in , , ,

TPPG: Καταπολεμώντας Το Στίγμα… Μέσω της Τέχνης!


Πως θα περιέγραφες το “The Perspective Project” ; Πως έγινε η πρωτοβουλία για να «έρθει» στην Ελλάδα;

To Perspective Project Greece είναι μια μη κερδοσκοπική ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοξενεί κάθε είδους τέχνη (βίντεο, φωτογραφίες, visual artwork, ποιήματα ή άλλης μορφής γραπτά) σχετική με τις ψυχικές ασθένειες.

Σε αυτή μπορούν να στείλουν τα έργα τους τόσο πάσχοντες από ποικίλες ψυχικές ασθένειες όσο και καλλιτέχνες που εμπνέονται ή θέλουν να παρουσιάσουν την δική τους οπτική για αυτές.

Όλα ξεκίνησαν όταν το μακρινό πλέον 2017 το Psychologynow.gr με δέχτηκε στην ομάδα διαχείρισής της και μου έστειλε το πρώτο άρθρο για απόδοση στα ελληνικά. Θυμάμαι πως ήταν 8 έργα τέχνης που παρουσίαζαν διάφορες ψυχικές ασθένειες.

Λόγω του ενδιαφέροντος με τον κλάδο της Κλινικής Ψυχολογίας, αμέσως με κέρδισε όλη η ιδέα με αποτέλεσμα να έρθω σε επαφή, την επόμενη κι όλας μέρα με τον υπεύθυνο της βασικής ιδέας.

Το “The Perspective Project” ξεκίνησε στο Λονδίνο, με τον ιδρυτή του, Mark Anscombe, να θέλει να επεκτείνει την ιδέα του παγκοσμίως. Ήδη συνεργαζόμαστε με πάνω από 80 καλλιτέχνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Ισπανία και την Αυστραλία, οι οποίοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και θέλουν να μοιραστούν το έργο τους με τον κόσμο.

Αφού λοιπόν μιλήσαμε με τον Mark και είδαμε πως έχουμε κοινή πορεία και όραμα, μου πρότεινε να αναλάβω την ίδρυση και διαχείριση του “The Perspective Project Greece.” Και κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε.

Πως πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει αυτό το project σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο;

Σε ατομικό επίπεδο, προσφέρεται ένα καλλιτεχνικό καταφύγιο όπου ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει το έργο του και να ανακουφιστεί μέσω της τέχνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως κάθε μορφή τέχνης είναι βοηθητική καθώς εκτονώνει συναισθήματα, σκέψεις και αντιλήψεις. Θα έλεγε κανείς πως αν σε όχι όλες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις καθρεφτίζει και τον εσωτερικό μας κόσμο. Και όπως άλλωστε λέει και το όνομα “perspective”, δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να μοιραστούν την δική τους οπτική σε ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ λεπτό και πολύ παρεξηγημένο. Σε συλλογικό επίπεδο, μέσω της κοινοποίησης αυτών των οπτικών, ευελπιστούμε ο κόσμος να δει και να κατανοήσει μέσω της τέχνης το πώς σκέφτεται και αντιλαμβάνεται η στιγματισμένη αυτή κοινωνική ομάδα την πραγματικότητα.Βασικός σκοπός μας με άλλα λόγια, είναι να αντιμετωπίσουμε και (κατά το δυνατόν) να συμβάλλουμε στην εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της ψυχικής ασθένειας, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα βιώματά τους , ενώ παράλληλα τους προσφέρεται ένα θεραπευτικό καταφύγιο έκφρασης.

Μπορεί οποιοσδήποτε να μοιραστεί μαζί σας την τέχνη του ή υπάρχει κάποια διαδικασία επιλογής; Είναι δυνατό να το μοιραστεί ανώνυμα;

Ο καθένας μπορεί να μοιραστεί την τέχνη του. Δεν υπάρχει καμιά διαδικασία επιλογής. Σε καμία περίπτωση δεν είναι χώρος που θα κριτικάρουμε και θα βαθμολογήσουμε το έργο του, όποιας μορφής και αν είναι. Βεβαίως και δίνεται η δυνατότητα κοινοποίησης του έργου είτε με επωνυμία είτε με ανωνυμία.Σεβόμαστε πλήρως τον καλλιτέχνη και τις προτιμήσεις του πάνω σε αυτό το θέμα κρατώντας απόρρητο πληροφοριών.

Έχεις κάποιο/α προσωπικό αγαπημένο από όλα τα έργα τέχνης που έχεις δει μέχρι τώρα;

Όπως είπαμε και πριν δεν τίθεται θέμα κριτικής ή καλαισθησίας. Το κάθε ένα έχει την δική του ομορφιά και αυτό το κάτι που το κάνει ξεχωριστό. Όλα όσα έχω δει μου αρέσουν πάρα πολύ, ιδίως όταν παραπέμπουν και δίνουν το έναυσμα στον κόσμο να αναρωτηθεί και να ενημερωθεί για την ψυχική ασθένεια που παρουσιάζουν.

Σχετικά με τον εθελοντισμό, μιας και είναι κάτι που βλέπω να μεγαλώνει στην Ελλάδα, μπορεί κάποιος να βοηθήσει με αυτή την πρωτοβουλία; Πως μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας;

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι, κυρίως προωθητικοί αλλά και άλλοι, διότι το όλο project στην παρούσα του κατάσταση, διαχειρίζεται και οργανώνεται αποκλειστικά από ένα άτομο. Όπως καταλαβαίνετε είναι εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό το όλο εγχείρημα και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες της καθημερινότητας που καλείσαι να διαχειριστείς τόσο σε επαγγελματικό/εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και σε εξωγενείς δραστηριότητες. Θέληση να υπάρχει όμως και χρόνος/τρόπος βρίσκεται.

Οποιοσδήποτε θέλει να έρθει σε επαφή μπορεί είτε να καλέσει τον προσωπικό μου αριθμό κατόπιν συννενόησης, είτε να στείλει μήνυμα στο προσωπικό προφίλ (George Bouras) ή στην σελίδα μας στο Facebook (The Perspective Project Greece).

Η οποιαδήποτε συνεργατική δραστηριότητα επίσης από φορείς ψυχικής υγείας και όχι μόνο είναι κάθε τι παρά αποδεκτή. Μάλιστα σύντομα θα ανακοινωθεί και πλατφόρμα ρόλων που θα καλείτε ο καθένας να συμπληρώσει αν επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα μας.

Σκοπός μας από ατομική διαχείριση να εδραιωθεί μια ομάδα που θα προωθήσει με μεράκι και αγάπη το έργο και τους στόχους του project.

Είναι γεγονός πως υπάρχει στίγμα πίσω από την ψυχική ασθένεια. Πολλοί είναι αυτοί που ακόμη υποστηρίζουν ότι οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μία υπερβολική ευαισθησία της εποχής μας.

Ποια είναι η απάντηση σου σε αυτά τα άτομα, και πως θα τους συμβούλευες να «χρησιμοποιήσουν» το “The perspective project” για να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση; 

Χμμ! Πάρα πολύ ωραία ερώτηση. Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε την έννοια της ψυχικής ασθένειας δίνοντας έναν ορισμό, διότι ο περισσότερος κόσμος εξαιτίας αμάθειας ή ημιμάθειας την έχει παρερμηνεύσει.

Κατά DSM-5 (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders), μια ψυχική διαταραχή είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κλινικά σημαντική διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας του ατόμου, της ρύθμισης συναισθημάτων, ή της συμπεριφοράς που αντικατοπτρίζει δυσλειτουργία στις ψυχολογικές, βιολογικές ή αναπτυξιακές διαδικασίες που διέπουν την ψυχική λειτουργικότητα.

Οι ψυχικές διαταραχές συνήθως συνδέονται με σημαντική ενόχληση ή ανικανότητα στις κοινωνικές, επαγγελματικές ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Μια αναμενόμενη ή πολιτισμικά εγκεκριμένη αντίδραση σε έναν κοινό στρεσογόνο παράγοντα ή απώλεια, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, δεν είναι ψυχική διαταραχή.Η κοινωνικά αποκλίνουσα συμπεριφορά (π.χ. πολιτική θρησκευτική ή σεξουαλική) και οι συγκρούσεις κατά κύριο λόγο μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας δεν είναι ψυχικές διαταραχές εκτός και έναν η απόκλιση ή η σύγκρουση προέρχεται από μια δυσλειτουργία του ατόμου, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι να ενημερωνόμαστε όσο καλύτερα γίνεται για τόσο λεπτά θέματα και να μην καταλήγουμε σε βιαστικά ημιμαθή συμπεράσματα εξαιτίας των  γνωστικών ελλειμμάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνουμε το στίγμα όλο και περισσότερο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε ανοιχτοί, να φιλτράρουμε τα ερεθίσματα και να προσπαθούμε όσο δύναται να κατανοήσουμε την «οπτική» του συνανθρώπου μας

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι αρνητές, αλλά τα τελευταία χρόνια νιώθω πως έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατανόηση της ψυχικής ασθένειας στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν προς τα έξω για να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Θεωρείς πως βρίσκουν την ανταπόκριση που θα έπρεπε; Υπάρχουν αρκετοί φορείς στην χώρα για να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη;

Ο Ελλαδικός χώρος τα τελευταία κάνει σημαντικά βήματα στο να ξεπεράσει το ταμπού που υπάρχει σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Σε αυτό ίσως να συμβάλλει με τον τρόπο της η παρούσα κατάσταση με την κρίση, η οποία αποτελεί πηγή προβλημάτων, τόσο οικονομικών και επαγγελματικών, όσο και ψυχολογικών. Ο κόσμος κατανοεί την ανάγκη μέριμνας της ψυχικής υγείας και σταδιακά απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας. Ιδίως με τις παρούσες φάσεις εγκλεισμού τα πράγματα είναι και θα γίνουν δυσκολότερα όμως η απομυθοποίηση των ειδικών ψυχικής υγείας θεωρώ πώς θα γίνει ευκολότερη και θα πάμε ένα βήμα μπροστά.

Υπάρχουν φορείς κρατικοί και ιδιωτικοί όσο και άλλες κινητοποιήσεις ενημέρωσης για τέτοιου είδους ζητήματα, όμως όπως προανέφερα είναι μια προσωπική υπόθεση για το πώς θα αξιοποιήσει κανείς τα εφόδια εκείνα που θα τον βοηθήσουν να  φτάσει τον εσωτερικό στόχο του. Όποιος και αν είναι αυτός.

Ήδη σταδιακά έχουμε ελληνικό υλικό στην σελίδα, το οποίο αποτελεί απόδειξη όλων όσων αναφέρονται παραπάνω.

Βάλε τις σκέψεις στο χαρτί, στον καμβά, σε ένα βίντεο ή φωτογραφία και μοιράσου την οπτική σου.Επώνυμα η Ανώνυμα.Ας βάλουμε ένα τέλος στο στίγμα μαζί.

#EndMentalHealthStigmaNow

#MentalHealthMatters

Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook: “The Perspective Project Greece” για περισσότερη τέχνη, ποίηση και οπτικές (perspectives).

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ο έρωτας πρέπει να είναι τυφλός;

Γράφει η Μαστροκάλου Ξένια, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια