Revenge porn…η νέα μορφή κακοποίησης

Revenge porn…η νέα μορφή κακοποίησης


Τον τελευταίο καιρό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο φαινόμενο κακοποίησης. Ξαφνικά, «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο, είτε μέσω των social media, είτε μέσω πορνογραφικών ιστοσελίδων, δεκάδες βίντεο που παρουσιάζουν προσωπικές ερωτικές στιγμές γυναικών. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «revenge porn», δηλαδή «εκδικητικό πορνό» και αφορά την δημοσιοποίηση βίντεο ή φωτογραφιών, χωρίς την συναίνεση των γυναικών που παρουσιάζονται σε αυτά.

Δεν είναι λίγες πλέον οι γυναίκες, που για να εξιτάρουν το ταίρι τους, να το ευχαριστήσουν σεξουαλικά και να ευχαριστηθούν και οι ίδιες, χρησιμοποιούν το sexting, ανταλλάσσουν φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου ή ακόμη δέχονται να μαγνητοσκοπήσουν κάποια προσωπική τους στιγμή. Σύμφωνα με την σεξολογία, είναι θεμιτά μέσα προκειμένου να ανανεωθεί μια σχέση. Αλλά, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη και πλήρης εχεμύθεια, μεταξύ των δύο συντρόφων. «Σε πρόσφατη έρευνα, 8 στους 10 ενήλικες υποστηρίζουν πως έχουν εμπλακεί σε αποστολή και λήψη σεξουαλικών μηνυμάτων και μάλιστα το 75% αυτών στα πλαίσια μιας σταθερής σχέσης».

Τί συμβαίνει όμως, όταν τελειώνει αυτή η σχέση; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι, που αποφασίζουν να μην διατηρήσουν αυτές τις στιγμές υπό τη σκιά της ιδιωτικότητας;

Συνήθως, «θύτες» αυτού του φαινομένου είναι άνδρες που αποφασίζουν να διασύρουν τις πρώην συντρόφους τους, είτε γιατί θέλουν να τις μειώσουν, είτε για να τις δυσφημίσουν, είτε γιατί θέλουν να χαλάσουν την εικόνα τους, είτε γιατί θέλουν να χαλάσουν κάποια πιθανή νέα σχέση, που μπορεί να έχουν δημιουργήσει, είτε γιατί απλά θέλουν να τις εκδικηθούν για την απόρριψη που ένιωσαν.

Είναι ένα νέο παρασκήνιο που εμφανίζεται στον παγκόσμιο χάρτη, μια νέα μορφή εκδήλωσης της επιθετικότητας. Αφορά, νέα μορφή ψυχολογικής κακοποίησης και καταπίεσης κατά των γυναικών, χωρίς ηλικιακή διάκριση. «Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Κέντρου Ασφαλείας Διαδικτύου, η οποία δημοσιεύθηκε το 2017, 45% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών, έχει δει γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες κάποιου γνωστού τους, οι οποίες κυκλοφορούσαν στο σχολείο ή στην τοπική κοινότητα». Πολλές είναι οι περιπτώσεις που συνοδεύεται από εκβιασμό, προτού δημοσιευθεί το οποιοδήποτε «υλικό» έχει στην κατοχή του ο «θύτης». Εκβιασμό, που πιθανόν να αποσκοπεί σε επανασύνδεση της σχέσης, ή σε σύναψη νέων σεξουαλικών επαφών, ή απλά σε επιβολή τρόμου, άγχους, ψυχολογικής καταπίεσης, προκειμένου να επιβληθεί, να δείξει την ανωτερότητα και την ισχύ του.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες, που τρέμουν στην ιδέα, ότι κάποια μέρα μπορεί να συναντήσουν τις προσωπικές τους φωτογραφίες ή τα προσωπικά βίντεο τους δημοσιοποιημένα στο διαδίκτυο από κάποιον πρώην σύντροφο. Τι συμβαίνει όμως, με τις γυναίκες που ήρθαν ήδη αντιμέτωπες με τον φόβο αυτό; «Σύμφωνα με έρευνα, έως και το 90% των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας είναι γυναίκες και ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται».

Η ντροπή που νιώθουν τις αναγκάζει να απομονωθούν, να αλλάξουν πόλη, πολλές φορές ακόμη και το όνομα τους, για να αποφύγουν να έρχονται αντιμέτωπες με όσα ήδη έζησαν. Η κοινωνική κατακραυγή και η αναστάτωση τόσο σε οικογενειακό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο εντείνουν το άγχος, ορισμένες φορές οδηγούν στην κατάθλιψη, και δεν είναι λίγες οι φορές που οδήγησαν μέχρι και στην αυτοκτονία, ή έστω στην απόπειρα αυτής. Η μάχη με την κοινωνία ήταν, είναι και ίσως θα είναι για πάντα, άνιση.

Ενώ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών που ζητούν από την κοπέλα τους ερωτικές φωτογραφίες ή βίντεο· Ενώ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι γυναίκες επιθυμούν να ανταλλάξουν αντίστοιχο περιεχόμενο με τον σύντροφο τους· Ενώ, η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ανταλλάξει, ή θα ανταλλάξει, έστω μια φορά στην ζωή του, τέτοιου είδους περιεχόμενο, όταν αντικρίζουν δημοσιοποιημένο «υλικό» άλλης γυναίκας-θύματος του revenge porn, σπεύδουν να την χαρακτηρίσουν αρνητικά, να την εξυβρίσουν, να τις στέλνουν εξευτελιστικά, υβριστικά ή απειλητικά μηνύματα, να υποτιμήσουν τον χαρακτήρα, την ηθική, την αξιοπρέπεια της, ακόμα και την γυναικεία της υπόσταση, αλλά και να ανταλλάξουν το «υλικό» με άτομα από το περιβάλλον τους.

Ερχόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με μια ψυχολογική, καθώς και λεκτική μορφή κακοποίησης. Η οποία δεν συμβαίνει μόνο από την πλευρά του άνδρα που δημοσιοποιεί το υλικό, προς την πλευρά της γυναίκας, αλλά και από την πλευρά της κοινωνίας, προς την ίδια γυναίκα. Αντί να κατακρίνουμε την στάση κάποιου που προβαίνει σε μια διαδικασία, μόνο και μόνο για να πληγώσει ή να εκδικηθεί ένα άλλο άτομο, κρίνουμε και κατακρίνουμε τις επιλογές του δεύτερου ατόμου στις ιδιωτικές – προσωπικές του στιγμές!

Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, «Διαδικτυακή βία σε βάρος γυναικών και κοριτσιών», https://eige.europa.eu

UK Safer Internet Center, «power of image report», https://www.saferinternet.org.uk/safer-internet-day/2017/power-of-image-report

Tfm.gr συντακτική ομάδα, «Sexting: Μία νέα μορφή επικοινωνίας και απόλαυσης», tfm.gr, https://www.tofarmakeiomou.gr/tfmgr/katigories-blog/sex-scheseis/sexting-mia-nea-morfi-epikoinonias-kai-apolausis/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories