Ψtalk:”Νιώθω ότι δεν έχω κάτι ενδιαφέρον να κάνω”

Ψtalk:”Νιώθω ότι δεν έχω κάτι ενδιαφέρον να κάνω”

Είμαι 19 χρονών και δεν έχω κάνει ακόμα καμία σχέση και με αγχώνει όλο αυτό. Νιώθω πιεσμένη ψυχολογικά γιατί νιώθω ότι δεν έχω κάτι ενδιαφέρον να κάνω. Γενικότερα δεν έχω πολλή αυτοπεποίθηση και θεωρώ τον εαυτό μου άσχημο κι ανίκανο. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να αλλάξω οπτική αλλά δε τα καταφέρνω. Πάντα κάτι με κρατάει πίσω.

Από την: Μαίρη


Αγαπητή Μαίρη,

χαίρομαι πολύ που έκανες αυτό το βήμα να μοιραστείς μαζί μας τις σκέψεις και τον προβληματισμό σου.

Βρίσκεσαι σε μια πολύ ωραία ηλικία, που όμως έχει και πολλές και νέες προκλήσεις. Δεν είναι καθόλου περίεργο ή κακό που δεν έχεις κάνει ακόμα σχέση. Φαντάζομαι αυτό σε προβληματίζει γιατί συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας σου. Μην πέφτεις σε αυτή την παγίδα! Ίσως, δεν έχεις βρει τον άνθρωπο που θες να μοιραστείς μαζί του πράγματα. Ίσως δεν έχεις ερωτευτεί. Ή ίσως φοβάσαι ή σε απασχολεί κάτι. Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις;  Όταν φτάνουμε στην πηγή του προβλήματος, είναι πιο εύκολο να το επιλύσουμε. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου μέχρι να φτάσεις στην αιτία. Να είσαι ειλικρινής και όχι επικριτική με τον εαυτό σου.

Πολλές φορές γινόμαστε άδικοι με τον εαυτό μας και τον κρίνουμε δίχως χειροπιαστές αποδείξεις.
Μήπως είσαι λίγο αυστηρή με τον εαυτό σου; Πράγματι δεν έχεις κάτι ενδιαφέρον να κάνεις; Τι σε παθιάζει; Ποια είναι τα όνειρα σου, οι στόχοι σου; Δώσε τη δική σου απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και φτιάξε ένα πλάνο για την επίτευξη αυτών. Αν θες μπορείς να καταγράψεις τις σκέψεις σου και να φτιάξεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να πετύχεις κάθε σου όνειρο και στόχο. Αν πιστεύεις ότι δεν κάνεις τίποτα, φτιάξε ένα ημερολόγιο και σημείωσε τι κάνεις κάθε μέρα. Στο τέλος της εβδομάδας κάνε διάβασε τις καταγραφές στο ημερολόγιο σου. Τι παρατηρείς;

Οι αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου, “θεωρώ τον εαυτό μου άσχημο και ανίκανο”, σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Γιατί πιστεύεις ότι είσαι ανίκανη, τι σε οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα; Πολλές φορές όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποια αρνητικά γεγονότα ή καταστάσεις που μας αγχώνουν, αυτόματα κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Τις περισσότερες, όμως, φορές οι σκέψεις αυτές δεν είναι αληθείς, έχουμε υποπέσει σε γνωσιακά λάθη και βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, καταστροφολογούμε, υπεργενικεύουμε. Μπορούμε όμως να ζητήσουμε αποδείξεις που επιβεβαιώνουν  και δεν επιβεβαιώνουν τη σκέψη μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε την αλήθεια και βρούμε εναλλακτικές απαντήσεις.

Χαίρομαι που έχεις προσπαθήσει να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που σε απασχολούν. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υπομονή. Μην απογοητεύεσαι! Δώσε χρόνο και χώρο στο εαυτό σου, «ψαχούλεψε» τις σκέψεις σου και μην είσαι πολύ αυστηρή.

Αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις. Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε  λίγο και όποτε χρειαστείς, εμείς είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Στέλλα Πιτσινή, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια CBT
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories