Ψtalk: “Τα τελευταία 4 χρόνια παλεύω με τις διατροφικές διαταραχές”

Ψtalk: “Τα τελευταία 4 χρόνια παλεύω με τις διατροφικές διαταραχές”

Είμαι 17 ετών και παλεύω με τις διατροφικές διαταραχές τα τελευταία 4 χρόνια και δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω στους δικούς μου αλλά ούτε να ζητήσω βοήθεια.

Από την: Μαρια Μ.


Αγαπητή Μαρία,

Χαίρομαι που βρήκες τη δύναμη να μοιραστείς μαζί μας το πρόβλημά σου και μου δίνεις την δυνατότητα να μιλήσω για τις διατροφικές διαταραχές που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Ωστόσο μέχρι και σήμερα θεωρείται από πολλούς θέμα «ταμπού».

Οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από επίμονη διαταραχή της διατροφής ή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με το φαγητό, υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το βάρος του και την εξωτερική του εμφάνιση οδηγώντας το σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά η σωματική υγεία και η ψυχοκοινωνική λειτουργία του. Στις πιο γνωστές διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγονται η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η διαταραχή υπερφαγίας.

Στην ψυχογενή ανορεξία το άτομο αρνείται να διατηρήσει το βάρος του πάνω από το ελάχιστο φυσιολογικό επίπεδο (για την ηλικία και το ύψος του) ενώ παράλληλα νιώθει έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους του και τη διάπλαση του σώματός του. Επίσης, παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα θεωρώντας ότι έχει παραπάνω κιλά ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται και αμηνόρροια.

Αντίθετα, η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας και ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές (καθαρτικά ή διουρητικά χάπια, εμετός, υπεργυμναστική, αυστηρές δίαιτες) για τον έλεγχο του βάρους ενώ η εκτίμηση του εαυτού επηρεάζεται υπερβολικά από το σχήμα και το βάρος του σώματος.

Η διαταραχή υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής συνοδευόμενη με αίσθημα απώλειας ελέγχου η οποία όμως δεν ακολουθείται από εκκαθαριστικές ή αντισταθμιστικές μεθόδους.

Τα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη τέτοιου είδους διαταραχών δεν είναι γνωστά, όμως φαίνεται πως διαμορφώνονται ανάλογα με το κοινωνικό, ψυχολογικό, οικογενειακό και θρησκευτικό περιβάλλον. Η επιρροή του κοινωνικού προτύπου στον δυτικό κόσμο, που δίνει μεγάλη έμφαση στο αδύνατο σώμα, το οποίο προβάλλεται και ενισχύεται από τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία της μόδας, συχνά αναφέρεται ως αιτιολογικός παράγοντας, εγκλωβίζοντας σε ένα μεγαλύτερο βαθμό τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια. Παράλληλα, διαφόρων ειδών οικογενειακά προβλήματα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της διαταραχής. Ασαφή και συγκεχυμένα όρια, ανάληψη απρόσφορων ρόλων από τα μέλη, αυστηρές αρχές και άκαμπτα πλαίσια συμπεριφοράς, έλλειψη δυνατότητας να είσαι ή να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά απ’  ότι επιτάσσουν οι οικογενειακές αρχές και αξίες, ελλιπής ή αυταρχική επικοινωνία και κριτική για την εξωτερική εμφάνιση, είναι μερικά από αυτά. Συχνά, η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κάποιο στρεσογόνο γεγονός και να ξεκινά με μια δίαιτα ή να συνυπάρχει με ψυχικά προβλήματα όπως άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα κ.λπ. Επίσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα απελπισίας και έντονη δυσαρέσκεια για την εμφάνιση προδιαθέτουν την ανάπτυξη αυτών των διαταραχών.

Αγαπητή Μαρία εσύ με ποια ή ποιες διατροφικές διαταραχές παλεύεις; Πώς ξεκίνησαν αυτά τα θέματα; Ποιες είναι οι σκέψεις σου για την εξωτερική σου εμφάνιση; Πώς νιώθεις; Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και στις σκέψεις σου.

Καθώς όμως η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών δεν είναι εύκολη και απαιτεί εξατομικευμένο προσανατολισμό θα σου συνιστούσα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Σε πρώτη φάση θα πρότεινα να μιλήσεις με τους γονείς σου και με πολύ απλά λόγια να τους εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ορολογίες, απλώς να τους μεταφέρεις τις δυσκολίες που βιώνεις και πώς έχουν επηρεάσει τη ζωή σου. Ζήτησέ τους να σε υποστηρίξουν και να σταθούν στο πλευρό σου σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που διανύεις. Εκτός όμως από τους γονείς θα μπορούσες να μιλήσεις και σε κάποιον δικό σου άνθρωπο, ίσως κάποια φίλη, που ξέρεις ότι σε κατανοεί. Πέρα από το γεγονός ότι μιλώντας θα αποφορτιστείς κάπως, χρειάζεσαι στήριξη, δύναμη και αγάπη και σίγουρα αυτά μπορούν να σου τα προσφέρουν οι καλοί φίλοι. Δεν χρειάζεται να παλεύεις μόνη σου.

Εν συνεχεία, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό προκειμένου να διερευνηθεί αν πρόκειται για κάποια ιατρική ασθένεια και να καθορισθεί εάν υπάρχει άμεσος φυσικός κίνδυνος. Η παραπομπή σε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή επίσης κρίνεται απαραίτητη για ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, ο ψυχολόγος ερευνά ψυχολογικά ζητήματα που απασχολούν το άτομο, διερευνά αλληλεπιδράσεις του συστήματος όπου ζει, εντοπίζει σημαντικά θέματα που χρήζουν προσοχής και αναπτύσσει σχέδιο θεραπείας αντικαθιστώντας τις καταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές με πιο θετικές. Θεραπευτής και θεραπευόμενος  δομούν μία σχέση συνεργασίας με κεντρικό άξονα την υγεία και όχι το βάρος. Σημαντική κρίνεται και η επικοινωνία με κάποιο διατροφολόγο για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της διατροφικής πρόσληψης, την διατροφική εκπαίδευση και την εκμάθηση σωστού σχεδιασμού γευμάτων.

Σχετικά με την ψυχοθεραπεία, θα πρότεινα να διερευνήσεις ποιο είδος ψυχοθεραπείας ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία σου, διαφορετικά σου προτείνω να δοκιμάσεις τη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία που είναι αρκετά αποτελεσματική. Πρόκειται για μία σύντομη χρονικά θεραπεία η οποία δομείται πάνω σε μία θεραπευτική συμμαχία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου και αποσκοπεί στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και στην αναδόμηση του τρόπου σκέψης και της συμπεριφοράς.

Αγαπητή Μαρία, καταλαβαίνω πως τέσσερα χρόνια τώρα έχεις κουραστεί και ίσως απογοητευτεί, αλλά μην «το βάζεις κάτω». Έχεις πολλή δύναμη ακόμα και σίγουρα μπορείς να απεγκλωβιστείς από τις δυσκολίες που βιώνεις.

Ελπίζω οι σκέψεις μου να σε βοηθήσουν και μην ξεχνάς πως όποτε νιώσεις την ανάγκη είμαστε εδώ να σε ακούσουμε.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Στέλλα Πιτσινή, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια CBT
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories