Ψtalk: “Νιώθω άχρηστη γιατί έχω την εντύπωση ότι χάνω τον εαυτό μου”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Νιώθω άχρηστη γιατί έχω την εντύπωση ότι χάνω τον εαυτό μου”

Τον Ιούνιο τελείωσα τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της μεγάλης πίεσης και του άγχους που είχα υποστεί, είχα αρχίσει να νευριάζω με το παραμικρό, δίχως να μπορώ να ελέγξω το τι λέω και αν πληγώνω τους άλλους. Πίστευα ότι με τη λήξη των εξετάσεων θα ηρεμούσα και θα επέστρεφα στον ήρεμο εαυτό μου, αυτό όμως δε συνέβη ποτέ! Αντ’ αυτού εξακολουθώ να θυμώνω με το παραμικρό. Για να είμαι ειλικρινής, νεύρα έχω μόνο με τους γονείς μου και όχι με τον περίγυρο μου. Με ενοχλεί όταν μου ζητάνε να κάνω δουλειές του σπιτιού και γενικώς όταν μου κάνουν κριτική για κάτι, γίνομαι πυρ και μανία, νιώθοντας ότι με θεωρούν κατώτερη και ότι δεν αξίζω. Αισθάνομαι ότι δέχομαι μία μορφή επίθεσης, πράγμα που ίσως και να μην ισχύει. Το καλοκαίρι μου δεν ήταν όπως το περίμενα. Αφενός μεν, συγκέντρωσα μια πολύ καλή βαθμολογία στις πανελλαδικές, αφετέρου δε, τα μόρια μου δεν ήταν αρκετά έτσι ώστε να εισαχθώ στη σχολή της πρώτης μου επιλογής! Πέρασα στη δεύτερη σχολή που δήλωσα και εν τέλει έκανα την εγγραφή μου και μετακόμισα σε νέα πόλη. Η αλήθεια είναι πως αυτό ώρες ώρες με κάνει να πιστεύω ότι παρέδωσα εύκολα τα όπλα και ότι συμβιβάστηκα με τα νέα δεδομένα… Αγχώνομαι μήπως τα κάνω μαντάρα με τη σχολή και ότι δε θα μου αρέσει το αντικείμενο που θα σπουδάσω, αυτές οι αμφιβολίες μου μόνο προβλήματα θα φέρουν αν πραγματοποιηθούν. Δεν μπόρεσα να χαρώ και να ευχαριστηθώ τίποτα! Με έφαγαν οι φόβοι και η αρνητική κριτική! Νιώθω άχρηστη γιατί έχω την εντύπωση ότι χάνω τον εαυτό μου… Είμαι συνέχεια μέσα στη γκρίνια, την κλαψα και τα νεύρα, χωρίς να μπορώ να δαμάσω τον εαυτό μου. Γιατί δεν μπορώ να ανακτήσω τον παλιό μου εαυτό και να χαρώ έστω και αυτή την επιτυχία, ακόμα και αν δεν την περίμενα;

 

Από την: Eυη


Αγαπητή Εύη,

Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τις δυσκολίες που βιώνεις. Δυσκολίες που φαίνεται να σε προβληματίζουν μεγάλο χρονικό διάστημα και να σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Ξεκινώντας να γράφω θα ήθελα να σου επισημάνω πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου. Μπορείς να τα αναγνωρίσεις και να συνειδητοποιήσεις από που πηγάζουν. Παράλληλα, είναι σημαντική η διάκρισή που μπορείς να κάνεις αναφορικά με το θυμό σου. Κατανοείς πως απευθύνεται στους γονείς σου και όχι σε όλο τον περίγυρο σου.

Αναφέρεις πως νιώθεις ότι οι γονείς σου σε θεωρούν κατώτερη, πως δεν αξίζεις, νιώθεις μια επίθεση από τη μεριά τους, κατανοώντας ότι μπορεί να μην ισχύει. Συζήτησε μαζί τους τα συναισθήματα σου αυτά. Μίλα τους για το πως νιώθεις, για τα συναισθήματα που σου ανακινούν. Ίσως οι ίδιοι να μην κατανοούν πως σου δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα. Πολλές φορές οι άνθρωποι πληγώνουμε τους άλλους με τις λέξεις χωρίς να τα καταλαβαίνουμε και χωρίς να το έχουμε σκοπό. Αντίστοιχα και οι γονείς σου ενδεχομένως να μην κατανοούν πως δρουν με ένα τρόπο που εσένα σε ενοχλεί. Αν όμως δεν τους μιλήσεις τότε θα συντηρήσεις αυτό το φαύλο κύκλο διαιωνίζοντας την κατάσταση αυτή.

Συνεχίζοντας, μιλάς για το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων, λες πως παρόλο που συγκέντρωσες πολλά μόρια δεν κατάφερες να περάσεις στην σχολή της πρώτης σου επιλογής. Το να μην περάσεις όμως στην πρώτη σχολή που επιθυμείς δεν εξισώνεται με αποτυχία. Έχεις καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, κόπο, έχεις κάνει θυσίες για να βγάλεις τα πολλά μόρια που αναφέρεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πως είναι προσωπική σου απόφαση αν θα μείνεις στη σχολή της δεύτερης επιλογής σου, στην οποία εγγράφηκες. Εσύ είσαι αυτή που θα δώσεις την απάντηση στον εαυτό σου. Θα μπορούσες να δεις αν σου αρέσει η σχολή που είσαι τώρα εγγεγραμμένη, να δεις αν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα σου, αν θα σε ενδιέφερε αυτό το αντικείμενο για να ασχοληθείς. Στη συνέχεια μπορείς να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις σε αυτή ή θα προσπαθήσεις να διεκδικήσεις μια θέση στη σχολή της πρώτης σου επιλογής.

Οι αμφιβολίες στις οποίες αναφέρεσαι, είναι λογικό να υπάρχουν και να τριγυρίζουν στις σκέψεις σου. Με το να αγχώνεσαι όμως και να κάνεις σενάρια, δηλαδή υποθέσεις για γεγονότα που μπορεί να συμβούν ή όχι, δεν μπορείς να αλλάξεις την έκβαση τους προς το καλύτερο, ούτε να είσαι περισσότερο προετοιμασμένη για να τα διαχειριστείς.

Θα ήθελα να σου τονίσω επιπλέον, πως είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τις προσπάθειες σου. Να μπορείς να γιορτάζεις κάθε νίκη σου μεγάλη ή μικρή, εσωτερική ή εξωτερική. Έχεις προσπαθήσει και έχεις καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και κόπο για να φτάσεις εδώ που είσαι τώρα. Συχνά ο κάθε ένας από εμάς είναι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού του, όμως θα έκρινε το ίδιο αυστηρά και κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο;

Τελειώνοντας, σε όλα αυτά τα συναισθήματα που βιώνεις και νιώθεις πως χάνεις τον εαυτό σου, θα μπορούσε να σε βοηθήσει ένας ειδικός ψυχικής υγείας. Σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης, θα μπορέσεις να έρθεις αντιμέτωπη με αυτά, να τα αποδεχτείς και να γνωρίσεις νέους πιο λειτουργικούς τρόπους να τα διαχειριστείς.

Εύχομαι τα λόγια μου αυτά να φανούν βοηθητικά. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories