Ψtalk: ”Ο πατέρας μου επιτίθεται σε εμένα και τη μητέρα μου λεκτικά”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: ”Ο πατέρας μου επιτίθεται σε εμένα και τη μητέρα μου λεκτικά”

Ψtalk: ”Ο πατέρας μου επιτίθεται σε εμένα και τη μητέρα μου λεκτικά”

Ο πατέρας μου, μου επιτίθεται λεκτικά σε ό,τι συζητάμε. Είμαι μαθήτρια τρίτης λυκείου και έχοντας το άγχος και την πίεση των πανελληνίων χρειάζομαι ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι. Όμως αντίθετα από αυτό έχω έναν πατέρα που ξεσπάει με θυμό και νεύρα σε εμένα και στην μητέρα μου έχοντας άγνοια για το πόσο με επηρεάζει αυτό. Η μητέρα μου λέει να μην του δίνω σημασία. Ως ένα άτομο που ξέρει να τοποθετεί τις απόψεις του και να τις στηρίζει γνωρίζω πως υπάρχουν αυτοί οι παντογνώστες της μεγάλης ηλικίας που αμφισβητούν τα πάντα λέγοντας την κλασσική πλέον φράση: “Τι άποψη να έχεις 18 χρονών;” Εε λοιπόν ένας από αυτούς είναι και ο μπαμπάς μου. Έτσι απορώ πως θα καταφέρω όλη αυτήν την χρονιά που έχω ήδη ψυχολογία κατεστραμμένη να συνυπάρχω με έναν τόσο μίζερο άνθρωπο;

Από την: Κατερίνα


Καλησπέρα Κατερίνα,

Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι βρίσκεσαι σε μια πολύ αγχωτική για εσένα κατάσταση η οποία δε σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς στο διάβασμα σου. Παρ’ όλα αυτά, από τα λεγόμενα σου διακρίνω ένα άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση που ξέρει να στηρίζει τις απόψεις τους, οπότε πριν μπούμε στο κυρίως θέμα θέλω να σε συγχαρώ γι’ αυτό. Δεν είναι εύκολο να καταφέρει κανείς κάτι τέτοιο σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Αρχικά, όπως πολύ σωστά ανέφερες και εσύ ορισμένοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν τη λανθασμένη πεποίθηση ότι γνωρίζουν περισσότερα από τα παιδιά τους λόγω ηλικίας, εμπειριών κλπ. Στη πραγματικότητα, όμως αυτό που τους διακατέχει είναι η ανασφάλεια. Όταν πιστεύουμε ότι υστερούμε κάπου, ρίχνουμε το βάρος σε κάτι άλλο για να μπορέσουμε να καλύψουμε το “έλλειμμα” μας. Στη δική σου περίπτωση, ο πατέρας σου επιλέγει να αντιδρά επιθετικά πιθανώς γιατί θέλει να σε μειώσει και να φανεί με τον δικό του τρόπο. Πρόκειται για λεκτική κακοποίηση.

Η λεκτική κακοποίηση, σε αντίθεση με τη σωματική, είναι αόρατη. Δεν προκαλεί σωματικές βλάβες, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, φόβο ή κατάθλιψη και εμφανίζεται με πολλές μορφές (π.χ. ξεσπάσματα, υποτίμηση, χλευασμός, φωνές κ.α.). Απώτερος σκοπός της είναι να βλάψει συναισθηματικά το θύμα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής: σου επιτίθεται λεκτικά σε όλες τις συζητήσεις που κάνετε; Εσύ πώς αντιδράς σε αυτό; Του έχεις μιλήσει ποτέ για το πώς σε επηρεάζει ψυχολογικά η συμπεριφορά του;

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη λεκτική κακοποίηση είναι να φύγουμε μακριά από τον θύτη. Αν όμως δε μπορεί να συμβεί αυτό στο παρόν στάδιο, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τις βλαβερές συνέπειες της όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Το πρώτο βήμα είναι, να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται για λεκτική κακοποίηση που σημαίνει ότι δε μπορείς να ελέγξεις τη δική του συμπεριφορά, αλλά το πώς επιλέγεις να αντιδράς εσύ σε αυτό. Στη δική σου περίπτωση, υπάρχει ένα κανονικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο κακοποίησης, οπότε και μια απλή συζήτηση θα ήταν πολύ δύσκολη.

Προσπάθησε να μην εσωτερικεύεις τα λεγόμενα του και σε καμία περίπτωση μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Έχε υπόψιν σου ότι το πρόβλημα του δεν είστε εσείς, αλλά ο ίδιος του ο εαυτός. Προσπαθεί να προβάλει τις ανασφάλειες του πάνω σας, κάτι που φυσικά δεν είναι υγιές και είναι λογικό να σου προκαλεί τόσο πολύ άγχος. Θέσε τα όρια σου, χωρίς όμως να προσπαθείς να του εξηγήσεις πόσο λάθος είναι η συμπεριφορά του, διότι δε θα οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα, θα τον κάνει να επιμείνει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργηθεί φαύλος κύκλος.

Στρέψε τη προσοχή του στην ίδια την κακοποίηση, ενημέρωσε τον ότι είναι χειριστικός και μη διστάζεις να χρησιμοποιείς τη φράση ”λεκτική κακοποίηση”. Για την καλύτερη διαχείριση του άγχους και του διαβάσματος σου, θα σου πρότεινα να βρεις ένα χώρο εκτός σπιτιού που να σε χαλαρώνει και να σε κρατά μακριά του. Εφόσον δε μπορείς να βρεις την ηρεμία στο σπίτι, φτιάξε τη δική σου. Για τη δική σου ψυχική γαλήνη, καλύτερα να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται σε αυτό το χώρο που θα επιλέξεις. Επιπλέον, κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι δε μπορείς να συγκεντρωθείς εξαιτίας του πατέρα σου, οραματίσου το πώς θα είναι μετά από τόσες δυσκολίες, να περνάς στη σχολή της επιλογής σου και γενικότερα να εκπληρώνεις οποιονδήποτε στόχο έχεις θέσει. Πίστεψε στον εαυτό σου και προσπάθησε να σε ενθαρρύνεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις το πρόβλημα σου με δικούς σου ανθρώπους και μη διστάσεις να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Πρέπει να γνωρίζει ο κύκλος σου τι περνάτε εσύ και η μητέρα σου. Οι σωστοί άνθρωποι για σένα θα σε ακούσουν, θα σε καταλάβουν και δε θα σε κάνουν να αισθανθείς μόνη. Όσο περισσότερο εξωτερικεύεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου σε αυτούς, τόσο καλύτερα θα νιώθεις.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories