Ψtalk: “Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αλλά δε βρίσκω τη δύναμη”

Ψtalk: “Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αλλά δε βρίσκω τη δύναμη”

Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία καθώς βιώνω κατάθλιψη κι αυτό με έχει κάνει να απομονωθώ αλλά δεν βρίσκω τη δύναμη να ξεκινήσω αυτό το βήμα στη ζωή μου, ούτε να μιλήσω σε κάποιον δικό μου για το τι αισθάνομαι. Θα με βοηθούσε μια συμβουλή σας για το πώς θα καταφέρω να πείσω τον εαυτό μου να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία και να αφήσει πίσω ότι με κρατάει πίσω.

Από την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

διαβάζοντας τα λογία σου αναγνωρίζω πως βρίσκεσαι σε μια δύσκολη περίοδο ψυχολογικά. Ξεκινώντας να απαντήσω στο μήνυμά σου, θα ήθελα να διευκρινίσω πως θα αποφύγω να κάνω κάποια διάγνωση. Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο κατάθλιψη, τόσο γιατί δεν έχω επαρκείς πληροφορίες, όσο και γιατί  θεωρώ πως συχνά οι ταμπέλες ακινητοποιούν τους ανθρώπους και  προτιμώ να μην τις χρησιμοποιώ.

Αναφέρεις πως έχεις απομονωθεί και δυσκολεύεσαι να μιλήσεις σε δικά σου άτομα άλλα και να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Δεν είναι σπάνιο κάποιος να νιώθει πως ο περίγυρός του αδυνατεί να τον καταλάβει, με αποτέλεσμα να απομονώνεται. Η ψυχοθεραπεία, όπως σωστά αναφέρεις, είναι ένα βήμα σημαντικό. Ίσως να σε δυσκολεύει να μιλήσεις σε κάποιον άγνωστο, η σκέψη πως ίσως να μην ταιριάξεις με τον πρώτο ψυχοθεραπευτή που θα επισκεφτείς. Ίσως επίσης να φαντάζει σαν βουνό να μιλήσεις  για τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνεις.

Σίγουρα είναι ένα βήμα που σε δυσκολεύει και για να το κάνεις απαιτεί να είσαι έτοιμη να δεσμευτείς στη διαδικασία αυτή. Η ψυχοθεραπεία μόνο οφέλη μπορεί να σου προσφέρει και εσύ να περιμένεις μονό θετικές αλλαγές μέσα από αυτή. Θα έχεις ένα ασφαλές πλαίσιο, όπου θα μπορείς να εκφράσεις ό τι σε απασχολεί, ακόμη και πράγματα που δεν έχεις πει σε κανένα ή  δεν έχεις παραδεχτεί ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό. Ο θεραπευτής σου είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε καταλάβει, όχι για να σε κρίνει. Θα σε βοηθήσει να βγεις από αδιέξοδα  και θα είναι μαζί σου συνοδοιπόρος τόσο στις δυσκολίες όσο και στις χάρες σου. Ενδεχομένως να σε βοηθήσει να σκεφτείς πως η ώρα της ψυχοθεραπείας είναι η δική σου ώρα. Η ώρα που εσύ μπορείς να επικοινωνήσεις οτιδήποτε σε απασχολεί σε ένα άτομο που θα σε κοιτάξει με νοιάξιμο και φροντίδα.

Την ιδία στιγμή η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλυτέρα τον εαυτό σου και να σε αντικρίσεις με ένα βλέμμα φροντίδας. Να καταλάβεις από που πηγάζουν κάποιες συμπεριφορές και να σπάσεις τυχόν δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς που έχεις. Να μάθεις να διαχειρίζεσαι καλυτέρα τα συναισθήματά σου και να ανακαλύψεις πτυχές τις προσωπικότητάς σου που δεν ήξερες πως είχες. Θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις ψυχικά. Πολλές φόρες σκέφτομαι πως η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία μεγαλώματος, όπως ένα λουλούδι μεγαλώνει και ανθίζει σιγά σιγά .

Παράλληλα, δεν μπορώ να μην αναφέρω το πόση δύναμη και θέληση κρύβεις μέσα από το μήνυμά σου. Αναγνωρίζεις πως βιώνεις κάποια δυσκολία και θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Θέλεις να αντικρίσεις κατάματα τις δυσκολίες σου και να τις αντιμετωπίσεις. Μονό εκτίμηση αξίζει η στάση σου αυτή.

Τελειώνοντας, σίγουρα θα έχεις ακούσει την πολύ συχνά τη φράση: “η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη επένδυση στον εαυτό σου”. Εγώ θα πω πως είναι παράλληλα και ένα δώρο στον εαυτό σου, το καλύτερο που μπορείς να του προσφέρεις. Μην του το στερήσεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories