in , , , ,

Πυρομανία : ο παθολογικός εμπρησμός


Την ανεμελιά του φετινού καλοκαιριού όπως και πολλών κατά καιρούς καλοκαιριών ήρθαν να ταράξουν ένα σύνολο πυρκαγιών που έπληξαν διάφορα μέρη της χώρας καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους .Ξαφνικά ο ήλιος κρύφτηκε μέσα σε ένα χαώδες νέφος και οι ξέγνοιαστες φωνές στις παραλίες μετατράπηκαν σε κραυγές πόνου ανθρώπων που έβλεπαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και ζώων που κατασπαράζονταν από την πύρινη λαίλαπα . Ας αφήσουμε για μια στιγμή στην άκρη τις θεωρίες που συνδέουν τον εμπρησμό με οικονομικά συμφέροντα .Μπορεί ο εμπρησμός να έχει ψυχοπαθολογική βάση;

Πυρομανία

Η πυρομανία αποτελεί μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του. Το  άτομο που διαγιγνώσκεται από την εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από διέγερση στην σκέψη του εμπρησμού ή κατά την εκτέλεση της πράξης αυτής .Θα λέγαμε ότι η φωτιά σαν φαινόμενο του εξάπτει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και αφιερώνει πολύ χρόνο μέσα στη μέρα κάνοντας σκέψεις γύρω από αυτή .Όταν πραγματοποιεί εμπρησμό αισθάνεται ανίκητος και τα προβλήματα της καθημερινότητας  νιώθει να καταλαγιάζουν.

Πιθανά αίτια

Η πυρομανία αποτελεί μια σύνθετη ψυχική διαταραχή , τα αίτια της οποίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστα .Όταν ο εμπρησμός δεν είναι αποτέλεσμα πυρομανίας μπορεί να προκύψει από κατάχρηση ουσιών , άλλες ψυχικές διαταραχές ή ακόμη από νοητική καθυστέρηση .Όσον αφορά την πυρομανία τα αίτια εξετάζονται κυρίως σε γενετική βάση.

Διάγνωση

Πρόκειται για μια διαταραχή που δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί .Συνήθως αποδίδεται σε διαταραχές που αφορούν την αγωγή του ατόμου και γενικότερα αντιμετωπίζεται σαν ένα κομμάτι αντικοινωνικής συμπεριφοράς καθώς συχνά συνυπάρχει και με τέτοιου είδους διαταραχές .Η διάγνωσή της γίνεται έπειτα από επανειλημμένες εμπρηστικές προσπάθειες .Επίσης σε κάθε περίπτωση πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο εμπρησμός δε συνδέεται με οικονομικά οφέλη ή γίνεται ως αποτέλεσμα κάποιος άλλης διαταραχής (πχ σχιζοφρένεια) στα πλαίσια ψευδαισθήσεων.

Ποια είναι τα σημάδια – Τι νιώθει ένας πυρομανής

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι η πυρομανία μπορεί να γίνει αντιληπτή κατά την πρώιμη εφηβική ηλικία. Το άτομο αρχίζει να αναπτύσσει ενδιαφέρον για ειδήσεις που αφορούν εμπρησμούς , εκφράζει απορίες γύρω από τη φωτιά .Επίσης μπορεί να προμηθεύεται εξοπλισμό ικανό να προκαλέσει φωτιά. Πρέπει να αναφέρουμε ότι  οι επιστήμονες συνδέουν την ικανοποίηση του ατόμου όταν προβαίνει σε εμπρηστικές πράξεις με σεξουαλική διέγερση .Επομένως ένα βασικό σημάδι είναι η σεξουαλική διέγερση κατά την ενασχόληση με τη φωτιά .Ακόμη η θέαση της φωτιάς προσφέρει στο άτομο ανακούφιση και χαλάρωση. Το να προκαλεί φωτιά του δημιουργεί αφενός αμέριστη ικανοποίηση αφετέρου  και έντονες τύψεις.

Θεραπεία

Η πυρομανία είναι μια σύνθετη διαταραχή επομένως η θεραπεία της περιλαμβάνει συνδυασμό μεθόδων .Η ψυχοθεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα βοηθητική. Ειδικότερα η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των παρορμήσεων πόσο μάλλον όταν αυτή ξεκινήσει κατά την εφηβική ηλικία και μόλις γίνουν αντιληπτά τα πρώτα σημάδια .Ωστόσο τις περισσότερες φορές η ύπαρξη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη. Το λίθιο λόγου χάρη συνίσταται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Βιβλιογραφία

https://el.iliveok.com/health/pyromania_127971i15956.html

 

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία με έχει αλλάξει πολύ.”

Ψtalk:”Απ’όταν έληξα την τοξική σχέση που είχα με τον πρώην μου κάνω υπερφαγικά επεισόδια.”