Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαβάσω για τις Πανελλήνιες, αν και από μικρή ήμουν άριστη μαθήτρια.”

Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαβάσω για τις Πανελλήνιες, αν και από μικρή ήμουν άριστη μαθήτρια.”

Καλησπέρα  σας,ειμαι μαθήτρια Γ’ Λυκείου και αντιμετωπίζω τρομερό πρόβλημα με το διάβασμα μου!Από τότε που με θυμάμαι,ήμουν άριστη μαθήτρια μέχρι φέτος.. Δεν έχω καμία όρεξη να διαβάσω,βαριεμαι απίστευτα,και αρνούμαι να κάνω οποιαδήποτε προσπάθεια να διαβάσω ενώ ξέρω πως εάν συνεχίσω έτσι δεν πρόκειται να μπω στην σχολή που θέλω,η οποία είναι η αστυνομία. Όσες φορές και αν μου μιλήσουν κοντινά μου πρόσωπα για αυτο το θεμα είναι λες και δεν τους ακούω καν.Εχω προσπαθήσει άπειρες φορές να βρω την ρίζα του προβλήματος αλλά μάταια, για αυτό ελπίζω να με βοηθήσετε εσείς.Σας ευχαριστώ!

Από τον/την:Χριστιάννα


Αγαπητή Χριστιάννα,

Καταλαβαίνω ότι διανύεις μια φάση έντονης πίεσης και άγχους. Ο θεσμός των πανελλήνιων εξετάσεων είναι μια δύσκολη διαδικασία που επηρεάζει τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα του μαθητή, ο οποίος βρίσκει νόημα σε αυτή την προσπάθεια, θέτοντας έναν στόχο.

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στην ηλικία σου γνωρίζεις τι είναι αυτό που θες, που έχεις όνειρα και τα κυνηγάς.Αναγνωρίζω μια κούραση, λοιπόν, και μια ψυχική εξουθένωση σχετικά με το σχολείο, το διάβασμα και τις εξετάσεις. Παρουσιάζεις άρνηση να εμπλακείς σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετική, είτε πρόκειται για μελέτη είτε συζήτηση. Φαντάσου πως ενδεχομένως να βιώνεις μια μορφή burn-out που συναντάται στους εργαζομένους. Το άτομο μετά από διαρκή ενασχόληση με ένα αντικείμενο βιώνει σημαντική απώλεια ενεργητικότητας, η οποία δεν μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί. Επίσης, σημειώνεται μείωση του ενδιαφέροντος, ευερεθιστότητα και τεντωμένα νεύρα.Συνεπώς, μπορώ να υποθέσω ότι αυτό που περνάς τώρα είναι λογικό επακόλουθο της διαρκούς προσπάθειας σου να είσαι καλά προετοιμασμένη και άριστη σε όλες τις τάξεις του σχολείου.

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να βγάλω ένα ασφαλές συμπέρασμα, διαβάζοντας μονάχα ένα κείμενο, καθώς ίσως να διατρέχουν κι άλλοι λόγοι, οι οποίοι χρήζουν βαθύτερης διερεύνησης. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι έκφραση της εφηβικής αντίδρασης ή αποτέλεσμα ενός φόβου αποτυχίας και απογοήτευσης σε περίπτωση που η προσπάθεια σου δεν αποδώσει καρπούς.

Προτείνω να επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος από κοντά θα μπορέσει να σου προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε να κατανοήσεις την ρίζα της δυσκολίας σου και να δεις την αλλαγή που επιθυμείς.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματα σου και να είσαι χαρούμενη!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories