Ζητώντας συγγνώμη
Ζητώντας συγγνώμη

Ζητώντας συγγνώμη


Οι άνθρωποι είμαστε από την φύση μας εγωιστές, καθώς κάτι τέτοιο ήταν και είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να βάζουμε ένα μέτρο στον εγιωσμό μας. Συνάμα με τον υγιή εγιωσμό, η συμπόνια και η συνεργασία δημιουργήθηκαν για τον ίδιο σκοπό, αυτόν της επιβίωσης. Μέσω της συμπόνιας, ήρθαμε στην θέση του άλλου και συνεργαστήκαμε μαζί του με στόχο το κοινό καλό.

Ο εγωισμός, όμως, όταν αρχίζει να υπερβαίνει το μέτρο, παύει να είναι θετικός. Είναι επόμενο ότι ένας εγωιστής δεν στοχεύει στο κοινό καλό αλλά εστιάζει στο προσωπικό όφελος. Ο εαυτός του και η κάλυψη των δικών του αναγκών είναι το μόνο που έχει σημασία. Η συνεργασία από την άλλη προϋποθέτει την ικανότητα να δέχεσαι τις γνώμες και τις προτάσεις των άλλων, να ακούς τις δικές τους ιδέες και να τις επεξεργάζεσαι μαζί τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις θεμελιώνονται στη συνεργασία, αφού πολλοί μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πιο πολλά απ’ ότι ένας μόνος του.

Σε κάθε ανθρώπινη συνεργασία και σχέση, θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τη δική μας στάση και να σκεφτούμε περισσότερο αν όντως πράξαμε έτσι όπως θα ήταν οφέλημο για όλους. Στην περίπτωση που έχουμε συνειδητοποιήσει κάποιο λάθος μας και αναγνωρίζουμε την ακατάλληλη συμπεριφορά μας καλούμαστε να ζητήσουμε μια ειλικρινή συγγνώμη.

Υπάρχει όμως και η απροθυμία των ανθρώπων να απολογούνται. Πολλοί πιστεύουν ότι η απολογία είναι σημάδι αδυναμίας. Ένας άνθρωπος με εγωιστικό φρόνημα πιθανό είναι να μην θέλει να απολογηθεί για τα λάθη του. Ακολουθώντας την συλλογιστική ότι το κοινό καλό δεν έχει αξία, δεν θα σκεφτεί τις πράξεις του μια δεύτερη φορά. Ίσως ακόμα και να είναι επικριτικός απέναντι στους άλλους.

Στην πραγματικότητα, όταν παραδεχτούμε το λάθος μας δεν είμαστε πλέον δέσμιοι σε αυτό. Σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε τις αδυναμίες μας, και εκ προθέσεως δεν θα τις επαναλάβουμε. Η παραδοχή του λάθους μας μάς ανανεώνει. Βοηθά στη συνεργασία μας με τους άλλους και γεφυρώνει οποιαδήποτε ρήξη μεταξύ ανθρώπων.

Όλοι μας κάνουμε συχνά λάθη. Τα λάθη μάς διδάσκουν ποιο είναι το σωστό. Οφείλουμε λοιπόν να τα χρησιμοποιούμε ως ώθηση για να εξελισσόμαστε. Πολλές φορές χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να πούμε συγγνώμη, τα συναισθήματα όμως που ακολουθούν μας ανταμοίβουν και με το παραπάνω.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories