Ψtalk: “Δέχομαι κακοποιητική συμπεριφορά από τον σύντροφό μου”
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Ψtalk: “Δέχομαι κακοποιητική συμπεριφορά από τον σύντροφό μου”

Είμαι με τον σύντροφό μου 6 χρόνια μαζί. Έχω διαγνωστεί με κατάθλιψη και σχεδόν διπολικη διαταραχή. Έφτασα σε αυτό το σημείο από όταν ξεκίνησε αυτή η τοξική σχεση. Σταδιακα έγινε τοξική. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το τελευταίο διάστημα δέχομαι κακοποίητικη συμπεριφορά. Βία, ιδιαίτερα όταν νευριάζει πολύ εξαιτίας κατι που λέω ή κάνω. Κάνω ψυχοθεραπεία εδώ και λίγο καιρό. Κανένας άλλος δεν ξέρει ούτε ότι με χτυπάει ούτε ότι έχω κατάθλιψη. Φίλους ή κοινωνικό κύκλο δεν έχω. Νιώθω ανήμπορη πολλές φορές που δεν ξέρω τι να κανω. Σκέφτομαι να χωρίσω αλλά δεν ξέρω αν είμαι αρκετά δυνατή για να τα καταφέρω μόνη μου.

Από την: Στέλλα Σ.


Αγαπητή Στέλλα

Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που επικοινωνησες μαζί μας για να μοιραστείς αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνεις, η οποία είναι αρκετά σοβαρή και σίγουρα χρειάζεται να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή. Εχεις κάνει πολύ σημαντικό βήμα που αναγνωρίζεις τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η κακοποιητική σχέση στην ψυχική σου υγεία και ήταν πολύ σωστή κίνηση που ξεκίνησες συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας έστω και πρόσφατα.

Πριν περάσουμε στην ιστορία σου πιο αναλυτικά αρχικά θα αναφερθώ στην ενδοοικογενειακή βία, ένα φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνεται. Όπως και στο ποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει γενικότερα, αλλά και σε ψυχικό επιπεδο, με αφορμή τη δική σου ιστορία και τις ψυχικές διαταραχές που έχεις αναγνωρίσει ότι σου προκάλεσε, σύμφωνα και με την διάγνωση από τον ειδικό ψυχικής υγείας που σε παρακολουθεί.

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση , που ονομάζεται επίσης “οικογενειακή βία” ή “βία στενού συντρόφου”, μπορεί να οριστεί ως ένα μοτίβο συμπεριφοράς σε οποιαδήποτε σχέση που χρησιμοποιείται για την απόκτηση ή τη διατήρηση εξουσίας και ελέγχου σε έναν στενό σύντροφο. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως συναισθηματική, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, απειλές κακοποίησης και μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό σωματικό τραυματισμό ή θάνατο. Η κακοποίηση από έναν σύντροφο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά η ενδοοικογενειακή βία απευθύνεται συχνότερα σε γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί σε ετεροφυλόφιλες και ομοφυλόφιλες σχέσεις.

Τύπος ψυχικών διαταραχών από τις οποίες υποφέρουν οι γυναίκες

Οι γυναίκες που υποφέρουν απο σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση τείνουν να υποφέρουν από διάφορες ψυχικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), την κατάθλιψη, το άγχος, την κατάχρηση ουσιών και τις σκέψεις αυτοκτονίας. Μια μελέτη δείχνει ότι η πιθανότητα κακοποίησης γυναικών να εμφανίσουν PTSD είναι επτά φορές υψηλότερη από ό,τι για εκείνες που δεν έχουν κακοποιηθεί. Ο κίνδυνος κακοποίησης γυναικών να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος είναι επίσης υψηλός. Σαφώς, το να είσαι σε μια καταχρηστική σχέση είναι επιζήμιο για τη συνολική συναισθηματική και ψυχική υγεία μιας γυναίκας.

Ας επανέλθουμε στην ιστορία σου. Ενώ ορισμένες σχέσεις είναι ξεκάθαρα καταχρηστικές από την αρχή, η κακοποίηση συχνά ξεκινάει διακριτικά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου κάτι που βλέπουμε και στη δική σου ιστορία. Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι το ότι μια τέτοια κατάσταση θέτει και τη σωματική σου ακεραιότητα σε κινδυνο και κάτι τέτοιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που ευελπιστούμε οτι θα σε κινητοποιήσει να βρεις τη δύναμη να κάνεις τα βήματα που χρειάζονται για να βγεις από αυτό το αδιέξοδο. Ανεφερες επίσης ότι κάθε φορά που λες ή κάνεις κάτι νευριαζει και γίνεται κακοποιητικός. Συναισθάνομαι την αγωνία που βίωνεις, είναι πολύ λογικό να αισθανεσαι φόβο καθημερινά στην επικοινωνία σου και τη συμβίωση σου με το σύντροφό σου και να σκέφτεσαι να ξεφύγεις. Εδώ θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να ρίξεις την ευθύνη σε σένα για την βίαιη αυτή συμπεριφορά, η βία είτε λεκτική/ψυχολογική με απειλές και υποτίμηση είτε η σωματική δεν εχει να κάνει με δικές σου συμπεριφορές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δικαιολογείται.

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα στην ιστορία σου είναι ότι ως απόρροια της τοξικής και κακοποιητικής σχέσης έχεις διαγνωστεί με κατάθλιψη και σχεδόν διπολική διαταραχη γεγονός πολύ σύνηθες για άτομα που βιώνουν κακοποίηση η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών και συνάμα πολύ δύσκολο συνδυαστικά με την κακοποιητικη συμπεριφορά, όπου δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Είναι θετικό ότι κινητοποιήθηκες για να λάβεις βοήθεια όπου πέρα από την επιστημονική προσέγγιση υπάρχει ένα άτομο που θα σε ακούσει,θα σε στηρίξει και έτσι δεν είσαι εντελώς μόνη σου σε όλο αυτό. Ανέφερες επίσης ότι δεν έχεις φίλους ή κοινωνικό κύκλο κι ότι κανείς δε γνωρίζει ότι βιώνεις κακοποιηση, πάνω σε αυτό ήθελα να σε ρωτήσω αν η απομόνωση σου ήταν δική σου επιλογή ή αν ο σύντροφός σου σε απομάκρυνε ούτως ώστε να μην έχεις υποστηρικτικό πλαίσιο.Επισης δεν μας είπες ποια είναι η σχέση σου με την οικογένειά σου, αν γνωρίζει για αυτό που βιώνεις, αν σε στηρίζει με κάποιο τρόπο.

Όσον αφορά το ότι δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις μόνη σου σε περίπτωση που χωρίσεις μου γεννάται η απορία αν αναφέρεσαι σε οικονομικό ή συναισθηματικό επίπεδο ή και στα δύο. Σε αυτό το σημείο να σου πω ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνεις τέτοιες σκέψεις και να είσαι σε απόγνωση. Ο εντοπισμός ενός προτύπου κακοποίησης και η λήψη της απόφασης να φύγεις μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο. Μερικά από αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνουν το οικονομικό άγχος, το να μην υπάρχει πουθενά αλλού να πάς, η απειλή της βίας και η έλλειψη υποστήριξης από την επιβολή του νόμου. Οι οικογενειακές και κοινωνικές προσδοκίες μπορεί επίσης να δημιουργήσουν πίεση για παραμονή.

Στο πώς τα αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση έχω να σου πω ότι έχεις κάνει πολύ μεγάλο βήμα που αναγνώρισες αυτή την κακοποιητικη συμπεριφορά και όλα όσα σου έχει προκαλέσει. Η επαφή σου με τον θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία της εμπειρίας και στην αποκατάσταση της αυτοεκτίμησης, όπως και η επικοινωνία σου με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι παραπάνω θα σου δώσει δύναμη.

Στην περίπτωση που πάρεις την απόφαση να δώσεις τέλος στη βασανιστική αυτή κατάσταση εννοειται ότι χρειάζεται να γίνει καταγγελία στις αρχές για κακοποίηση. Εκτός από τις αρχες υπάρχει η Γραμμή SOS 15900 , η οποία είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε έναν φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

Επιπλέον υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή SOS “Δίπλα σου- 800 11 88881- Κατά της οικογενειακής βίας”, είναι δωρεάν τηλεφωνική γραμμή που παρέχει ψυχολογική, νομική και άλλη υποστήριξη λειτουργεί από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης με την οικονομική υποστήριξη της Philip Morris Hellas. Το “SOS” τηλέφωνο, που είναι μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς χρέωση αλλά και χωρίς να αφήνει τα ”ίχνη” του στο λογαριασμό του τηλεφώνου, στις 12 ώρες λειτουργίας του κάθε μέρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ).Τέλος υπάρχουν Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών όπου μπορείς να απευθυνθείς και να λάβεις στήριξη.

Αγαπητή Στέλλα εύχομαι αυτή η επώδυνη κατάσταση να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να καταφέρεις να συνέλθεις ψυχικά. Το γεγονός ότι πήρες την πρωτοβουλία και ζήτησες τη βοήθεια μας ειναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο για τη μετέπειτα εξέλιξη. Μην ξεχνάς ότι η σωματική και ψυχική σου υγεία είναι αναφαίρετα δικαιώματά σου τα οποία πρέπει να υπερασπιστείς. Κανενας δεν έχει δικαίωμα να τα καταπατάει ρίχνοντας τις ευθύνες για την άσκηση βίας σε δικές σου συμπεριφορές. Ελπίζω να ακούσω σύντομα θετικά νέα σου! Είμαστε στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς.


Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Μαριάννα Μαυροματη

Archives

Categories