4 Λόγοι που θα μπορούσαν να δώσουν μια πιθανή εξήγηση για αυτό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν τη σύναψη ερωτικών σχέσεων από την εφηβική ηλικία ή από την πρώιμη ενήλικη ζωή. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιους, για άλλους είναι σχετικά εύκολη, ενώ άλλοι δεν δυσκολεύονται καθόλου να περάσουν από τη μία σχέση στην άλλη. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχέση χωρίς προβλήματα, είναι πολύ σύνηθες να αναδύονται προβλήματα ζήλειας και ανασφάλειας. Αυτό εν μέρει μπορεί να είναι λογικό και υγιές, όταν όμως αυτά τα ζητήματα εμφανίζονται επανειλημμένα και καθ’έξιν , τότε θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Από πού μπορεί να προέρχονται; Πού θα πρέπει να εστιάσουμε πρώτα;
- Μοτίβο ανατροφής από τους γονείς και ιδίως από τη μητέρα. Όλοι οι ερευνητές τονίζουν την σημαντικότητα των σχέσεων με τους σημαντικούς ενήλικες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς αυτά τα μοτίβα των σχέσεων θα επισκιάζουν τις μελλοντικές σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Επομένως, εάν υπήρχε μια μητέρα που δεν σου έδινε την απαραίτητη προσοχή, φροντίδα, αγάπη, γενικότερη υποστήριξη στη ζωή και ήταν συνεχώς απούσα σωματικά και ψυχικά (ακόμα και αν δεν ανταποκρινόταν στο κλάμα σου), τότε μάλλον αυτή είναι η πηγή της ανασφάλειάς σου και φοβάσαι να εμπιστευθείς ολοκληρωτικά τον άνθρωπό σου.
- Σε έχει στιγματίσει συμβάν του παρελθόντος όπου έχασες την εμπιστοσύνη σου. Είτε αυτός ο σύντροφος απίστησε, είτε αθέτησε τον λόγο του πάνω σε ένα σημαντικό για εσάς ζήτημα, είτε δεν φάνηκε ποτέ αντάξιος των προσδοκιών σου και εν τέλει αποκαλύφθηκε πως ήταν κάποιος άλλος άνθρωπος ψυχοσυναισθηματικά. Πρέπει να θυμάσαι πως υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων εκεί έξω και ένα ψυχολογικό τραύμα δεν μπορεί να καθορίσει τις επόμενες σχέσεις σου. Με απλά λόγια, επειδή ήταν εκείνος ο άνθρωπος ‘’έτσι’’ , αυτό δεν σημαίνει πως και όλοι οι επόμενοι θα είναι το ίδιο.
- Προβάλλεις δικές σου συνήθειες στον άλλον. Στην ουσία είσαι ο ίδιος άνθρωπος για τον οποίο κατηγορείς τον άνθρωπό σου πως είναι. Δηλαδή, ενδέχεται να φοβάσαι μήπως κάνει κάποια πράγματα, επειδή απλά το κάνεις εσύ και έτσι εκδηλώνεις περισσότερη ζήλεια και εμφανίζεις συμπεριφορές που δηλώνουν ανασφάλεια. Προφανώς αυτό είναι μια ασυνείδητη διαδικασία και όσοι μπορούν πράγματι να το αντιληφθούν εκπλήσσονται. Στην ουσία στοχοποιείς κάποιον μέσω προβολής, ενώ μπορεί να είσαι εσύ “ο κακός” της υπόθεσης και όχι ο σύντροφός σου.
- Το άτομό αυτό σου δίνει πράγματι αφορμές για να νιώθεις ανασφαλής. Δεν είναι συνεπής στα ραντεβού του ενώ ανακαλύπτεις πως υπάρχουν πράγματα που σου έχει αποκρύψει. Επιπλέον, οι κινήσεις του είναι περίεργες και δεν σε καλεί συχνά στις εξόδους του, ή στο σπίτι του. Γενικότερα, μέσα από μικρά καθημερινά γεγονότα το ένστικτό σου σου λέει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο και δεν μπορείς να ηρεμήσεις και να αφεθείς στη σχέση. Έτσι, δεν λείπουν τα ξεσπάσματα ζήλειας και οι τοξικές ελεγκτικές συμπεριφορές. Τότε ναι, οι ανασφάλειες τους έχουν τις ρίζες τους στο παρόν.
Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες αιτίες που ένας ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής θα μπορούσε να διακρίνει καλύτερα και να μπορέσει να διερευνήσει από πού προέρχονται οι ανασφάλειες, ανάλογα το ατομικό ιστορικό του πελάτη. Αυτό που πρέπει απλώς να τονιστεί είναι ότι, για τα περισσότερα πράγματα που μας συμβαίνουν υπάρχει μια εξήγηση. Είναι σπουδαίο να μπορούμε να μάθουμε τον εαυτό μας καλύτερα και το πώς έχουν εδραιωθεί μέσα μας πράγματα που μας δυσκολεύουν, ώστε να τα τροποποιήσουμε ως προς όφελός μας.
Οι εικόνες ανακτήθηκαν από: unsplash.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είδη προσκόλλησης και ρομαντικές σχέσεις ενηλίκων: Πατήστε εδώ
Δεν μπορώ να διαχειριστώ τις σχέσεις μου: Πατήστε εδώ