κρίση.  Το πως δηλαδή κάποια πράγματα γίνονται μορφή ενώ κάποια άλλα μένουν στο φόντο.  Το το ότι απασχολεί τον άνθρωπο τη δεδομένη στιγμή είναι η δημιουργία μορφής. Η ικανότητα αποδόμησης κάθε φορά της κάθε διαφορετικής μορφής είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργικότητα του ατόμου .

Έπειτα εστιάζουμε στο πεδίο. Σύμφωνα με τη θεωρία το πεδίο είναι οτιδήποτε υπάρχει, είναι δυναμικό, αλληλεπιδραστικό, που σημαίνει ότι πολλοί παράγοντες είναι δυνατόν να σχετίζονται να έχουν νόημα και δεν μπορεί να εξαιρούνται απριόρι. Τα πάντα προέρχονται από το πεδίο και δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από αυτό. Το πεδίο είναι συνέχεια σε αλλαγή και ροή. Έχει μία ιστορία, καθώς γεγονότα και μοτίβα έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται συνεχώς. Επί μέρους συμβάντα μπορεί να έχουν ισχυρά και μη αναμενόμενα αποτελέσματα, η επιρροή των συγκεκριμένων γεγονότων και ατόμων εξαρτάται κατά πολύ από την επιρροή του άμεσου περιβάλλοντος, καθώς και του ευρύτερου.

ΣΤΗΝ ΓΚΕΣΤΑΛΤ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΝΟΣΕΙ, ΕΧΕΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ, ΘΛΙΨΗ ΚΛΠ ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΑΤΟΜΟ.

Στη συνέχεια μελετάται ο κύκλος επαφής του ατόμου με το περιβάλλον του, πότε δηλαδή υπάρχει η υγιής απόσυρση, πότε έρχεται η αίσθηση, η επίγνωση αυτού που μου συμβαίνει, η κινητοποίηση της ενέργεια μου, η ίδια η δράση,  η πλήρης επαφή και εν τέλει πάλι η απόσυρση.  Η διαδικασία αυτής της επαφής με το περιβάλλον μας έχει πολλές φορές εμπόδια αυτά τα εμπόδια σιγά-σιγά προσπαθούμε να τα ενσωματώσουμε και να τα αφομοιώσουμε. Ώστε η λειτουργία του ατόμου να έχει ροή και το ίδιο να την καταλαβαίνει  και να έχει μία διαδικασία διερεύνησης του εαυτού του.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η φαινομενολογία του ίδιου του ατόμου. Ποια είναι η θέση του στο πεδίο, τι λένε οι δικές του αισθήσεις , η διαδικασία της επαφής του και της απόσυρσης του ενώ και η νοηματοδότηση που δίνει το ίδιο στα πράγματα .

Πολύ σημαντική τέλος είναι η εστίαση της θεραπείας στο Εδώ και τώρα καθώς η κρίση χρειάζεται μία άμεση αντιμετώπιση.

Λόγω της ολιστικής προσέγγισης του θέματος από την γκεστάλτ έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική σε περιόδους κρίσης . Η θεραπεία βασίζεται στην ισοτιμία της σχέσης με τον θεραπευτή και την ευγενική εγγύτητα.

Γιατί στην ώρα της κρίσης το πιο σημαντικό δεν είναι να πιέσω τον εαυτό μου για αλλαγές αλλά να έρθω σε ειλικρινή επαφή με κάποιον που με καταλαβαίνει, με ακούει με ενδιαφέρον και είναι εκεί να μου προσφέρει την στήριξη που χρειάζομαι!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com