Ψtalk: “Με πιάνουν κρίσεις άγχους”

Ψtalk: “Με πιάνουν κρίσεις άγχους”

Με πιάνουν κρίσεις άγχους χωρίς να με τρομάζει κάτι συγκεκριμένο και μου παίρνει μέρες να ηρεμήσω

Από τον/την: Κ


Αγαπητέ/ή K.

Ευχαριστώ που επικοινωνείς μαζί μας και έτσι μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο, αυτό των κρίσεων άγχους/πανικού. Δυστυχώς, η περιγραφή σου είναι πολύ σύντομη ωστόσο θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο στοχευμένα μπορώ και ελπίζω η τοποθέτησή μου να σου φανεί βοηθητική.

Αρχικά, αναρωτιέμαι πόσο καιρό σου συμβαίνει αυτό και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζεις την στιγμή της κρίσης. Τι είναι αυτό που στην συγκεκριμένη στιγμή θεωρείς ιδιαίτερα στρεσογόνο για εσένα και τι έχεις κάνει μέχρι στιγμής γι αυτό; Οι κρίσεις άγχους εμφανίζονται μετά από μια περίοδο έντονου άγχους και ανησυχίας σε αντίθεση με την κρίση πανικού που προκύπτει αιφνίδια χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό είναι το συσσωρευμένο άγχος το οποίο επειδή δεν έχει εκφραστεί τόσο καιρό αποφασίζει να βγει στη επιφάνεια με έναν ορμητικό τρόπο δημιουργώντας σωματικά συμπτώματα. Τόσο η κρίση άγχους όσο και η κρίση πανικού αποτελούν δυσάρεστες εμπειρίες στον πάσχοντα με πολύ έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα. Οι λόγοι ωστόσο δεν είναι πάντα προφανείς και μπορεί να αφορούν σε γεγονότα του παρελθόντος ιδιαίτερα τραυματικά για εμάς που με σκοπό την προστασία μας δεν επεξεργαστήκαμε όπως θα έπρεπε. Αφορούν σε σκέψεις και συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν όταν έπρεπε και με κάποιον τρόπο επιστρέφουν ξανά στο παρόν. Νευροβιολογικά, τόσο η κρίση άγχους όσο και η κρίση πανικού δίνει στον εγκέφαλο ένα σήμα ότι πρέπει να προστατευτεί. Έτσι, αρχίζει να προετοιμάζει τον σώμα μας για αυτήν την πάλη ή φυγή ώστε να προστατευτούμε, δημιουργώντας πολύ έντονα σωματικά συμπτώματα όπως π.χ αυξημένο ρυθμό καρδιακής λειτουργίας.

Αντιλαμβάνομαι πως η κρίση πανικού είναι μια πολύ δύσκολη και τρομακτική εμπειρία. Σημαντική αρχή για να μπορέσεις να αντιληφθείς το νόημα των κρίσεων άγχους είναι να εντοπίσεις την αιτία αυτών. Σε αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει η τήρηση ημερολογίου στο οποίο θα καταγράφεις τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματα πάνω στα γεγονότα αυτά καθώς και το ποια ήταν η συμπεριφορά σου ώστε να εντοπίσεις την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο ερέθισμα, τον τρόπο που το αντιλαμβάνεσαι και το πώς σε κάνει να νιώθεις. Σταδιακά αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να συσχετίζεις τον ερέθισμα με την συμπεριφορά σου και να κατανοείς για ποιον λόγο αντέδρασες με αυτό τον τρόπο π.χ κατά την διάρκεια της εξεταστικής  (γεγονός) έπαθα κρίση άγχους ( συναίσθημα άγχους) γιατί σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να διαβάσω τόσο μεγάλη ύλη μαθημάτων ( βαθύτερη σκέψη = δεν θα τα καταφέρω). Επίσης, σημαντικό είναι να δεις το τι συμβαίνει συνήθως πριν τις κρίσεις άγχους και τι τις πυροδοτεί. Στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να σε βοηθήσει και ένας ειδικός ώστε να εντοπίσεις την σύνδεση που ανέφερα παραπάνω για να ανακουφιστείς από το σύμπτωμα και σταδιακά να μπορέσεις να εντοπίσεις τις βαθύτερες αιτίες του.

Ελπίζουμε να ήταν βοηθητικά για εσένα τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Παραμένουμε στην διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories