Ψtalk: “Nιώθω ότι αρχίζω να βαριέμαι την ψυχολόγο μου”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Nιώθω ότι αρχίζω να βαριέμαι την ψυχολόγο μου”

Ψtalk: “Nιώθω ότι αρχίζω να βαριέμαι την ψυχολόγο μου”

 Γειά σας. Θα ήθελα να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου μαζί σας. Έχω ξεκινήσει ψυχοθεραπεία τους τελευταίους 6μιση μήνες και έχω καταφέρει να διαχειριστώ πολλά ζητήματα μου. Όμως νιώθω ότι αρχίζω να βαριέμαι την ψυχολόγο μου, είχα παρατηρήσει εξ αρχής ότι είναι ιδιαίτερα ήσυχος χαρακτήρας να το θέσω και διαφορετικός αρκετά από τον δικό μου με αποτέλεσμα και όσα μου λέει πολλές φορές να μου φαίνονται βαρετά, αυτό βέβαια δεν το ένιωθα πάντα γι’ αυτό και συνέχισα καθώς έβλεπα και βελτίωση και είχαμε και αρκετά θετικά στην σχέση μας όπως ότι ένιωθα ασφάλεια. Έχει αρκετό καιρό που νιώθω ότι έχουμε αγγίξει πολλά προβλήματα μου και δεν τα έχουμε κλείσει ένα ένα, αντιθέτως πάει αρκετά χαοτικά η διαδικασία, νιώθω ότι δεν υπάρχει δομή. Επίσης και η ίδια μιλάει αρκετά σύνθετα, έχω συζητήσει μαζί της για την συνθετότητα των απαντήσεων της και το θέμα των πολλών προβλημάτων που ανοίχτηκαν αλλά δεν έκλεισαν όμως δεν φάνηκε να άλλαξε τίποτα ενώ μου είπε πως το κατανοεί και θα προσπαθήσει να μου τα λέει πιο απτά όσο και να με βοηθήσει να καταλάβω τον πυρήνα όλων των ανοιχτών προβλημάτων όμως δεν είδα αλλαγή. Επομένως έχω φτάσει σε ένα αδιέξοδο που θέλω να φύγω γιατί νιώθω ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα παραπάνω. Όλο αυτό μου έχει προκαλέσει τρομερό άγχος, απόγνωση νιώθω ματαίωση νιώθω ότι ίσως φταίω και εγώ κάπου και με τρομοκρατεί η ιδέα του να μπω σε αναζήτηση νέου ειδικού Ψυχικής υγείας και ενδεχομένως να βρεθώ αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Από την: Ανώνυμη


Αγαπητή Ανώνυμη,

Αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μας έστειλες το μήνυμα. Από τα παραπάνω που αναφέρεις μπορώ να κατανοήσω ότι βρίσκεσαι σε μια περίοδο ενδοσκόπησης η οποία σου προκαλεί δυσφορικά συναισθήματα και γι’ αυτό νιώθεις ματαίωση και άγχος. Σκέφτομαι το θάρρος που έχεις για να ξεκίνησες το ταξίδι σου προς την αυτοβελτίωση. Νιώθω ότι είναι σημαντικό να μείνουμε εδώ για λίγο. Αρκετός κόσμος διστάζει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Τι είναι όμως η ψυχοθεραπεία; Είναι εύκολο το ταξίδι; Τι είδους διαδρομή έχει ο δρόμος είναι ίσιος; Το οδόστρωμα είναι ομαλό;

Η απάντηση εδώ είναι όχι. Έχει αρκετές ανηφοροκατηφόρες, απότομες στροφές, ο δρόμος σε πολλά σημεία είναι ομαλός άλλα και σε κάποια άλλα σημεία, ειδικά όσο συνεχίζει η διαδρομή, έχει αρκετές λακκούβες που χρειάζεσαι περισσότερη δύναμη και βοήθεια για να βγεις από εκεί (ίσως και το νόημα να βρίσκεται εκεί, για αυτό και επιμένουμε να παραμείνουν οι θεραπευόμενοι εκεί και να επεξεργαστούμε παρέα τι βρίσκεται σε αυτό το σημείο και πώς θα βγει ). Όμως αυτός ο δρόμος έχει και πολλά σημεία ξεκούρασης και ανακούφισης. Και όταν γυρίσεις και δεις στον προσωπικό σου χάρτη πόση διαδρομή διένυσες νομίζω ότι ένα από τα πολλά  συναίσθημα που θα αναδυθεί είναι αυτό της περηφάνειας .

Με την παραπάνω αλληγορία θέλω να επισημάνω ότι η θεραπεία σε φέρνει αντιμέτωπο με αρκετές δύσκολες και σκοτεινές πλευρές σου οι οποίες είναι και αυτές που ενδεχομένως να σε έφεραν στη καρέκλα του θεραπευτή σου. Οπότε, είναι φυσιολογικό να περάσεις αυτή τη φάση στη θεραπεία σου που θα νιώθεις βαρεμάρα, ότι δε ξέρεις τι άλλο να πεις ή τι άλλο να φέρεις. Επιπλέο,ν γράφεις πιο πάνω ότι: “αντιθέτως πάει αρκετά χαοτικά η διαδικασία, νιώθω ότι δεν υπάρχει δομή.”  Κάτι λέει αυτό για τη φάση της επεξεργασίας σου. Ίσως τα θέματα που σε προβληματίζουν να είναι αρκετά όντως άλλα να είναι και αρκετά δύσκολα και για αυτό το λόγο να σου φαίνονται χαοτικά, ο θεραπευτής σου όμως είναι αυτός που κάθεται απέναντι και προσπαθεί σιγά-σιγά να ξετυλίξετε το κουβάρι μαζί. Θέλει χρόνο. Έχεις δίκιο να αισθάνεσαι χαμένη ή ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Είναι φυσιολογικό να αναρωτιέσαι. Η συμβουλή μου είναι να δώσεις χρόνο και να δείξεις εμπιστοσύνη.

Φυσικά, αυτό το θέμα που αναφέρεις εδώ θα ήταν αρκετά θετικό και ανακουφιστικό να το αναφέρεις και στην ίδια. Όπως όταν της ζήτησες να σου εξηγήσει κάποια πράγματα με πιο απλή γλώσσα. Να θυμάσαι, αγαπητή Ανώνυμη, ότι πίσω από κάθε “βαριέμαι”, κρύβεται μια δυσκολία. Πάρε και εσύ λίγο το χρόνο σου να επεξεργαστείς τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, ακριβώς τι σε κάνει να βαριέσαι, όπως λες.

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά είδη θεραπείας που μπορεί να ακολουθεί ένας θεραπευτής όπως και ότι υπάρχουν αρκετοί πλέον που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν αν όντως καταλήξεις ότι δεν είναι η κατάλληλη για εσένα. Είναι αδύνατον να ταιριάζουν όλοι με όλους. Ο καθένας είναι μοναδικός όπως και οι θεραπευτές έχουν το δικό τους στιλ. Επίσης, στο κομμάτι που λες ότι σε τρομοκρατεί η αναζήτηση νέου ειδικού γιατί μπορεί να αντιμετωπίσεις τα ίδια προβλήματα, να σου υπενθυμίσω, εδώ, ότι η εμπειρία σου έχει ήδη καταγραφεί και πλέον θα γνωρίζεις πολλά περισσότερα τι να προσέξεις και τι σου ταιριάζει.

Σε ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμα.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories