Εσύ τί δώρο θέλεις για τα Χριστούγεννα;
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

Εσύ τί δώρο θέλεις για τα Χριστούγεννα;


Μέσα σε ένα πολύ όμορφο εορταστικό κλίμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό, κι ενώ οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν, όλοι μας σιγά σιγά αναρωτιόμαστε τί δώρο θα θέλαμε για τα φετινά Χριστούγεννα.

Έπειτα από συζητήσεις με κοντινούς ανθρώπους, με φίλους και συγγενείς, κατάλαβα ότι οι φετινές προσδοκίες για τις γιορτές, είναι λίγο διαφορετικές από άλλες χρονιές. Και πώς να μην είναι εδώ που τα λέμε; Αφού η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σημαντικά μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας έχουν κι εκείνες αλλάξει.

Προβλήματα στη δουλειά, στο σπίτι, στις διαπροσωπικές σχέσεις. Άνθρωποι σε αδιέξοδο, γεμάτοι ανασφάλεια και άγχος για τις υποχρεώσεις που τρέχουν κι εκείνοι μένουν πίσω. Πολλοί εκείνοι που νόσησαν, αν και πρόσεχαν, και άλλοι τόσοι εκείνοι που ακόμα προσέχουν ή φοβούνται. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όμως, εντοπίζω έναν κοινό παρανομαστή. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την κούραση, την ψυχική και σωματική, που αισθάνονται πολλοί με την όλη κατάσταση.

Έτσι, παρατηρώ πως φέτος αρκετοί είναι εκείνοι που στόλισαν, πήραν δώρα στους αγαπημένους τους και φώτισαν με τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια και τις δικές τους ψυχές, πολύ νωρίτερα απ’ ότι άλλες χρονιές.

Τί μου απαντούν, λοιπόν, όταν τους ρωτάω τί δώρο θα ήθελαν φέτος;
“Να βγω έξω με τους φίλους μου και να διασκεδάσω’’, ‘’Να αγκαλιάσω επιτέλους τους αγαπημένους μου’’ , ‘’Να ζω χωρίς φόβο’’, ‘’Να ηρεμήσω μέσα μου’’, ” Να νιώσω ευτυχία”, ‘’Να μοιράσω αγάπη “. 

Ακούγοντας όλες τις παραπάνω επιθυμίες, κατάλαβα ότι αυτό που ζητάμε οι περισσότεροι τη φετινή χρονιά, δεν είναι κάτι υλικό, κάτι απτό. Δεν ζητάμε τόσο τα δώρα, τις εκπλήξεις, τα φαγητά , τα τραπέζια. Ζητάμε κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι βαθύτερο, κάτι πιο ανθρώπινο. Να συνδεθούμε με τους ανθρώπους μας αληθινά. Να μπορέσουμε επιτέλους να αισθανθούμε και να νιώσουμε μέσα μας την ευτυχία, την αγάπη και την μαγεία των Χριστουγέννων και να τη μοιραστούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Τη ζεστασιά εκείνη που αναγκαστικά έχουμε στερηθεί τον τελευταίο καιρό.

Ζητάμε να νιώσουμε πλήρεις και γεμάτοι, όπως ο καθένας το ορίζει για τον εαυτό του. Είναι πάντως φανερό πως το συναισθηματικό κομμάτι μας λείπει για να ολοκληρωθεί το παζλ μέσα μας.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετές φορές πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ίσως, λοιπόν, αρκετοί από εμάς δεν έχουν την δυνατότητα να ζήσουν φέτος όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, να αφιερώσουν χρόνο δημιουργώντας στιγμές με δικούς τους ανθρώπους ή ακόμη και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάποιοι, περνώντας από τεράστιες οικονομικές δυσκολίες το περασμένο διάστημα, επικεντρώνονται στην εργασία τους, ώστε να μην αναγκαστούν να αισθανθούν την οικονομική ανασφάλεια ξανά. Άλλοι, πάλι, ίσως βρίσκονται μακριά από τους αγαπημένους τους και όσο κι αν το επιθυμούν, εξωτερικοί παράγοντες δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται μαζί στις γιορτές. Υπάρχουν κι εκείνοι βέβαια που, ίσως, να μην έχουν ανακαλύψει ακόμα τί τους γεμίζει και τί μπορεί να τους φέρει πραγματικά την ευτυχία μέσα τους.

Όλα αυτά είναι απόλυτα ανθρώπινα και κατανοητά όταν συμβαίνουν, αφού η ζωή μας είναι αρκετά ανεξήγητη και απρόβλεπτη που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να οργανώσουμε τα πράγματα, όπως ακριβώς τα επιθυμούμε. Ας αναρωτηθούμε όμως, τί είναι πιο σημαντικό για εμάς; Ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις μας πιέζουν, τα άγχη μας κατακλύζουν και η καθημερινότητα μας εξελίσσεται σε έναν αέναο αγώνα επιβίωσης, ας μην ξεχνάμε εκείνο που μπορεί να μας λυτρώσει την ψυχή. Οτιδήποτε κι αν γεμίζει τον καθένα μας, ας γίνει για μερικές μέρες προτεραιότητά μας.

Φρόντισε τον εαυτό σου, κάνε ένα διάλειμμα από ότι σε ζορίζει, πέρνα όμορφες στιγμές με τους γύρω σου , αγκάλιαζε πιο συχνά και πιο πολύ, τηλεφώνησε σε όσους αγαπάς και είναι μακριά σου, αντάλλαξε δώρα, πες μια καλή κουβέντα στους ανθρώπους που συναντάς στο δρόμο, βοήθησε όσους το χρειάζονται, αγάπησε με όλη σου την καρδιά και μην αφήσεις τίποτα να σου πάρει μακριά την μαγεία των γιορτών. Αξίζεις να ζήσεις στιγμές που θα φωτίσουν το μέσα σου και θα σε κάνουν να σε αγαπήσεις περισσότερο.

Γι’ αυτό σου λέω. Ξέρω πόσο τρέχεις, πόσο αγχώνεσαι και πόσο αγωνιάς για το μέλλον. Ξέρω, όμως, ότι έχεις και ανάγκη από συναισθηματική ζεστασιά και αγάπη, ειδικά τις μέρες αυτές. Ας είναι το μοναδικό δώρο που θα κάνεις σε σένα για τα Χριστούγεννα. Φρόντισε και αγάπησε εσένα γι’ αυτό που είσαι και δημιούργησε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου. Είτε πιστεύεις στα Χριστούγεννα είτε όχι, άφησε τη μαγεία που φέρνουν να μιλήσει έστω και λίγο στην ψυχή σου και σου υπόσχομαι, να μην το μετανιώσεις.

Και μην ξεχνάς ε, τα Χριστούγεννα μάθε κυρίως να δίνεις ανιδιοτελώς, ακόμη κι αν στο τέλος δεν πάρεις τίποτα πίσω.

Καλές γιορτές σε όλους!

Pictures taken from:

https://www.edexlive.com/live-take/2017/feb/28/why-do-we-say-merry-xmas-130.html

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories