in , ,

Η ψυχολογία πίσω από την επιλογή συντρόφου


Η αναζήτηση του συντρόφου, είτε για κοινωνικούς, είτε για βιολογικούς σκοπούς, είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του ανθρώπου. Ο ερωτικός και συντροφικός τομέας μας επηρεάζει και μας απασχολεί αρκετά καθόλη την διάρκεια της ζωής μας. Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί όμως, πως και γιατί επιλέγουμε τ@ συντροφ@ μας; Από τί επηρεάζεται η έλξη που αισθανόμαστε και κατά πόσο επιλέγουμε συνειδητά το ταίρι μας; Πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για την ψυχολογία του ζευγαρώματος με αποτέλεσμα να δείχνουν ως τις πιο κύριες επιρροές να είναι η εξελικτική και η βιολογική.

Η ψυχολογία του ζευγαρώματος και η επιρροές πίσω από αυτή φαίνεται να σχετίζονται με το βιολογικό φύλο και όχι την σεξουαλική προτίμηση. Σύμφωνα με έρευνα του Redtke(2013), οι γυναίκες είναι φύσει το φύλο που αναζητά πιο συνετά και προσεκτικά για σύντροφο ανεξάρτητα την σεξουαλική προτίμηση, ενώ το ανδρικό φύλο είναι επιρρεπές σε εφήμερες σχέσεις και μπορεί να κάνει ευκολότερα σχέσεις μικρότερης χρονικής διάρκειας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες έχουν ως τελικό στόχο την αναπαραγωγή, μια ασυνείδητη επιθυμία που υπάρχει εξελικτικά, είτε η προτίμηση είναι προς το ίδιο φύλο είτε όχι. Συγκεκριμένα στην έρευνα που διεξήχθη, συγκρίθηκαν ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια και φάνηκε πως στις ομόφυλες σχέσεις ανδρών, που είναι η μόνη δυάδα που δεν περιείχε γυναίκες, το ποσοστό των σχέσεων ήταν το διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Σύμφωνα με τους Andersson & Simmons (2016) το κυριότερο κίνητρο επιλογής συντρόφου για τις γυναίκες είναι η επιτυχία αναπαραγωγής. Και όχι απλά αυτής, αλλά ειδικότερα της επιτυχημένης αναπαραγωγής ενός υγιή και δυνατού εμβρύου. Σε μια προσπάθεια εξασφάλισης καλών γονιδίων και φροντίδας για το έμβρυό τους, οι γυναίκες έχουν δύο κριτήρια επιλογής. Ένα είναι αυτό της εξωτερικής εμφάνισης και το άλλο είναι της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.

Σε έρευνα που μελετούσε την επιλογή συντρόφου των ανθρώπων σε σχέση την εξωτερική εμφάνιση και την εξέλιξη του είδους, φαίνεται πως και στα δύο φύλα υπάρχει μια ασυνείδητη προτίμηση για τους ανθρώπους που κατέχουν συμμετρικά χαρακτηριστικά και άρτια προσώπου. Αυτό συμβαίνει διότι με την εξέλιξη του είδους μας, αυτός ο τύπος εξωτερικής εμφάνισης συσχετίστηκε με την υγεία και κατ’ επέκταση με την επιβίωση και τα καλά γενετικά χαρακτηριστικά που μετέπειτα θα μεταφερθούν στο έμβρυο. Επιπρόσθετα, οι άνδρες φαίνεται να έχουν μια προτίμηση στις γυναίκες που έχουν πιο θηλυκά χαρακτηριστικά ενώ οι γυναίκες στους άνδρες με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η θηλυκότητα παραπέμπει περισσότερο στην μητρότητα και την ικανότητα διατροφής ενός εμβρύου και η αρρενωπότητα στην προστασία αυτου του εμβρύου.

Παρόλο που οι γυναίκες νιώθουν περισσότερη ερωτική έλξη προς τους άνδρες με πιο άγρια και αρρενωπά χαρακτηριστικά, τελικά επιλέγουν για μακροχρόνιους συντρόφους τους εκείνους που αν και μειονεκτούν στην εξωτερική εμφάνιση, υπερτερούν στον χαρακτήρα και μπορούν να παρέχουν ασφάλεια και φροντίδα σε εκείνες και το μελλοντικό απόγονο τους. Σύμφωνα με τον Perret et al.(1998) οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των γυναικών, αλλά και των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, η έλξη και η προτίμηση των γυναικών αλλάζει ανάλογα το στάδιο του έμμηνου κύκλου που βρίσκονται. Στην γόνιμη περίοδο, την ωορρηξία, αυξάνονται οι ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα και τεστοστερόνη, και ταυτόχρονα η έλξη προς πιο αρρενωπούς και εμφανίσιμους άνδρες. Αυτό συμβαίνει διότι θέλουν να διασφαλίσουν γερά και υγιή γονίδια για τον απόγονο τους. Παρομοίως, φαίνεται πως όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες είναι χαμηλά η επιλογή τους δεν γίνεται με σημαντικότερο κριτήριο την εξωτερική εμφάνιση καθώς μπορεί να αισθανθούν έλξη και από γυναίκες με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε διαπολιτισμική έρευνα που διεξήχθη σε τριαντα τρεις (33) χώρες, το πιο σημαντικό κριτήριο δέσμευσης, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, ήταν πρώτα η αγάπη και έπειτα η έλξη. Πως επιλέγουμε το ταίρι μας τελικά; Είναι μια διαδικασία πολύπλοκη που επηρεάζεται τόσο από βιολογικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, όσο και από τη προσωπική μας προτίμηση και τον χαρακτήρα μας. Η μόνη διαφορά είναι πως οι μεν γίνονται ασυνείδητα και αφορούν όλο τον πληθυσμό του εκάστοτε φύλου, ενώ οι δε αφορούν το άτομο και μπορούν να ελεγχθούν και να αλλάξουν ανάλογα την χρονική περίοδο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aimeric Teyssier, Partners’ personality types and mate preferences: predation risk matters. Behavioral Ecology (2014), 25(4), 723–733. doi:10.1093/beheco/aru049

Rhea M. Howard, Carin Perilloux, Is mating psychology most closely tied to biological sex or preferred partner’s sex?. 2016 Elsevier, PAID-07592; No of Pages 7

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Νιώθω ότι δεν έχω να πω τίποτα με κανέναν”

Ψtalk: "Νιώθω πολύ πιεσμένη από τη μητέρα μου. Δεν ξέρω τι να κάνω!"