ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ


Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές έχουν επιφέρει αλλαγές στην ψυχολογία του ανθρώπου. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων είτε ήπιας, είτε σοβαρής μορφής ανεξαρτήτου ηλικίας. Γι αυτό η ανάγκη για θετική σκέψη και ψυχολογία είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Τι εννοούμε λέγοντας θετική ψυχολογία;

Δηλαδή ότι προσεγγίζουμε τις προκλήσεις της ζωής από τη θετική οπτική χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αγνοούμε τα αρνητικά γεγονότα;

Η θετική ψυχολογία στοχεύει στην ποιοτική ψυχική υγεία η οποία συνδέεται και με την καλή σωματική υγεία. Ασχολείται με τις θετικές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης όπως τα θετικά συναισθήματα, την ευημερία, την αισιοδοξία, προωθώντας τα θετικά ατομικά στοιχεία όπως τις δυνατότητες και τις κλίσεις του ατόμου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ζωής του.

Τα θετικά συναισθήματα αποτελούν το κέντρο της ευτυχίας και της ψυχολογικής υγείας. Σύμφωνα με τη Fredrickson η θετικότητα και συγκεκριμένα η χαρά, το ενδιαφέρον, η ελπίδα, η ευχαρίστηση, η αγάπη κτλ. διευρύνουν την αντίληψη και την κατανόηση αλλά και γενικότερα βοηθούν το άτομο να ισορροπήσει συναισθηματικά αλλά και να δημιουργήσει σωματικούς, γνωστικούς και κοινωνικούς πόρους που στο μέλλον θα το κάνουν πιο ανθεκτικό στην αντιμετώπιση δυσκολιών.

Επιπλέον αρκετοί τομείς της ζωής μας μπορούν να επηρεαστούν από τη θετική ψυχολογία. Ένας από αυτούς είναι η εκπαίδευση. Η θετική ψυχολογία δεν βοηθά μόνο τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γίνονται καλύτεροι στο έργο τους. Οι μαθητές γίνονται περισσότερο ευτυχισμένοι, ενεργητικοί και αποδοτικοί ενώ παράλληλα έχουν λιγότερο άγχος που είναι ένας σημαντικός εχθρός στη σχολική πορεία. Ένας ακόμη τομέας είναι η εργασία. Οι εργαζόμενοι γίνονται αποδοτικοί, παραγωγικοί, ευχάριστοι μεταδίδοντας θετικότητα στους γύρω τους.

Κλείνοντας καταλήγουμε στο ότι η ευτυχία επηρεάζεται περισσότερο από την υποκειμενικότητα και ελάχιστα από την αντικειμενική πραγματικότητα. Συνεπώς όλοι μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από τις συνθήκες, αρκεί να το πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε. Να επικεντρωνόμαστε στα θετικά συναισθήματα και να μην αφήνουμε εύκολα τα αρνητικά να μας παρασύρουν γιατί συνήθως αυτά είναι που κυριαρχούν.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories