Ψtalk: “Έχω μεγάλο πρόβλημα με το άγχος, δεν μπορώ να το διαχειριστώ.”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Έχω μεγάλο πρόβλημα με το άγχος, δεν μπορώ να το διαχειριστώ.”

Έχω μεγάλο πρόβλημα με το άγχος, δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Φέτος δίνω πανελλήνιες για δεύτερη φορά καθώς πέρυσι έπαθα κρίση πανικού κατά την διάρκεια του διαγωνισματος και λιποθύμησα. Τι μπορώ να κάνω έτσι ώστε να μην με επηρεάζει τοσο;

Από τον/την:Άρτεμις


Αγαπητή Άρτεμις,

Το κλειδί είναι η διαχείριση του άγχους και για να το πετύχει κανείς αυτό συχνά χρειάζεται βοήθεια.

Σου προτείνω τα παρακάτω:

– Μείωσε τις σκέψεις με καταστροφολογικό περιεχόμενο αυξάνοντας τη σιγουριά στις δυνάμεις σου. – όταν έχεις άγχος, δίνεις στις σκέψεις σου μεγάλο νόημα, και άρα, πολλή δύναμη.

-Σε τι εξυπηρετούν οι σκέψεις σου; Πού / Πώς σε βοηθάνε;

– Φέρε στο μυαλό σου μια χαλαρωτική εικόνα. Δημιούργησε νοερά ένα μέρος όπου θα νιώθεις ασφάλεια, ηρεμία και χαλάρωση.

– Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4.

-Τεχνική 5-4-3-2-1: ο κάθε αριθμός σχετίζεται με μια από τις αισθήσεις. Αρχικά κοιτάζεις γύρω σου και ταυτοποιείς πέντε αντικείμενα, στη συνέχεια εστιάζεις σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Έπειτα βρίσκεις τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δυο πράγμα που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Έτσι όλες οι αισθήσεις είναι επικεντρωμένες σε ένα στόχο, ξεχνώντας όποιες αρνητικές σκέψεις σε έχουν κυριέψει.

-Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου,( Στον σύντροφό σου, σε έναν φίλο σου, την οικογένεια σου ή ακόμα και σε έναν ειδικό ό,τι σε απασχολεί,) διευκολύνοντας τον εαυτό σου να απαλλαγεί από τα υπερβολικά συναισθήματα.

Να θυμάσαι πως: Η  εμπειρία της κρίσης πανικού αποτελεί το «καμπανάκι» που σου υπενθυμίζει  ότι έχεις πιέσει αρκετά τον εαυτό σου. Όταν αγχώνεσαι για μια επικείμενη κρίση πανικού, την προσκαλείς-προκαλείς! Η  σωστή αντιμετώπιση είναι η θεραπευτική παρέμβαση από Κλινικό Ψυχολόγο ή/και Ψυχίατρο. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις, -ώστε να αλλάξεις την ερμηνεία που δίνεις στον εαυτό σου για τις κρίσεις πανικού- θα μάθεις  να προσεγγίζεις τις ανήσυχες καταστάσεις της ζωής σου διαφορετικά, και  να γίνεις ο θεραπευτής του εαυτού σου, καθώς μαθαίνεις νέα εργαλεία και εξασκείσαι σε χρήσιμες στρατηγικές, τις οποίες θα έχεις στη διάθεσή σου ακόμα κι όταν η θεραπεία τελειώσει.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.

Archives

Categories