Ψtalk:”Έχω κυκλοθυμική ή διπολική διαταραχή;”

Ψtalk:”Έχω κυκλοθυμική ή διπολική διαταραχή;”

Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι εδώ και αρκετό καιρό έχω έντονες εναλλαγές στα συναισθήματα μου και αναρωτιόμουν μήπως έχω κυκλοθυμική ή διπολική διαταραχή.

Από τον/την : MOSA


Αγαπητέ/η MOSA,

Αρχικά, ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τον προβληματισμό σου μαζί μας. Δεν είναι πάντα εύκολο το μοίρασμα. Διαβάζοντας τον προβληματισμό σου, αισθάνομαι ότι ανησυχείς για δύο πράγματα.  Το πρώτο είναι τα σκαμπανεβάσματα που αναφέρεις όσον αφορά στα συναισθήματά σου και το δεύτερο είναι εάν αυτά τα “πάνω – κάτω”, ανταποκρίνονται στα κριτήρια κάποιας ψυχικής διαταραχής, όπως την κυκλοθυμική ή την διπολική διαταραχή.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεις τις έντονες εναλλαγές στο συναίσθημά σου. Εάν αναλογιστούμε τα συναισθήματά μας μέσα στην μέρα, είναι πολύ πιθανόν όλοι οι άνθρωποι να αναφέρουμε διαφορετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Για παράδειγμα, υπάρχουν μέρες που δεν είμαστε μόνο χαρούμενοι ή μόνο θυμωμένοι ή μόνο λυπημένοι κ.ο.κ.  Πολλές φορές, οι άνθρωποι είμαστε αρκετά ευαίσθητοι, με την έννοια ότι προσαρμοζόμαστε συναισθηματικά σύμφωνα με αυτό που συμβαίνει γύρω μας και φυσικά αυτό είναι εντάξει, καθώς αυτόν τον τρόπο έχουμε να συνδεόμαστε με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μας. Έτσι, θεωρώ σημαντικό να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου ότι αυτά τα σκαμπανεβάσματα που αισθάνεσαι συμβαίνουν έτσι κι αλλιώς στους ανθρώπους.

Από την άλλη, νιώθω ότι αυτές οι εναλλαγές στο συναίσθημά σου με κάποιον τρόπο σε επηρεάζουν ή ακόμα και σε ταλαιπωρούν, καθώς αναφέρεις ότι συμβαίνουν αρκετό καιρό.  Πράγματι, όταν το συναίσθημά μας έχει έντονες και συχνές εναλλαγές είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας προκαλεί δυσαρέσκεια ή ακόμη και να μας κοστίζει στην λειτουργικότητα της καθημερινότητάς μας. Γι’ αυτό το λόγο θα σου πρότεινα να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου όσον αφορά την εκδήλωση τους. Για παράδειγμα:

  •   Πότε παρατήρησες αυτές τις συναισθηματικές εναλλαγές;
  •   Έχει συμβεί κάτι στη ζωή σου, το οποίο είναι πιθανόν να επηρέασε τα συναισθήματα σου;
  •   Πόσο συχνά παρατηρείς να συμβαίνουν;
  •   Κάτω υπό ποιες συνθήκες αισθάνεσαι ότι είσαι πιο επιρρεπής συναισθηματικά;
  •   Επηρεάζουν με κάποιον τρόπο την καθημερινότητα και την αλληλεπίδραση σου με τους άλλους;

Αυτές οι ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν να εντοπίσεις το γεγονός ή την κατάσταση η οποία σε έκανε να έχεις έντονες συναισθηματικές εναλλαγές και έτσι, να διερευνήσεις περισσότερο τα συναισθήματα που σου προκλήθηκαν.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, εάν δηλαδή έχεις κυκλοθυμική ή διπολική διαταραχή, είναι κάτι το οποίο φυσικά, δεν μπορώ να γνωρίζω καθώς δεν ξέρω περισσότερα για τη ζωή και το ιστορικό σου γενικότερα και τέτοιου είδους διαγνώσεις χρειάζονται αρκετό χρόνο και διερεύνηση μέσω συνεδριών με έναν κλινικό (ψυχολόγο/ψυχίατρο).  Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σου όσον αφορά την πιθανότητα να έχεις κάποια ψυχική διαταραχή, καθώς αρκετά συχνά οι άνθρωποι ψάχνουμε να βρούμε τι είναι αυτό που έχουμε.  Αρκεί όμως μόνο να βρούμε και να ονομάσουμε αυτό που έχουμε σε μια διαταραχή;  Η απόδοση μιας δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε σε ψυχική διαταραχή, είναι πιθανόν να λειτουργήσει ανασταλτικά στην λύση της δυσκολίας μας αυτής καθώς συχνά συνυπάρχει η σκέψη “αφού βρήκα τι έχω, δεν χρειάζεται να κάνω εγώ κάτι γι’ αυτό”.

Κλείνοντας, θα σου πρότεινα εάν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά στην ύπαρξη κάποιας ψυχικής διαταραχής να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ο οποίος θα σε βοηθήσει να βρείτε μαζί τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Εύχομαι να βρήκες τις σκέψεις μου βοηθητικές.

Καλές γιορτές με υγεία!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories