Ψtalk: “Είναι πολλά τα χρόνια που αισθάνομαι έντονη ματαιότητα.”

Ψtalk: “Είναι πολλά τα χρόνια που αισθάνομαι έντονη ματαιότητα.”

Καλησπέρα! Είναι πολλά τα χρόνια που αισθάνομαι έντονη ματαιότητα και περνούν οι μέρες χωρίς να γνωρίζω τον λόγο που υπάρχω και δεν βλέπω αισιόδοξα το μέλλον. Το μόνο που μου δίνει προσωρινή ευχαρίστηση είναι το φαγητό αλλά και πάλι μετά αισθάνομαι άσχημα γιατί έχω εμμονή με το βάρος κ ενώ προσπαθώ να διαχειριστώ έστω το διατροφικό κομμάτι χάνω και εκεί τον έλεγχο κ νιώθω τρομερά δυσαρεστημένη από τον εαυτό μου. Έχω αναζητήσει βοήθεια αλλά δεν την έχω λάβει ικανοποιητικά και νιώθω μια αίσθηση αβοηθητότητας. Νομίζω πως δεν θα βγω ποτέ από αυτό το σκοτεινό τούνελ.

Από τον/την: Φαίη


Αγαπητή Φαίη,

Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμά σου. Με βάση τα όσα έγραψες θα σε βοηθήσω να δεις μια αχτίδα φωτός στο τούνελ που περιγράφεις.

  • Όσον αφορά το θέμα απαισιόδοξίας: ήδη απο την παιδική ηλικία οι γονείς περνάνε ηθελημένα ή αθέλητα, με τα λόγια ή τη στάση τους διάφορα σημαντικά μηνύματα, τα οποία καθορίζουν τον τρόπο που το παιδί – ενήλικας βλέπει τη ζωή.
  • Ακόμα αρνητικές εμπειρίες που αφήνουν σημάδια στην ψυχή.
  • Σημαντικο ρόλο παίζουν και οι επιλογές που ωθούν το άτομο στην απαισιοδοξία – επιλογές στο φιλικό περιβάλλον, άτομα αδιάφορα, εγωπαθητικά που δεν μπορούν να αφουγκραστούν βαθύτερες ανάγκες.
  • Οι ερωτικές σχέσεις που τελματωνουν γίνονται ρουτίνα, δημιουργούν ενα αδιάφορο ή και αρνητικό κλίμα.
  • Η αναπόληση καταστάσεων του παρελθόντος και η σύγκριση με το παρόν.
  • Ο έντονος μηρυκασμος-το κλειδι εδώ για να αξιοποιήσει κανεις την αυτοκριτική του ειναι να σκεφτεί πως θα αποφύγει παρελθόντος λαθη και πως θα δημιουργήσει θετικές συνθήκες και λύσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν.
  • Τέλος η ψυχική κούραση, το στρες, οδηγεί το άτομο στην απαισιοδοξη πλευρά της ζωής γιατί δεν υπάρχουν θετικά αποθεματα.

Θα σου πρότεινα λοιπόν τα εξης:

1. Αποστασιοποίησου απο τις σκέψεις σου. Προκειμένου να συνειδητοποίησεις οτι αυτο που σκέφτεσαι δεν ειναιαπαραίτητα αληθινος, ξεκινά με τη φράση “σκέφτομαι…

2. Ξεχωρισε τα γεγονότα: μια σκέψη δεν είναι γεγονός. Διαχωρισε οσα συμβαίνουν μονο στο μυαλό και οσα έχουν πραγματικη υπόσταση.

3. Αποκωδικοποιήσε, εξωτερίκευσε τα συναισθήματα σου. Στην πραγματικότητα όπως λεω συχνά θέλουμε “να φάμε τα συναισθήματα μας” και οχι φαγητο, Γ αυτο και η προσωρινή ευχαρίστηση.
“Νιώθω ευχαριστα; δυσαρεστα;
Ποιο ειναι το συναίσθημα; φοβος;λυπη;θυμος;”
Με αυτο τον τρόπο θα αποστασιοποιηθεις και θα δεις πιο καθαρά.
Επέλεξε να δώσεις στη δεδομένη κατάσταση μια ερμηνεία με ευχαριστο συναίσθημα. Υπάρχει αλλη ερμηνεια; μπορείς να κάνεις κάτι;

4. Απευθυνσου σε ειδικο ψυχικής υγείας, βρίσκοντας έναν ψυχολογο που θα αισθάνεσαι ανετα, βολικα, και θα μπορείς να συνδεθείς εύκολα μαζί του και απο τον οποίο θα αισθάνεσαι κατανόηση και φροντίδα. Η ψυχοθεραπεία είναι μια κατάδυση στην ψυχή σε ασφαλές περιβάλλον. Προσφέρει γνώση του εαυτού, επίγνωση των όσων κουβαλάω και με βαραίνουν. Ελευθερία να ειμαι ο εαυτός μου χωρίς να με απασχολεί τι θα πουν οι άλλοι. Ικανότητα να εκφράζομαι ειλικρινά, να αναγνωρίζω τα συναισθήματα μου και να τα επικοινωνω απο καρδιάς αυθεντικά. Ικανότητα να βάζω ορια αποτελεσματικά, να προστατεύω τον εαυτό μου. Φυσικά θα αντιμετωπίσεις και οσα στριμώχνουν την ψυχη: φοβιες, αρνητικές σκέψεις, περιοριστικές πεποιθήσεις, αγχος , κατάθλιψη. “Με αγαπω με αποδέχομαι και έτσι εξελίσσομαι. ”

Να θυμασαι: φυσικά και δεν διορθώνονται ολα με μαγικο τροπο αλλά όταν αποφασίσεις να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου μπορεις να το πετύχεις. Θέτοντας στόχους μικρούς και εφικτους με σκοπο και στρατηγική μπορεις να ζήσεις τη ζωή σου με θετικό τρόπο.

“Το που βρίσκεσαι τώρα δεν ειναι αυτό που είσαι. “

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories