in , ,

Πώς η μουσική επηρεάζει το παιδί μου


Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με το κατά πόσο η μουσική που ακούν τα παιδιά τους, μπορεί να τα επηρεάσει και σε τι βαθμό. Χωρίς να περιοριστούμε σε συγκεκριμένο είδος, η πλειονότητα των τραγουδιών που ελκύουν τη νέα γενιά, μιλάει για γρήγορη φήμη, μισογυνισμό, εύκολο χρήμα, χλιδάτη ζωή και καταχρήσεις.

Εάν εξετάσουμε λεπτομερώς το ζήτημα, θα δούμε ότι κάθε γενιά είχε και κάποιο μουσικό ρεύμα που με την εμφάνισή του τάραζε τα λιμνάζοντα νερά του ήδη υπάρχοντος μουσικού γίγνεσθαι. Αρκετοί νέοι, στην εφηβεία κυρίως, άκουγαν φανατικά punk, techno, psychedelic  και άλλα μουσικά ήδη που με το πρώτο άκουσμα, σόκαραν τους μεγαλύτερους. Επομένως δεν πρόκειται για ξεχωριστό ίδιον της εποχής μας, αλλά για επαναλαμβανόμενο ανά τα χρόνια «ξέσπασμα» των νέων.

Αυτό που έχει σημασία είναι η στάση της οικογένειας. Η μουσική που αγαπάμε επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε. Οι γονείς, οφείλουν να συζητούν με τα παιδιά τους αρχικά για το κατά πόσο είναι αποδεκτά όλα αυτά που πραγματεύονται τα τραγούδια σήμερα, ή κατά πόσο αποτελούν απλά καλλιτεχνική έμπνευση και φαντασίωση του δημιουργού. Δηλαδή πρέπει να διαχωριστεί το «κοινωνικά ορθό» από την «ποιητική αδεία».

Τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι αξίες της ζωής σίγουρα δεν είναι τα εύκολα χρήματα, οι ουσίες και τα όπλα. Αυτά αποτελούν μόνον σκηνικό ενός video – clip που προβάλλεται για τη διασκέδασή μας. Τίποτα παραπάνω!

Ακόμη, σημαντικό είναι να μην κρίνουμε το μουσικό είδος που αγαπούν τα παιδιά. Η επιλογή του τρόπου διασκέδασης είναι εντελώς προσωπική και αντανακλά την αισθητική, τις ανάγκες και την προσωπικότητά μας. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάποιο μουσικό είδος ως «κακό» μιας και αυτό θα ήταν ανούσιο.

Καίριας σημασίας, είναι η μουσική παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά σήμερα, είτε ως κοινωνία συνολικά, είτε ως γονείς ειδικά. Έχει μεγάλη αξία για τον νέο να αποκτά ερεθίσματα και να «ψάχνεται» . Μπορεί να ανακαλύψει καλλιτέχνες που τον εκφράζουν, μουσικά ήδη που δεν ήξερε ότι υπάρχουν, κομμάτια με τα οποία να ταυτίζεται.

Φυσικά αυτή η « εξερεύνηση» μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία και να διαρκέσει  σε όλη τη ζωή του νέου. Μουσικά βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ, ωδείο, εκμάθηση μουσικών οργάνων, παρακολούθηση εκδηλώσεων και άλλα πολλά, είναι στη διάθεση οικογένειας και σχολείου για να διαμορφώσει μια «μουσικά ενημερωμένη» προσωπικότητα.

Συμπερασματικά, η μουσική αποτελεί όχι μόνο μορφή τέχνης που διαπλάθει χαρακτήρες, αλλά και μορφή  «απόδρασης» από την καθημερινότητα. Οποιοδήποτε είδος επιλέξει το παιδί να το διασκεδάζει και να το συνοδεύει στις στιγμές του, πρέπει να ξέρει τον λόγο για τον οποίο το επέλεξε. Ο διαχωρισμός της αντικειμενικής πραγματικότητας από την προβαλλόμενη στους στίχους , είναι απαραίτητος. Καθένας χρειάζεται μουσική παιδεία, πόσο μάλλον ένα παιδί που μόλις τώρα διαμορφώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Σε κάθε περίπτωση ας χαλαρώσουμε και ας απολαύσουμε την ουσία του πράγματος : την απόλαυση που δημιουργεί ένα τραγούδι, την αναζωογόνηση που προσφέρει μια συναυλία και την δρασκελιά προς τη φαντασία που παρέχει ένας στίχος!

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Τον τελευταίο καιρό έχω απομακρυνθεί από τις 2 παιδικές μου φίλες επειδή εγώ το ήθελα.”

Ψtalk: “Το πρόβλημα μου ξεκίνησε από όταν παράτησα το πανεπιστήμιο μου.”