Ψtalk: “Θα προλάβω να δώσω Πανελλήνιες ενώ περνάω κατάθλιψη;”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Θα προλάβω να δώσω Πανελλήνιες ενώ περνάω κατάθλιψη;”

Ψtalk: “Θα προλάβω να δώσω Πανελλήνιες ενώ περνάω κατάθλιψη;”

Καλησπέρα. Θα προτιμούσα να μην πω πως ονομάζομαι αλλά ας υποθέσουμε Μαρία. Έχω μια ερώτηση που γυρνάει στο μυαλό μου ασταμάτητα και αυτή είναι, αν θα προλάβω να δώσω πανελλήνιες ενώ περνάω κατάθλιψη. Διαγνωσμένη με κατάθλιψη πλέον βρίσκομαι ακόμα στο στάδιο καταπολέμησης τής, με φαρμακευτική αγωγή αλλά είναι η 2η φορά που αποφάσισα να δώσω πανελλήνιες και έχουμε πλέον Νοέμβριο ακόμα δεν έχω λύσει το «θέμα» με τον ύπνο μου και δεν μπορώ να είμαι παραγωγική ενώ το θέλω πάρα πολύ, δεν έχω το κουράγιο και φοβάμαι πραγματικά ότι δεν θα προλάβω να λύσω τον ύπνο μου τόσο γρήγορα όσο πρέπει για να μπορέσω να εστιάσω πραγματικά στον στόχο μου και νιώθω ότι αυτό θέλω να κάνω θέλω να καταφέρω να δώσω πανελλήνιες και να περάσω εκεί που θέλω για να είμαι χαρούμενη απλά φοβάμαι πως δεν θα προλάβω γιατί ο χρόνος τρέχει και δεν έχω την πολυτέλεια του. Τι μπορώ να κάνω για να μπορέσω να διαβάσω; Θέλω να διαβάσω αλλά σωματικά δεν αντέχω και όλο αυτό με αγχώνει. Τι μπορώ να κάνω πέρα από το να περιμένω να φτιάξει ο ύπνος με την αγωγή μου; Ή βασικά μπορώ να κάνω κάτι άλλο ή η μοναδική μου λύση είναι η αγωγή; Τα περιθώρια μου είναι στενά θέλω να πετύχω αυτή την χρόνια δεν θέλω να δώσω και 3η και ίσως η πιο απλή ερώτηση και η πιο σημαντική. Αν ο ύπνος μου φτιάξει μέσα στον Νοέμβριο έχω περιθώρια να προφτάσω τα παιδιά που έχουν προχωρήσει απίστευτα στην ύλη; Είναι εφικτό να καταφέρω την ύλη που ξεκινάμε προετοιμασία από 2α λυκείου να την χωρέσω σε 6μηνες; Όλα αυτά είναι ανασφάλειες και άγχη και χρειάζομαι κάποιον έστω και έναν άνθρωπο να μου πει την δικιά του οπτική για να μπορέσω να δω λίγο πιο θετικά τα πράγματα. Νιώθω ότι η κατάθλιψη μου έχει κλέψει αυθαίρετα τα όνειρα μου και δεν θέλω να νικήσει. Προσπαθώ να την παλέψω και εν τέλη θα την νικήσω το ξέρω απλά το μόνο μου πρόβλημα είναι ο εξωτερικός παράγοντας πανελλήνιες που είναι υπερβολικά στρεσογόνος και νιώθω ότι με το δικο μου μυαλό όλα φαίνονται βουνό.

Από την: Μαρία


Αγαπηρή Μαρία,

σε ευχαριστούμε που επέλεξες να εκφράσεις και να μοιραστείς μαζί μας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου. Διαβάζοντας με προσοχή όσα έγραψες, αντιλαμβάνομαι την δύσκολη, αγχωτική και παράλληλα ψυχοφθόρα συνθήκη που βιώνεις αυτήν την στιγμή της ζωής σου. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σου πω ένα τεράστιο μπράβο που αναγνώρισες έγκαιρα την πηγή του προβλήματος και προσπαθείς να το διορθώσεις. Έκανες ένα μεγάλο βήμα λαμβάνοντας την σωστή υποστήριξη και αυτό δείχνει ότι είσαι ένας άνθρωπος που νοιάζεται για τον εαυτό του και την υγεία του, έχει θάρρος αλλά και επιμονή!

Λαμβάνοντας υπόψιν μου το γεγονός πως βιώνεις κατάθλιψη και πως σου έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, θεωρώ σημαντικό να να μάθουμε τι σημαίνει αυτό. Αρχικά, ας αναρωτηθούμε μαζί, τι είναι η κατάθλιψη; Με τον όρο κατάθλιψη αναφερόμαστε σε μία κοινή ψυχική διαταραχή όπου το άτομο παρουσιάζει μεταβολές στην διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος, διαταραχές ύπνου, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη ενέργεια καθώς συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα άγχους. Οι σκέψεις, η συμπεριφορά και τα συναισθήματα είναι ικανά να επηρεαστούν από αυτήν την κατάσταση.
Ποια είναι τα αίτια της κατάθλιψης; Με βάση τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ως πολυπαραγοντική. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 κατηγορίες παραγόντων: οι γενετικοί, οι βιοχημικοί, οι περιβαλλοντικοί και οι ψυχολογικοί-κοινωνικοί.
Αναλυτικότερα, γενετικοί είναι οι παράγοντες που προέρχονται συνήθως μέσω της κληρονομικότητας, δηλαδή του οικογενειακού ιστορικού του ατόμου, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα απαραίτητο. Βιοχημικοί παράγοντες παρατηρούνται σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, δηλαδή τους νευροδιαβιβαστές με τις εξής ουσίες: νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη όπου συμβάλλουν στην ρύθμιση της διάθεσης. Επόμενη σημαντική αιτία της κατάθλιψης είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καταστάσεις όπως η απώλεια σημαντικών προσώπων, τα οικονομικά προβλήματα, ένα διαζύγιο, η παραμέληση και οι κακοποιητικές συνθήκες. Τέλος, οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες αφορούν πιο προσωπικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου όπως είναι η υπερβολική ανησυχία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η συνήθως η αίσθηση πως δεν έχει τον έλεγχο των καταστάσεων και της ζωής του. Φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και την περίπτωση.

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα που σε απασχολεί, το οποίο είναι οι πανελλήνιες και η ρύθμιση του ύπνου σου. Καταλαβαίνω πόσο πιεσμένη και ίσως αγχωμένη αισθάνεσαι αυτό το χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες στο ωράριο του ύπνου σε συνδυασμό με την θέλησή σου να ξαναδώσεις πανελλήνιες. Παράλληλα όμως, διακρίνω σε εσένα το αίσθημα της θέλησης, της προσπάθειας και της αυτογνωσίας. Από πλευράς μου μερικές ιδέες που μπορώ να σκεφτώ και ίσως σε βοηθήσουν είναι για αρχή να θέσεις ένα πρόγραμμα στον εαυτό σου με τις προτεραιότητές σου, το οποίο θα προσπαθείς να τηρείς καθημερινά. Μπορείς να έχεις μία ατζέντα όπου θα προγραμματίζεις κάθε μέρα της εβδομάδας το διάβασμά σου, τις δραστηριότητές σου, μπορείς να κρατάς σημειώσεις σχετικά με την φαρμακευτική σου αγωγή αλλά και τον ύπνο σου. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα/μήνα μπορείς να θέτεις έναν στόχο που θα ήθελες να επιτύχεις και να ανατρέχεις σε αυτόν κάθε φορά που αισθάνεσαι κάποιο αρνητικό συναίσθημα.

Μία ακόμη πρότασή μου είναι να δοκιμάσεις να διαβάζεις με συχνά μικρά διαλλείματα. Αυτό θα σε βοηθούσε να καθαρίζεις το μυαλό σου, να χαλαρώνεις και να αποβάλλεις το άγχος. Μπορείς τα διαλείμματά σου, ανάλογα με την χρονική διάρκεια που θα θέσεις, να ακούς χαλαρωτική και ήρεμη μουσική, να κάνεις μια σύντομη βόλτα ή ακόμη και να κάνεις κάποιου είδους γυμναστική που σε εκτονώνει και σε βοηθά. Τέλος, είναι για μένα σημαντικό να σου προτείνω αν θέλεις να ξεκινήσεις να επισκέπτεσαι έναν ψυχολόγο όπου θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι την πίεση, το άγχος και τις ανησυχίες που σε συνοδεύουν. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας αλλά και να έρθουμε πιο κοντά με τους στόχους μας.

Καταλαβαίνω πως αυτό που βιώνεις είναι κάτι πρωτόγνωρο και ίσως τρομακτικό στην αρχή. Πιστεύω όμως ότι με τον σωστό ρυθμό στο διάβασμα και την βοήθεια ενός καθηγητή για παράδειγμα, μπορείς να καταφέρεις αν πραγματικά το θέλεις να βγάλεις την ύλη στον χρόνο που χρειάζεται. Είσαι έτοιμη να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτήν την διαδικασία για την εκπλήρωση των ονείρων σου; Είσαι έτοιμη να πάρεις τον έλεγχο και να βάλεις μπρος για όσα αναζητάς;
Μην ξεχνάς ότι χρειάζεται να πιστέψεις στον εαυτό σου, να σκέφτεσαι τον στόχο σου και να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου! Χρειάστηκε δύναμη και θάρρος για να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας και πραγματικά ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο με τις διαθέσιμες πληροφορίες που είχα.

Για ότι χρειαστείς θα είμαστε στην διάθεσή σου. Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις! Σε ευχαριστούμε.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com