Ψtalk: ”Όλοι με απορρίπτουν και νιώθω συνεχώς μόνη”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
photo by Danie Franco on Unsplash.com

Ψtalk: ”Όλοι με απορρίπτουν και νιώθω συνεχώς μόνη”

Νιώθω συνέχεια μόνη μου χωρίς ανθρώπους γύρο μου . Όταν δεν προσφέρω κάτι στους με απορρίπτουν. Πολλές φορές αναγκάζουμε να λέω ψέματα για να με βλέπουν διαφορετικά για να με υπολογίζουν. Η μάνα μου αυτοκτόνησε όταν ήμουν 16 χρόνων. Και από τότε βρέθηκα μόνη μου διότι ο πατέρας μου δεν νοιάστηκε ποτε για εμάς. Μας χτύπαγε χωρίς λωγο. Κατάφερα να σπουδάσω αργότερα και έψαχνα για δουλειά . Δυστυχώς δεν μπορούσα να δουλεύω πάνω στο τομέα μου διότι δεν πληρώνανε καλά και έπρεπε να δουλεύω έως πωλήτρια 16 ώρες την ημέρα για να βγάλω τα έξοδα μου. Έκανα 3 σχέσεις τα ήπια δεν κρατήσανε. Γνώρισα ένα παιδί πριν ένα χρόνο οπου έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εξ αρχής. Συνέχεια μου δίνει να καταλάβω ότι δεν θέλει σχέση. Προσπάθησα πολλές φορές να τον αφήσω και δεν άντεχα και του έστελνα να βρεθούμε γιατί δεν άντεχα τον πόνο να είναι μακριά μου. Ένιωθα ότι πεθαίνω όταν δεν ήταν μαζι μου .Έχω μόνο 2-3 φίλες οι οποίες είναι μακριά.Θέλω τόσο πολύ να είμαι χαρούμενη και δεν καταφέρνω να είμαι όσο και να προσπαθώ. Νιώθω ότι δεν με θέλει κανεις γιατί πάντα όλοι φεύγουν… Μακάρι να μπορούσα να έχω μια οικονομική άνεση για να ξεκινήσω και εγώ ψυχοθεραπείας. Θέλω τόσο πολύ να βρω τον εαυτό μου , να χαίρομαι την ζωή , να κάνω την οικογένεια μου και να δώσω στα παιδιά μου Ότι δεν είχα εγώ -Αγάπη & φροντίδα. Να αγαπηθούν τόσο πολύ που να μην ψάχνουν απελπισμένα εκεί έξω την αγάπη .

Από τον/την: Άννα-ΜαρίαΑγαπητή Άννα Μαρία,

Καθώς διάβαζα την ιστορία σου η οποία είναι πολύ επίπονη, δεν έπαυα να σκέφτομαι πόσο δυνατή είσαι που μοιράστηκες μαζί μας τα όσα πέρασες. Εγώ βλέπω έναν άνθρωπο γενναίο που παρά τα χτυπήματα που του έχει δώσει η ζωή στέκεται στα πόδια του και θέλει να βοηθηθεί. Διακρίνω πολλά καλά στοιχεία σε εσένα. Είσαι δοτική, θέλεις να αγαπήσεις και να αγαπηθείς, αναγνωρίζεις τα λάθη του παρελθόντος και δε θέλεις να τα επαναλάβεις. Σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Αρχικά, αναφέρεις ότι οι άνθρωποι δε σε υπολογίζουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους λες ψέματα για να αποφύγεις την απόρριψη. Πολλές φορές όταν ο άνθρωπος έχει στερηθεί την αγάπη και τη προσοχή από τη παιδική του ηλικία, τραυματίζεται εσωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα ως ενήλικας θα επιδιώξει με οποιοδήποτε τρόπο να κερδίσει την αποδοχή των άλλων που τόσο του λείπει. Εκτός απ’ αυτό συχνά προσελκύει μη συναισθηματικά διαθέσιμους ανθρώπους, όπως ακριβώς γίνεται και με εσένα. Αυτό συμβαίνει επειδή ως παιδί δεν είχε τα κατάλληλα πρότυπα να μιμηθεί και έτσι του λείπουν τα σωστά ‘’εργαλεία’’ για να χτίσει υγιείς σχέσεις. Είναι ένας επαναλαμβανόμενος φαύλος κύκλος που μόνο όταν τον αναγνωρίσουμε και ‘’σπάσουμε’’ τα δεσμά του, θα καταφέρουμε να πετύχουμε όσα θέλουμε. Μήπως η ανάγκη σου να λες ψέματα πηγάζει από το φόβο που ένιωθες ως παιδί λόγω της κακοποίησης; Μήπως οι άνθρωποι που σε περιτριγυρίζουν σου θυμίζουν αυτό το φόβο και εσύ στη προσπάθεια σου να τον αποφύγεις, ψεύδεσαι;

Σε κακοποιητικά περιβάλλοντα τα παιδιά δεν έχουν την ελευθερία να εκφραστούν όπως θέλουν, να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και να νιώσουν ασφάλεια. Ζουν σε ένα μόνιμο καθεστώς φόβου με στόχο την επιβίωση και όχι την ευτυχία. Προσπαθούν συνεχώς να είναι στη ‘’καλή’’ πλευρά του θύτη για να μη τους βλάψει και έτσι κρύβουν την αληθινή τους ταυτότητα. Φαίνεται πως και εσύ στη προσπάθεια σου να σε αποδεχτούν οι άλλοι, λες όχι στον εαυτό σου. Αυτό που πραγματικά έχεις ανάγκη είναι να αγαπήσεις το εσωτερικό παιδί μέσα σου, το οποίο είναι ακόμα πληγωμένο και ζητάει τη προσοχή σου.

Όλοι έχουμε μέσα μας ένα εσωτερικό παιδί. Αυτό το παιδί κουβαλάει μέσα του όλες τις ωραίες και άσχημες εμπειρίες της ζωής, οι οποίες τον έχουν διαμορφώσει στο σημερινό ενήλικα. Για να μπορέσει να θεραπευτεί χρειάζεται εμπιστοσύνη, χρόνο, υπομονή και αποδοχή από σένα. Πρέπει εσύ να γίνεις ο σύμμαχος που δεν είχες ποτέ, αλλιώς κανένας δε θα το κάνει για σένα και πάνω απ’ όλα να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς ότι όλα όσα σου συνέβησαν σε έχουν τραυματίσει βαθιά. Φαντάσου ότι αυτό το παιδί είναι η μελλοντική σου οικογένεια. Τι συμβουλή θα έδινες αν κάποιο από τα μέλη της ήταν τώρα στη θέση σου και αναλωνόταν σε τοξικές σχέσεις; Όλες αυτές οι άσχημες εμπειρίες που βίωσες σε συνδυασμό με το θάνατο της μητέρας σου σε έχουν κάνει να νιώθεις εγκαταλελειμμένη με πολλή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στη προσπάθεια σου να μην σε εγκαταλείψουν ξανά, προσκολλάσαι έντονα με ανθρώπους που δε σου αξίζουν και δε σε βοηθούν να εξελιχθείς και να προχωρήσεις. Όταν έχουμε επίγνωση του τι αξίζουμε, απομακρυνόμαστε από τη τοξικότητα και ερχόμαστε πιο κοντά στην ευτυχία. Η ευτυχία είναι σα μια μεγάλη σκάλα. Ξεκινάει από μέσα μας -από το μικρότερο δηλαδή σκαλοπάτι- και σταδιακά επεκτείνεται προς τα έξω, ώσπου φτάνει στη κορυφή της σκάλας. Εσύ ξεκινάς ανάποδα.

Ψάχνεις απεγνωσμένα να τη βρεις, περιμένεις έναν άλλον άνθρωπο να σε ‘’σώσει’’ και να σε βγάλει από τη δυστυχία που νιώθεις. Ο σκοπός είναι αυτός ο άνθρωπος που θα βρεις να έρθει να συμπληρώσει την ευτυχία σου και να την πάει ένα βήμα παραπέρα. Οι απαντήσεις που ψάχνεις δεν είναι εκεί έξω, είναι μέσα σου και μόνο όταν σταματήσεις να την αναζητάς σε εξωτερικούς παράγοντες θα πάψει και εκείνη να παίζει κρυφτό μαζί σου. Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα πχ ένας ζεστός καφές το πρωί, το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βόλτα κλπ. Εσένα ποια είναι τα δικά σου μικρά πράγματα που πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να σου δώσουν μια δόση ευτυχίας; Υπάρχει κάτι το οποίο πάντα ήθελες να κάνεις αλλά λόγω των συνθηκών δε μπόρεσες; Εάν ναι, ποτέ δεν είναι αργά να το κυνηγήσεις! Μόλις αγαπήσεις τον εαυτό σου και ξεκινήσεις να αποδεσμεύεσαι από τα τραύματα που σου έχει δημιουργήσει το παρελθόν, θα μπορέσεις να προσελκύσεις τα κατάλληλα άτομα.

Όσο για τη ψυχοθεραπεία, αντιλαμβάνομαι ότι είναι ακριβό άθλημα για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορείς με μια αναζήτηση να βρεις αν υπάρχουν κέντρα ψυχικής υγείας  στη περιοχή σου που να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Επίσης υπάρχουν και ψυχοθεραπευτές που προσφέρουν συνεδρίες χαμηλού κόστους σε άτομα που το έχουν ανάγκη, οπότε λύσεις υπάρχουν αρκεί να είσαι πρόθυμη να ψαχτείς. Στο μεταξύ μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι θεραπείας μόνη σου διαβάζοντας βιβλία. Εγώ έχω να σου προτείνω τρία που πιστεύω θα σε βοηθήσουν:

  1. Φραγκάκης Γεώργιος- Ψυχολογικό Μυθιστόρημα «Φ». Εκδόσεις Σμίλη
  2. John Bradshaw- Ο γυρισμός στο μέσα μας παιδί. Εκδόσεις Λύχνος
  3. Alice Miller- Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας. Εκδόσεις Ροές

Σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου, ελπίζω να βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς θα είμαστε στη διάθεση σου!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories