Το Σύνδρομο της Ηλέκτρας
hands holding paper family cutout, social distancing concept, covid19 on the blue color background, family protection

Το Σύνδρομο της Ηλέκτρας


Η Ηλέκτρα ήταν κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Είχε υπερβολική αγάπη στον πατέρα της, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της. Η Ηλέκτρα λοιπόν, αναζητώντας εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της και λειτουργώντας ως τιμωρός, έγινε ηθικός αυτουργός μητροκτονίας. Από την έντονη αυτή αγάπης της για τον πατέρας πήρε την ονομασία αυτή και το συγκεκριμένο σύνδρομο!

Το Σύνδρομο της Ηλέκτρας είναι ένας όρος που εισήγαγε πρώτος ο Κάρλ Γιούνγκ,ο οποίος ήταν μαθητής του Σιγκμουντ Φρόυντ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (1895-1900) και στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1902). Ήταν γιατρός και ψυχολόγος, ενώ υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας.

Η Δρ. Τζούντιθ Ράιτ, συνιδρύτρια στο Πανεπιστήμιο Wright Graduate και ειδικός σε θέματα σχέσεων, αναφέρει ότι ένα παιδί μαθαίνει για τις ανθρώπινες σχέσεις και διαμορφώνει σεξουαλική συμπεριφορά μέσω της αλληλεπίδρασης με τους γονείς του. Υπάρχουν ωστόσο, γυναίκες οι οποίες αναζητούν σύντροφο είτε σε χαρακτήρα, είτε εμφανισιακά, όμοιο με τον πατέρα τους. Άν λοιπόν, οι σχέση αυτή με τον πατέρα τους, ήταν καλή και τρυφερή, τότε οι ερωτικές σχέσεις και συμπεριφορές που θα δημιουργήσουν στο μέλλον, θα είναι υγιείς. Από την άλλη, γυναίκες που οι σχέσεις με τον πατέρα τους δεν ήταν καλές ή ακόμα η πατρική φιγούρα δεν υπήρξε, θα αναζητήσουν συνήθως, άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να ”καλύψουν” το κενό, ή ακόμα θα προσπαθήσουν να διορθώσουν την κακή σχέση που είχαν με τον πατέρα τους, αναζητώντας σύντροφο όμοιο με αυτόν.

Βέβαια, εδώ καλό είναι να επισημανθεί πως σύμφωνα με την Δρ. Ράιτ, η αναζήτηση συντρόφου με γνώμονα την πατρική φιγούρα, δεν είναι απαραίτητα κακή. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφος μίας γυναίκας διαθέτει τα θετικά χαρακτηριστικά του πατέρα, τότε είναι πολύ πιθανό το ζευγάρι να είναι ευτυχισμένο, καθώς ο σύντροφος αυτός αποτελεί μία ”βελτιωμένη εκδοχή” του πατέρα.

Τέλος, είναι απαραίτητο να μπορούν οι άνθρωποι να δημιουργούν σχέσεις, χωρίς να θέτουν όρια και φραγμούς υποσυνείδητα. Προκειμένου λοιπόν, να δημιουργήσει η γυναίκα κάτι δικό της θα πρέπει να διαχωρίσει τον εαυτό της απο τους γονείς της και έτσι να απαλλαγεί από το σύνδρομο της Ηλέκτρας όπως αναφέρει και η Δρ. Ράιτ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The theory of psychoanalysis, by Dr.C.G. Jung. Jung, C.G.( Carl Gustav), 1875-1961.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories