Ψtalk: “Κατάθλιψη είναι αυτό;”

Ψtalk: “Κατάθλιψη είναι αυτό;”

Είμαι 28 έχω ένα παιδάκι πεντέμισι χρονών από την αρχή της εγκυμοσύνης είμαστε μόνοι μας πλέον όλα με ενοχλούν δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά δεν ευχαριστιέμαι σχεδόν τίποτα οι σχέσεις μου καταστρέφονται πάντα κάτι πάει λάθος πάντα κάνω λάθος επιλογές με τη καραντίνα ένιωσα φόβο λόγω έλλειψης δουλειάς τα νεύρα βαράνε κόκκινο και όλα αυτά με κρατάνε πίσω και νιώθω ότι χάνω δεν ξέρω τι άλλα κάθε μέρα που περνάει χάνω και περισσότερα. Κατάθλιψη είναι αυτό;

Από τον/την: Γωγώ


Αγαπημένη μου Γωγώ,

Θέλει μεγάλο κουράγιο να βάλεις όλες αυτές τις σκέψεις σε σειρά και να τις καταγράψεις. Ένα μεγάλο μπράβο για τον αγώνα σου και το θάρρος σου να μοιραστείς αυτές τις ανησυχίες μαζί  μας. Πάμε λίγο να τα βάλουμε σε μια τάξη. Νοιώθω το βάρος όλων των σκέψεων που σε απασχολούν.

Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου και μόνο του αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εσένα. Δηλώνει τη δύναμη και το κουράγιο που έχεις να ανταπεξέλθεις σε όλες τις υποχρεώσεις, να είσαι και μάνα και πατέρας μαζί για να μεγαλώσει το παιδί σου. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός το οποίο βαραίνει την ψυχολογία ενός ανθρώπου, γιατί υπάρχουν στιγμές που η μπαταρία  εξαντλείται, καταπιεζόμαστε, δεν έχουμε άλλη δύναμη. Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, χρειαζόμαστε να καλύψουμε και τις δικιές μας ανάγκες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, κάτω από αυτές τις συνθήκες να λυγίζεις, να νοιώθεις ότι δεν πάει άλλο.

Μου περιγράφεις μια κατάσταση μέσα στην οποία εσύ δεν βρίσκεις ευχαρίστηση σε τίποτα, σε ενοχλούν τα πάντα. Αντιμετωπίζεις διαταραχές ύπνου, βιώνεις μια ακραία αγχωτική περίοδο, αυτή της καραντίνας που σε συνδυασμό με την έλλειψη εργασίας σου προκαλεί φόβο, νεύρα , αγωνία στο μέγιστο. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχεις βρεθεί μόνη σου με ένα παιδί στην αγκαλιά, να πρέπει να επιβιώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσεις πότε οι εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που σε οδηγούν σε αγχωτικά επεισόδια και πότε όλη αυτή η κατάσταση έχει ξεφύγει και σε κάνει πλήρως δυσλειτουργική στην καθημερινότητά σου.

Ομολογώ ότι σε καμία περίπτωση δεν διανύουμε και την πιο ιδανική συνθήκη. Δεν σου δίνονται πολλές ευκαιρίες να βιώσεις ευχάριστα συναισθήματα και σε συνδυασμό με την ανεργία βρίσκεσαι σε μια αρκετά στρεσογόνα φάση της ζωής σου.Όσον αφορά στις κοινωνικές επαφές,  δεν έχω διακρίνει αν μιλάς για τις ερωτικές ή τις φιλικές. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι, οι επαφές σου χαλάνε και νοιώθεις ότι κάνεις λάθος επιλογές. Είναι αυτές οι λάθος επιλογές  που δεν σε κάνουν ευτυχισμένη και απλά σε ταλαιπωρούν. Νοιώθω πως κατηγορείς τον εαυτό σου γι αυτές τις επιλογές, ωστόσο, σε μια σχέση δεν φταίει μόνο η μία πλευρά.

Ίσως, να αναρωτηθείς και να επεξεργαστείς τους λόγους που σε οδηγούν σε αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο, και όταν τους αναγνωρίσεις  θα είσαι πιο δυνατή, για να μείνεις μακριά από αυτές τις επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, για όποιον λόγο και αν κάνεις αυτές τις λάθος επιλογές, δεν χρειάζεται να φορτώνεις με ενοχές τον εαυτό σου και να αυτοτιμωρείσαι, καθώς κάτι τέτοιο είναι άδικο για εσένα.Αισθάνθηκα πως σε βαραίνει μια αίσθηση ματαιότητας. Είπες συγκεκριμένα πως όλα αυτά που ζεις σε κρατάνε πίσω, ότι κάθε μέρα που περνάει χάνεις και κάτι χωρίς να ξέρεις τι.

Φαίνεται πως, αυτό που «χάνεις» είναι η ζωή. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο χάνεις είναι τελικά η ποιότητα της ζωής. Αδιαμφισβήτητα, η περίοδος αυτή είναι ίσως η λιγότερο παραγωγική περίοδος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτό σημαίνει πως δεν φταις εσύ που οι μέρες περνούν χωρίς να αξιοποιούνται με τρόπο που να σου δίνει την ποιότητα που αναζητάς. Πολύ περισσότερο μάλιστα, εφόσον είσαι επιβαρυμένη με τόσο σημαντικές ευθύνες. Δε θα προσπαθήσω να σου πω πως είναι εύκολο να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου υπό το βάρος αυτών των ευθυνών. Θα σου πω όμως πως δεν είναι και αδύνατον. Το πώς βλέπουμε τα πράγματα μπορεί πολλές φορές να αλλάξει ολόκληρες καταστάσεις στη ζωή μας, ίσως και την ίδια τη ζωή μας.

Η ζωή κάθε ανθρώπου αποτελείται από το άθροισμα των θετικών και αρνητικών εμπειριών που ζει. Προφανώς και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτές τις αρνητικές εμπειρίες. Μπορούμε όμως να δώσουμε την έμφαση στις θετικές και να μην επιτρέπουμε να τις καταπίνουν οι αρνητικές.Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο, ίσως η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό, ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο ψυχικής υγείας για να διαχειριστείς όλο αυτό που αισθάνεσαι. Δεν μπορώ να σου πω εάν πάσχεις ή όχι από κατάθλιψη, καθώς είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να βαφτίσουμε τα πάντα ως «κατάθλιψη». Είναι γεγονός  ότι πολλές φορές η ίδια η ύπαρξη είναι διαταραγμένη και ενοχλητική. Πολλές δυσκολίες μαζεμένες, μας οδηγούν να βιώνουμε καταθλιπτικά επεισόδια. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για διάγνωση. Έχεις στους ώμους σου πολλές ευθύνες, τις οποίες δεν μοιράζεσαι με ένα δεύτερο άτομο. Η περίοδος που διανύουμε είναι σαφώς ενοχλητική και στρεσογόνα για μια άνεργη μητέρα.

Εάν δυσκολεύεσαι οικονομικά να επισκεφτείς έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, να θυμάσαι πως υπάρχουν τα κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και  οι γραμμές υποστήριξης :

  • Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034
  • Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νοιώθεις όλα αυτά τα βάρη. Ο αγώνας σου είναι μεγάλος και αξιέπαινος.  Ωστόσο, είσαι πολύ νέα για να μην απολαμβάνεις τη ζωή. Είναι καλό να θυμηθείς ότι για να φροντίσεις τους άλλους, χρειάζεται πρώτα εσύ να φροντιστείς. Θα είναι χρήσιμο να γυρίσεις τον φακό και αντί να εστιάσεις σε αυτά που χάνεις, να εστιάσεις σε αυτά που έχεις και σε αυτά που κερδίζεις.

Εύχομαι καλύτερες μέρες! Στη διάθεσή σου πάντα, Πηνελόπη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories