Το συναισθηματικό ταξίδι μετά τη διάλυση μίας ερωτικής-συντροφικής σχέσης συχνά ομοιάζει με το πένθος. Η θλίψη, η απώλεια, η μοναξιά, η αδικία, κάνουν την εμφάνιση τους και ακαριαία σου επιβάλλουν να ζεις χωρίς την παρουσία ενός ανθρώπου, με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση του χωρισμού ο άνθρωπος αυτός είναι ζωντανός. Πληθώρα συναισθηματικών αποχρώσεων αναδύονται με τρόπο μη γραμμικό. Αν και παρακάτω θα παραθέσουμε ορισμένα από τα στάδια από τα οποία διέρχεται κάποιος που χωρίζει, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Μπορεί να περάσουμε πολλές φορές και με ανορθόδοξο τρόπο από το κάθε στάδιο, ενώ το χρονικό διάστημα ποικίλλει.
Άρνηση και σοκ
Από το συγκεκριμένο στάδιο διέρχονται κατά κύριο λόγο τα άτομα που δεν περίμεναν τον χωρισμό. Όσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η σχέση περνάει κρίση, ή τουλάχιστον επέλεγαν να μην το δουν, ξαφνιάζονται. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου είναι το μούδιασμα και η αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα. Αρνείσαι να αποδεχθείς το τέλος της σχέσης. Η ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας απέχει έτη φωτός από την αντίληψη μας. Συχνά κυριαρχούν ελπίδες, ότι το άτομο που έφυγε θα επιστρέψει και θα υπάρξει συμφιλίωση. Επικρατούν οι όμορφες αναμνήσεις από το άτομο και τη σχέση μαζί του.
Θυμός
Ο θυμός και η αγανάκτηση δύναται να εμφανιστούν για διαφορετικούς λόγους. Αφενός, για εγωιστικούς: «πώς είναι δυνατόν να με άφησαν;», «δεν σήμαινε κάτι η σχέση για εκείνον/η». Αφετέρου, ο θυμός μπορεί να αφορά σε αναμνήσεις: συμπεριφορές που ανέχθηκες όσο ήσουν με το άτομο αυτό και αναλογίζεσαι πόσο σου άξιζαν. Σε αυτό το στάδιο αρκετοί άνθρωποι φαντασιώνονται την αντεκδίκηση, ωστόσο, οι ενοχές συχνά συνοδεύουν όλες αυτές τις σκέψεις.
Διαπραγμάτευση
Σε αυτή τη φάση επιθυμούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Θέλουμε να πάψουμε να είμαστε δέσμιοι των συναισθημάτων μας που κατά κύριο λόγο έχουν αρνητικό περιεχόμενο. Περιμένουμε να προκύψουν αλλαγές, η μοίρα να φέρει τα πράγματα διαφορετικά. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις ενέργειες μας και προσδοκούμε να αλλάξουμε όσα μας οδήγησαν στο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.
Θλίψη
Όσο προχωράει ο καιρός, τη σκυτάλη παίρνει η θλίψη. Ερχόμαστε αναπόφευκτα αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Κυριαρχεί ένα αίσθημα κενού και απώλειας. Ο φόβος, η ανασφάλεια για το μέλλον και το άγνωστο είναι παρόντα. Μέσα από αυτό το στάδιο ο χωρισμός παίρνει σάρκα και οστά. Ίσως να πρόκειται για την πιο δύσκολη φάση της ανάκαμψης.
Αποδοχή
Το τελευταίο στάδιο, είναι αυτό της αποδοχής. Οι σκέψεις έχουν μπει σε μία τάξη. Κάνουμε ειρήνη μέσα μας. Συγχωρούμε τον εαυτό μας και τον πρώην σύντροφο μας. Συμφιλιωνόμαστε με τη συνθήκη.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει οδηγός με συγκεκριμένα βήματα για το πώς να ξεπεράσεις εύκολα και γρήγορα έναν χωρισμό. Αν και οι άνθρωποι, στην προσπάθεια μας να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα δυσφορικά συναισθήματα και να πάψουμε να πονάμε, αναζητάμε μία τέτοια λύση. Ίσως να χρειάζεται να αφήσουμε τα συναισθήματα αυτά να υπάρξουν. Ας μην προσπαθούμε να τα αποφύγουμε ή να τα καλύψουμε με υποκατάστατα. Αν τα κοιτάξουμε κατάματα και αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να ελευθερωθούμε από αυτά. Μπορούμε μέσα από αυτήn τη δοκιμασία να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά. Μπορούμε να μετουσιώσουμε αυτόn τον πόνο σε αυτοφροντίδα και προσωπική εξέλιξη. Και ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας μία σκέψη: «για να βγει το ουράνιο τόξο, χρειάζεται να περάσει η μπόρα».
Βιβλιογραφία:
Chan, A. & Burkholder, S. (2024). What are the stages of a break up?. WikiHow.
Kansky, J. & Allen, J.P. (2017). Making Sense and Moving On: The Potential for Individual and Interpersonal Growth Following Emerging Adult Breakups. Emerg Adulthood.
Επιμέλεια άρθρου: Τυρλή Αικατερίνη