Μήπως έχεις σχέση με κάποιον συναισθηματικά ανώριμο;

Μήπως έχεις σχέση με κάποιον συναισθηματικά ανώριμο;


Βρίσκεσαι σε μία σχέση όπου ο άλλος είναι, μάλλον, συναισθηματικά ανώριμος για σένα; Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι για να αναπτύξουμε μια δυνατή και υγιή σχέση απαιτείται συναισθηματική εγγύτητα, ειλικρίνεια, σεβασμός, αξιοπιστία, ενδιαφέρον, αγάπη, αφοσίωση, αλλά κυρίως, συναισθηματική ωριμότητα. Μάλιστα, η ωριμότητα που επιδεικνύουμε σε μια σχέση μπορεί να ενισχύσει ή ακόμη και να καταστρέψει τη σχέση μας. Ποια είναι, όμως, τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει η συναισθηματική ωριμότητα που χρειάζεται για να διατηρηθεί η σχέση μας; Παρακάτω, θα αναφερθώ σε μερικά στοιχεία που τείνουν να εμφανίζουν τα άτομα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως “συναισθηματικά ανώριμα“.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, τα άτομα αυτά:

1) Παίρνουν τα πάντα προσωπικά: Δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρούν, δηλαδή, πως οτιδήποτε λέει ο σύντροφος ή ο φίλος τους για εκείνους, έχει σκοπό να τους κρίνει και να τους κάνει να αισθανθούν μειονεκτικά. Μάλιστα, είναι τόσο ευαίσθητοι στην κριτική, που δεν αντέχουν να τους διορθώνουν. Σχεδόν πάντα, συμπεριφέρονται λες και το σύμπαν περιστρέφεται μονάχα γύρω από εκείνους και δεν μπορούν να φανταστούν να πληγώνεται το “εγώ” τους, γι’ αυτό αντιδρούν αμυντικά, τις περισσότερες φορές, στα σχόλια των γύρω τους.

2) Δεν έχουν αυτεπίγνωση: Η αυτεπίγνωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της συναισθηματικής ωριμότητας, καθώς επιτρέπει στα άτομα να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Σε μια συζήτηση, λοιπόν, ένα τέτοιο άτομο αδυνατεί να ακούσει την οπτική του συνομιλητή του καθώς είναι πολύ κάθετο στις δικές του απόψεις. Συνήθως επιδεικνύει έπαρση, είναι ισχυρογνώμων και αδιαφορεί για τις απόψεις των άλλων.

3) Κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους προβλήματα: Μια από τις πιο συνήθεις συμπεριφορές είναι να κατηγορούν τους υπόλοιπους για τα δικά τους λάθη, αλλά και να θυματοποιούνται σε μια κατάσταση, ακόμη και όταν είναι οι ίδιοι αποκλειστικά υπαίτιοι, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε ευθύνη. Έτσι, με μεγάλη ευκολία “δείχνουν με το δάκτυλο” τους άλλους και απαιτούν, ουσιαστικά, να επιλύσουν το πρόβλημα που εκείνοι δημιούργησαν.

4) Θέλουν να τα κάνουν όλα με τον δικό τους τρόπο: Συνήθως απαιτητικοί, άκαμπτοι και αυταρχικοί, δεν διστάζουν να γίνουν πολύ χειριστικοί με τους γύρω τους. Στην αρχή, ίσως είναι ευγενικοί και πολύ ευχάριστοι. Όμως, όταν κάποιος διαφωνήσει μαζί τους ή αρνηθεί να κάνει κάτι με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν, θα ξεκινήσουν μια ατέρμονη λογομαχία μέχρι να συμφωνήσουν στο τέλος όλοι μαζί τους. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν την γνώμη των άλλων και δεν συμβιβάζονται. Σε αγαπούν, αρκεί μόνο να κάνεις ό,τι εκείνοι θέλουν!

5) Υιοθετούν μια “παθητική επιθετικότητα”: Στις περιπτώσεις που έχουν ενοχληθεί με κάτι, οι συναισθηματικά ανώριμοι δεν θα μπουν στη διαδικασία να το επικοινωνήσουν με τους άλλους και να λύσουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, συμπεριφέρονται ανώριμα, συνήθως αποφεύγοντας, αδιαφορώντας ή και αντιδρώντας επιθετικά προς το άτομο που τους ενόχλησε. Είναι η κλασσική περίπτωση των ατόμων που στην ερώτηση “Σε έχει ενοχλήσει κάτι;” απαντούν “Όχι!” με νεύρα, ενώ έχουν χιλιάδες πράγματα στο μυαλό τους. Πιστεύουν, όμως, ότι ο εγωισμός που δείχνουν είναι καλύτερος από το να δουν κατάματα το πρόβλημα και να το λύσουν.

6) Είναι αρκετά κτητικοί: Τελευταίο σημάδι και αρκετά συχνό είναι αυτό της κτητικότητας. Πολύ συχνά, λοιπόν, εκνευρίζονται και ζηλεύουν όταν ο σύντροφος ή ο φίλος τους περνά χρόνο με άλλα άτομα και δεν διστάζει ακόμα και να καταπατήσει τα προσωπικά του όρια. Εμφανίζουν αδικαιολόγητη ζήλια και δεν θέλουν να μοιράζονται το άλλο άτομο με κανέναν άλλον. Θεωρούν, ότι ο μόνος τρόπος να δείξει κάποιος ότι τους αγαπά και νοιάζεται για εκείνους είναι να τους θέσει ως προτεραιότητα, πάνω από την δουλειά, τις ασχολίες και τις υπόλοιπες σχέσεις στη ζωή του.

Όπως καταλαβαίνουμε, η συναισθηματική ωριμότητα δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Παρ’ όλα αυτά, το να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε κάποιες συναισθηματικά ανώριμες συμπεριφορές είτε σε μας, είτε στους γύρω μας, δείχνει ότι κάνουμε πρόοδο και εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και ιδιαίτερες. Μια σταθερή και υγιής σχέση απαιτεί συνειδητή προσπάθεια, η οποία δεν σταματά ποτέ. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι εμείς οι ίδιοι να κατανοήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις στη ζωή μας και τί μερίδιο ευθύνης έχουμε στην εξέλιξη τους. Όταν το καταλάβουμε αυτό, σίγουρα θα τους προσδώσουμε και την ανάλογη βαρύτητα. Και τότε, δεν θα εξελίξουμε μόνο τις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά και εμάς τους ίδιους, στοχεύοντας στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Sources:

https://el.yestherapyhelps.com/emotionally-immature-people-5-traits-they-have-in-common-12053

https://exploringyourmind.com/5-traits-emotionally-immature-people/

6 Traits of Emotionally Immature People

Photos:

https://exploringyourmind.com/is-your-partner-emotionally-immature/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories