Συναισθηματικός Πόνος: Ο Καλύτερος Σύμμαχος!

Συναισθηματικός Πόνος: Ο Καλύτερος Σύμμαχος!

 


O πόνος είναι σαν την αγάπη, όλοι μας τον βιώνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όταν σκεφτόμαστε την συγκεκριμένη λέξη, αυτόματα σχεδόν τη συνδέουμε με τη σωματική της διάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε ότι ο συναισθηματικός πόνος μοιράζεται τα ίδια νευρολογικά «μονοπάτια» με τον σωματικό και έτσι το σώμα μας μεταφέρει αυτά τα μηνύματα στον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο. Οπότε το να σπάσει κανείς το πόδι του είναι περίπου το ίδιο με το να «σπάσει» την καρδιά του.

Το αίσθημα του συναισθηματικού πόνου, όντας πολλές φορές εξίσου επώδυνο με το σωματικό, μπορεί να προξενήσει ποικίλα ψυχοσωματικά συμπτώματα, ενώ μπορεί να επηρεάσει τόσο βραχύχρονα όσο και μακρόχρονα το ψυχικό μας ευ ζην.

(Σε όλες τις περιπτώσεις το να λάβει κανείς κατάλληλη βοήθεια ή θεραπεία είναι σημαντικό).

Επειδή όλα αυτά τα συναισθήματα μας προκαλούν στρες, στην προσπάθεια ανακούφισης, ουκ ολίγες φορές καταφεύγουμε σε μη υγιείς μηχανισμούς άμυνας, όπως στην κατανάλωση αλκοόλ, στην καθιστική ζωή, στην υπερκατανάλωση φαγητού (ιδίως ανθυγιεινού), στην χρήση ουσιών κ.α.

Παρότι όλα αυτά μας προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση καθώς «ξορκίζουν» αυτή την δυσάρεστη αίσθηση και νιώθουμε «καλά», στην πραγματικότητα αναβάλουν όλες τις συνέπειες και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά μακροπρόθεσμα. Και αυτό διότι δεν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, αλλά απεναντίας, υπεκφεύγουμε…

Κι αν σας έλεγα ότι ο ίδιος ο πόνος που τόσο απεχθανόμαστε και θέλουμε να διώξουμε μακριά μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη πηγή δύναμης, τι θα λέγατε;

1. Ο Συναισθηματικός Πόνος μας προσφέρει Διαύγεια

Όπως ο σωματικός πόνος μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται να το φροντίσουμε, έτσι και το πένθος, η στενοχώρια και η απογοήτευση είναι όλα συναισθήματα/συνθήκες που μας τραβούν την προσοχή, κάνοντας μας να εξερευνούμε και να είμαστε πιο ειλικρινής με τον εαυτό μας. Και αυτό διότι η ίδια η αίσθηση τους μας καλεί να αναζητήσουμε τί συμβαίνει και να στρέψουμε την οπτική μας προς τα μέσα, είτε αυτό μας αρέσει, είτε όχι.

https://sheable.com/wp-content/uploads/2019/03/Mirror-with-Endless-Reflection.jpg

2. Ο Συναισθηματικός Πόνος μας προσφέρει Εξέλιξη

Κάθε αποτέλεσμα έχει και μια αιτία. Εξερευνώντας τα αίτια του πόνου, μπορούμε να ανακαλύψουμε υποσυνείδητες πληροφορίες που εμπλέκονται με τη λήψη των αποφάσεων μας, όπως μοτίβα, στάσεις, συμπεριφορές, κ.α.

Λειτουργεί λοιπόν ως «καμπανάκι» για πιθανές λανθασμένες κρίσεις ή «κακές» επιλογές που ενδεχομένως να κάναμε ή να συνεχίζουμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Μερικές φορές ένα μάθημα που μαθαίνεται με τον δύσκολο τρόπο, είναι ένα μάθημα που μαθαίνεται καλύτερα και κατανοώντας τί ήταν αυτό που μας οδήγησε στον πόνο εξαρχής, μπορούμε να βρούμε πιο αποτελεσματικές μεθόδους, ώστε να προνοήσουμε και να αποτρέψουμε την βίωση του με υγιέστερους και πιο συνειδητούς/συνειδητοποιημένους μηχανισμούς αντιμετώπισης ή διαχείρισης μελλοντικά.

Πέραν από τις καταστάσεις που βρίσκονται εκτός της σφαίρας ελέγχου μας, ας αναρωτηθούμε, πώς φτάσαμε σε αυτού του είδους τον πόνο; Ποιές ήταν οι επιλογές; Ποιές ήταν οι συνέπειες; Τί μαθήματα μπορούμε να πάρουμε για την επόμενη φορά; Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και τον σταδιακό έλεγχο του πόνου εποικοδομητικά, μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε ως απαραίτητο εργαλείο για την προσωπική μας εξέλιξη.

https://images.pexels.com/photos/804416/pexels-photo-804416.jpeg?cs=srgb&dl=pexels-jenna-hamra-804416.jpg&fm=jpg

«H μεγαλύτερη μας αδυναμία κρύβεται στην παραίτηση.  Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να επιτύχεις, είναι πάντα να προσπαθείς μία ακόμη φορά»
– Thomas A. Edison

3. Ο Συναισθηματικός Πόνος αυξάνει την Συναισθηματική Ευφυία 

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι είναι δυνατό να επανανοηματοδοτήσουμε και να επαναπροσαρμόσουμε τις αντιδράσεις μας ώστε να καταφέρουμε ένα μακράς διαρκείας «έλεγχο» πάνω στα συναισθήματα μας.

Ο πόνος είναι σημαντικός, διότι μας δίνει μια ευρύτερη οπτική και μας αναγκάζει να αναζητήσουμε εξωτερική βοήθεια, ακόμα και αν νομίζουμε ότι δεν την χρειαζόμαστε απαραίτητα. Ενώ όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντέξουμε τον πόνο (πολλές φορές ακούγεται η φράση «Το διαχειρίζομαι μόνος», «όσο αντέξω» κλπ.), κανείς δεν είναι άτρωτος, και συνήθως οι πιο τραυματικές στιγμές είναι αυτές που μας αναγκάζουν να σταθούμε δίπλα στον εαυτό μας και μας δίνουν την δυνατότητα να είμαστε οι καλύτεροι φίλοι του. Εκτός αυτού μας βοηθάει να συνδεθούμε με τους άλλους μέσω της ενσυναίσθησης, της δυνατότητας να μπορούμε να «μπούμε στην θέση τους» και να κατανοήσουμε τα συναισθήματά τους, ξεχωρίζοντας όμως ότι το βίωμα ανήκει στην δική τους ψυχική σφαίρα, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο σε πιο λειτουργικές και ουσιώδεις σχέσεις.

Καταληκτικά, σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται συναισθηματικό πόνο, αλλά χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι είναι μέρος του ταξιδιού. Είναι κομμάτι του εαυτού μας, που δεν πρόκειται ποτέ να μας αφήσει, όσο κι αν προσπαθούμε να το σκεπάζουμε ή να τρέχουμε από αυτό. Το πώς όμως νοηματοδοτούμε την κατάσταση, είναι αυτό που εν τέλει αλλάζει τα φίλτρα μας και μας οδηγεί σε νέους τρόπους σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς. 

Όλα αυτά ακούγονται δύσκολα και ο καθένας θα πει «καλά τα λες στην θεωρία, αλλά πρακτικά δεν γίνεται…» Κι όμως… Όσο επώδυνο και χαοτικό φαντάζει στην αρχή, οπλισμένοι με θάρρος, υπομονή, επιμονή και την κατάλληλη καθοδήγηση/ανατροφοδότηση ειδικού (μέσω της ψυχοθεραπείας), μπορούμε σταδιακά να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα προς τον πόνο και συνεπώς στην αυτοεξερεύνηση, αυτεπίγνωση και ολοκλήρωση, χωρίς να βυθιζόμαστε στους ανθυγιεινούς μηχανισμούς ή τις υπεκφυγές και την απελπισία.
Στο κάτω-κάτω εάν δεν αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, πώς θα μπορέσουμε να το λύσουμε;

«Η Επούλωση ξεκινάει, όταν σταματάει η Άρνηση»

ΥΓ: Αμφισβητεί κάποιος τη δύναμη του συναισθηματικού πόνου στην κινητοποίηση και στην εξέλιξη;  Ας λάβει ως ζωντανό παράδειγμα τη συγγραφή του ίδιου του άρθρου. Μετά από 1 χρόνο απουσίας μου από την αρθρογραφία και βιώνοντας συναισθηματικό πόνο σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, τί επιλογή έκανα;

Το αφήνω σ’ εσάς…

 Βιβλιογραφία:

LIFE4 Reasons Why Emotional Pain Can Be A Positive Breakthrough In Life. Link

Three Surprising Reasons Why Emotional Pain Is Power. Link

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
George Bouras
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories