«Χαμόγελο»: το παγκόσμιο καλωσόρισμα.

«Χαμόγελο»: το παγκόσμιο καλωσόρισμα.


Το αυθεντικό χαμόγελο είναι ένα από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Είναι κάτι που δεν κοστίζει και το διαθέτουμε όλοι ανεξαιρέτως. Μπορεί να αποτελεί μια απλή έκφραση του προσώπου μας, αλλά στην πραγματικότητα η επίδρασή του είναι πολύ μεγαλύτερη. Το χαμόγελο είναι μια μορφή επικοινωνίας -μη λεκτικής- που μεταφράζεται ως αισιοδοξία και θετική διάθεση. Μάλιστα, ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες του κόσμου! Ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές διαφορές, το χαμόγελο σημαίνει για όλους την ευτυχία.

Κάθε φορά που χαμογελάμε στον εγκέφαλό μας εκκρίνονται ενδορφίνες, όπως ακριβώς και όταν κάνουμε γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που χαμογελούν συχνά μέσα στην μέρα ζουν περισσότερα χρόνια. Όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, το χαμόγελο λειτουργεί σαν ασπίδα. Μας βοηθά να αλλάξουμε την οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τα γεγονότα. Μας προσανατολίζει προς την ελπίδα και την αναγνώριση όλων των καλών στοιχείων της ζωής. Κάθε στιγμή που επιλέγουμε να χαμογελάσουμε φωτίζεται ο εσωτερικός μας κόσμoς. Ακόμα πιο σπουδαίο είναι να μοιραζόμαστε το χαμόγελό μας με τους άλλους. Τότε, η ευτυχία που νιώθουμε πραγματικά διπλασιάζεται.

Το γέλιο έχει παρόμοια επίδραση στην σωματική και την ψυχική υγεία μας με το χαμόγελο. Είναι γνωστό ότι άτομα που γελούν εύκολα παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και έχουν πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το χιούμορ χρησιμοποιείται ακόμα και στην ψυχοθεραπεία ως θεραπευτικό εργαλείο. Το χαμόγελο και το γέλιο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, θέτουν τα θεμέλια για σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και.. βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας!

Πηγές:

http://hdl.handle.net/11400/4213

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories