Ψtalk: “Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο αλλά φοβάμαι τα αεροπλάνα”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Ψtalk: “Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο αλλά φοβάμαι τα αεροπλάνα”

Ψtalk: “Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο αλλά φοβάμαι τα αεροπλάνα”

Είμαι 20 ετών κι απελπισμένη. Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Η ειρωνεία είναι ότι φοβάμαι τα αεροπλάνα. Ξέρω ότι αυτός ο φόβος προέρχεται από έναν μεγαλύτερο κι ο δικός μου είναι ο θάνατος. Όταν σκέφτομαι αεροπλάνο, με φαντάζομαι κατευθείαν με μάσκα οξυγόνου και να τελειώνει με αυτόν τον βίαιο τρόπο η ζωή μου. Χάπια αρνούμαι να πάρω. Σκεφτόμουν ότι αυτό δε θα με σταματήσει από το να ταξιδεύω κι άμα θέλω θα κάνω και 3 μέρες ταξίδι με λεωφορείο. Αλλά κανείς (προφανώς!) δεν θέλει να με ακολουθήσει και κανείς δεν θέλει να με αφήσει να ταξιδεύω μόνη ακόμα και με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούμε στον προορισμό μας. Όλοι μου οι φίλοι λένε για στατιστικά αλλά εγώ πάλι με σκέφτομαι με μάσκα οξυγόνου. Ούτε οι σκέψεις ότι θα περάσω τέλεια στις διακοπές βοηθάνε. Ξέρω χρειάζομαι ψυχοθεραπεία, αλλά οι γονείς μου δεν την πληρώνουν, και μέχρι να βρω τα δικά μου χρήματα, έχετε κάποια ιδέα για το τι να κάνω;

Από την: Φωτεινή


Αγαπητή Φωτεινή,

ευχαριστούμε που ανοίχτηκες και μοιράστηκες μαζί μας τη δυσκολία σου, μια δυσκολία που στέκεται εμπόδιο στα όνειρα σου.  Αρχικά θα ήθελα να σου πω, πως είναι πολύ όμορφο το όνειρο σου να δεις τον κόσμο. Μέσα από τα ταξίδια ανοίγουν οι ορίζοντες σου, γνωρίζεις νέους πολιτισμούς, ανθρώπους παραδόσεις, Παίρνεις εμπειρίες που σε κάνουν πλούσια σε στιγμές και αναμνήσεις που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει.

Ο φόβος του θανάτου που αναφέρεις πως βρίσκεται πίσω από τη δυσκολία σου να μπεις στο αεροπλάνο, είναι κάτι που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Σε κάποιους εμφανίζεται περισσότερο ξεκάθαρα, ενώ σε άλλους παίρνει πιο συγκαλυμμένες μορφές. Είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζεις από που έχει τις ρίζες του ο φόβος σου και πως δείχνεις να έχεις την όρεξη να τον αντιμετωπίσεις και να μην σου σταθεί εμπόδιο στην εκπλήρωση του ονείρου σου.

Γράφεις πως οι φίλοι σου δεν θα σε αφήσουν να ταξιδέψεις με λεωφορείο 3 μέρες και να βρεθείτε στον προορισμό σας. Ξεκίνα ένα ταξίδι μόνη σου. Μπορείς να πάρεις το λεωφορείο, το τραίνο η όποιο άλλο μέσο επιθυμείς και να ταξιδέψεις σε όποιον προορισμό εσύ επιλέξεις. Με τα ταξίδια με τα μέσα μεταφοράς ξηράς, θα έχεις την ευκαιρία επιπλέον, να γνωρίσεις και πολλές χώρες μέχρι να φράσεις στον προορισμό σου. Θα μπορείς να έχεις το δικό σου πρόγραμμα που θα ακολουθείς καθημερινά για τα μέρη που θα επισκεφθείς και θα δεις από κοντά. Την ίδια στιγμή, σε ένα ταξίδι που θα είσαι μόνη σου κυρίως θα έχεις χρόνο με τον εαυτό σου και να γνωρίσεις εσύ η ίδια εσένα καλύτερα και ίσως και από άλλη σκοπιά, λόγω της αλλαγής και του πλαισίου. Σαφώς δεν σου λέω να επιλέγεις μόνο τα μοναχικά ταξίδια λόγω του φόβου σου για τα αεροπλάνα. Θα μπορούσες, αν δεν το έχεις ήδη κάνει καθώς αναφέρεις πως οι φίλοι σου μιλούν για στατιστικά, να τους εξηγήσεις σε βάθος αυτή τη δυσκολία. Να τους πεις πως πέρα από τα στατιστικά για το αεροπλάνο ως το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς, έχεις ένα φόβο που ακόμα και αν φαντάζει παράλογος και ακατανόητος στα μάτια των άλλων, εσένα αυτή τη στιγμή είναι η πραγματικότητα σου. Είναι ένας φόβος που υπάρχει για εσένα, τον βιώνεις και σε επηρεάζει.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου τονίσω πόσο θετικό είναι το γεγονός πως κατανοείς την ανάγκη να δουλέψεις σε βάθος με αυτό σου το φόβο μέσα από την ψυχοθεραπεία. Στο ασφαλές πλαίσιο με τον θεραπευτή/τρια που θα επιλέξεις, θα μπορέσετε να συζητήσετε και επεξεργαστείτε όλες αυτές σου τις σκέψεις, τους φόβους, να βρείτε από που πηγάζουν, πως να τις διαχειριστείς. Ο κάθε θεραπευτής έχει τον δικό του τρόπο που μπορεί να συμφωνήσετε για να τον πληρώνεις και μπορείς να συζητήσεις μαζί του/της για το ζήτημα αυτό. Επιπλέον, υπάρχουν και δομές που παρέχουν είτε δωρεάν συνεδρίες είτε συνεδρίες χαμηλού κόστους.

Ελπίζω τα λόγια μου αυτά να φανούν βοηθητικά. Από τα λόγια σου βλέπω ένα άτομο που θέλει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του και είναι έτοιμο να κάνει τις υπερβάσεις που χρειάζονται για αυτά.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories