Ψtalk: “Μένω μόνη επειδή δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν”

Ψtalk: “Μένω μόνη επειδή δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν”

Είμαι σε πολύ δύσκολη φάση. Μένω μόνη μου όχι εξ’ επιλογής. Νιώθω ότι δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν αλλά και μόνη μου δεν μπορώ να τα καταφέρω. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο κ δεν ξέρω τι να κάνω.

Από την: Φωτεινή


Αγαπητή Φωτεινή,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που βρήκες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε προβληματίζει. Η θέλησή σου να ανοιχτείς και να μιλήσεις σε κάποιον είναι ήδη ένα πρώτο θετικό βήμα.

Διαβάζοντας με προσοχή όσα μας έγραψες, κατανοώ ότι διανύεις μία δύσκολη περίοδο στη ζωή σου και αναζητάς τρόπους για να εξέλθεις από το αδιέξοδο που νιώθεις μέσα σου. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν σε εμένα κάποιες απορίες που είναι βασικό να λυθούν προκειμένου να μπορέσω να σε βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν λες ότι μένεις μόνη σου, σε τι ακριβώς αναφέρεσαι; Εννοείς μόνη σου σε προσωπικό επίπεδο αποφεύγοντας να συνάψεις μία σχέση, επειδή δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν; Ή εννοείς ότι μένεις μόνη σου σε κάποια οικία, επειδή δεν μπορείς να εμπιστευτείς έναν/μία συγκάτοικο, αλλά και μόνη σου αδυνατείς να ανταπεξέλθεις σε όσα αυτό συνεπάγεται; Ομολογώ ότι διαβάζοντας το μήνυμά σου η σκέψη μου κατευθύνθηκε περισσότερο προς την πρώτη περίπτωση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό το σε τι ακριβώς αναφέρεσαι. Βέβαια, οι δύο περιπτώσεις μπορούν να είναι μεταξύ τους άμεσα συνδεδεμένες, καθώς αν είχες έναν σύντροφο που τον εμπιστεύεσαι θα μπορούσες στην πορεία και να συγκατοικήσεις μαζί του.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτό που σε προβληματίζει πιο αναλυτικά. Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις (ερωτικές, φιλικές, κοινωνικές, επαγγελματικές) επιδιώκουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να νιώσουμε ασφάλεια, να απελευθερωθούμε, να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό, να συμπεριφερθούμε χωρίς αναστολές, να απολαύσουμε τη σχέση και να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά. Επειδή, όμως, έχουμε τόση ανάγκη την εμπιστοσύνη, συχνά ξεχνάμε ότι αυτή δεν μπορεί να προϋπάρξει μίας σχέσης. Η εμπιστοσύνη είναι ένα στοιχείο που χτίζεται με τον καιρό, καλλιεργείται και εξελίσσεται. Στην πραγματικότητα ο καθένας μας, όταν συνάπτει μία σχέση, δίνει μέσα σε αυτήν περισσότερη ή λιγότερη εμπιστοσύνη ανάλογα με τις προηγούμενες εμπειρίες και τα βιώματά του. Σε εσένα, Φωτεινή μου, συνέβη κάτι το οποίο σε ώθησε στο να δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς κάποιον σε τέτοιο βαθμό που προτιμάς να μένεις μόνη σου; Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δώσεις μία ευκαιρία σε κάποιον να σου δείξει αν πραγματικά αξίζει την εμπιστοσύνη σου ή όχι. Η εμπιστοσύνη που θα δείξεις και εσύ αλλά και το άλλο άτομο απέναντι σε εσένα θα δοκιμάζεται συνεχώς με βάση τα όσα θα συμβαίνουν και θα εδραιώνεται ή θα κλονίζεται ανάλογα με τα συμβάντα.

Σύμφωνα και με όσα προανέφερα, είναι προτιμότερο να δώσεις χώρο σε κάποιο άτομο στη ζωή σου προκειμένου να γνωριστείτε και σιγά σιγά να χτιστεί (αν αξίζει) η εμπιστοσύνη, παρά να αποφεύγεις την οποιαδήποτε σχέση επειδή δεν μπορείς να εμπιστευτείς. Δίνοντας χώρο μπορεί να συμβούν δύο πράγματα, είτε θα κυλήσει ομαλά η σχέση και θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις καλύτερα στις δυσκολίες σου καθημερινά είτε θα σε ωθήσει στο να την αφήσεις και να βρεις το θάρρος να αναζητήσεις την επόμενη. Άλλωστε, κάθε άνθρωπος που περνάει από τη ζωή μας κάτι μας αφήνει. Άλλος μπορεί να μας αφήσει όμορφες αναμνήσεις και τρόπους επίλυσης προβλημάτων, ενώ άλλος μαθήματα ζωής και ενδείξεις για το τι πρέπει να αποφεύγουμε στη ζωή μας. Για να το μάθουμε, όμως, αυτό θα πρέπει να τολμήσουμε και να του δώσουμε χώρο και χρόνο. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό θα ήταν και εσύ πρώτα από όλα να εμπιστευτείς τον ίδιο σου τον εαυτό και να στηριχτείς στις δυνάμεις σου επιτρέποντάς του ακόμη και να κάνει λάθος. Έπειτα, βοηθητικό θα ήταν να εκφράσεις ανοιχτά τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου απέναντι σε κάποιον, να αποφεύγεις την κριτική του, να λες “όχι” αν χρειαστεί, να ακούς με προσοχή τα όσα επικοινωνεί (λεκτικά και μη), να ρωτάς πράγματα που τον αφορούν και δεν τα καταλαβαίνεις και να του δίνεις τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα. Μένοντας μόνη, επειδή φοβάσαι να εμπιστευτείς, μόνο χάνεις. Δίνοντας, όμως, σε κάποιον την ευκαιρία να είναι μαζί σου, μπορείς να κερδίσεις. Μπορεί, ασφαλώς, και να χάσεις, αλλά τότε ίσως μείνεις μόνη σου για κάποιο διάστημα από επιλογή και όχι από φόβο, μέχρι να βρεις τη θέληση να δώσεις την ίδια ευκαιρία σε κάποιο άλλο άτομο. Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να εδραιωθεί αν δεν δώσεις τη δυνατότητα για να συμβεί αυτό.

Αγαπητή Φωτεινή, αυτές ήταν οι σκέψεις μου πάνω σε αυτό που σε προβληματίζει. Ελπίζω να σε βοηθήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και σύντομα να βγεις από το αδιέξοδο που νιώθεις μέσα σου! Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories