Πότε θα επουλωθεί η πληγή μέσα μου;
Πότε θα επουλωθεί η πληγή μέσα μου;

Πότε θα επουλωθεί η πληγή μέσα μου;


Υπάρχουν οι μέρες εκείνες που αισθάνεσαι όλο σου το σώμα να πονά, μέσα κι έξω. Που απλά οτιδήποτε γύρω σου είναι τόσο ανούσιο και αδιάφορο, μπροστά στον τεράστιο πόνο που νιώθεις στην ψυχή σου. Σίγουρα, δεν σκόπευες ποτέ να σου προκαλέσεις κάτι τέτοιο. Ποιος ονειρεύεται άραγε τη μέρα που θα χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, που θα τερματίσει μια μακρόχρονη και σημαντική γι’αυτόν σχέση ή που θα μείνει χωρίς φίλους, σπίτι και δουλειά; Όλοι μας, όπως είναι φυσικό, διώχνουμε χιλιόμετρα μακριά τέτοιες σκέψεις όταν, έστω και λίγο, τολμήσουν να περάσουν σε ένα πιο συνειδητό επίπεδο, λόγω κάποιου συνειρμού σε μια σκέψη μας, σε μια συζήτησή μας ή ακόμη και στην ταύτιση που ασυνείδητα κάνουμε με τον πρωταγωνιστή μιας ταινίας που τυχαία θα δούμε.

Τί νόμιζες όμως; Όσο μακριά κι αν τις απωθήσεις, κάποια στιγμή στη ζωή σου, ίσως χρειαστεί να έρθεις αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση. Ξέρω πόσο οδυνηρό είναι. Ξέρω πόσο πονάς. Ξέρω ότι απορείς γιατί να συμβαίνει σε σένα. Δυστυχώς, αυτές οι καταστάσεις θα τραυματίσουν την ψυχή σου και θα της δημιουργήσουν μια πληγή που κανένας δεν γνωρίζει για πόσο θα παραμείνει ανοιχτή. Αν, ωστόσο, καταφέρεις και ταυτιστείς με τις παρακάτω εμπειρίες, τότε μάλλον δεν έχει ακόμα επουλωθεί η πληγή μέσα σου.

Αντιστέκεσαι σε θετικές αλλαγές; Τότε, μάλλον, ακόμα υπάρχει ένα τραύμα καλά κρυμμένο μέσα σου. Συνήθως, λοιπόν , είσαι καχύποπτος όταν έρχεται κάτι καλό στη ζωή σου και έχεις ένα έμφυτο αίσθημα φόβου και ντροπής, κάθε φορά που επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαρεί ή να γιορτάσει κάποια προσωπική σου επιτυχία. Αυτή σου η συμπεριφορά πηγάζει, κυρίως, από την πεποίθησή σου ότι “δεν αξίζεις” να είσαι ευτυχισμένος, επειδή κάτι τραυματικό σου συνέβη ή επειδή κάποιος σου φέρθηκε πολύ άσχημα. Θέλω να σου πω όμως, ότι φυσικά και αξίζεις κάθε ευτυχία στη ζωή σου! Είσαι ένας υπέροχος και ξεχωριστός άνθρωπος και δεν σε καθορίζει ένα αρνητικό συμβάν, ούτε η άσχημη συμπεριφορά κάποιων. Άσχημες καταστάσεις θα βιώσουμε, δυστυχώς, όλοι μας στην πορεία της ζωής μας. Χωρίς αυτές, όμως, πώς θα είχαν την αξία τους οι όμορφες στιγμές; Όσο για τους ανθρώπους που ένιωσες πως δεν σε εκτίμησαν και δεν σου φέρθηκαν όπως τους φέρθηκες εσύ, κατάλαβε ότι μοναδικοί υπαίτιοι για τις άσχημες συμπεριφορές τους απέναντι σου είναι οι ίδιοι και δεν οφείλεσαι εσύ για τα άλυτα ζητήματα της δικής τους προσωπικότητας. Εσύ είσαι υπεύθυνος μονάχα για τις συμπεριφορές που πηγάζουν από σένα. Αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, μην τον κατηγορείς για τίποτα!

Έπειτα, προσπαθείς να οργανώνεις τα πάντα! Όταν λέμε τα πάντα όμως, εννoούμε τα πάντα. Από τις καθημερινές αρμοδιότητες στη δουλειά, μέχρι και την τελευταία κούπα στην κουζίνα, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη συμμετρία με τις υπόλοιπες. Εννοείται ότι δεν μπορείς να φας πρωινό, αν δεν καθαρίσεις πρώτα την κουζίνα, όπως και ότι το κρεβάτι σου πρέπει να στρωθεί αμέσως μόλις ξυπνήσεις. Μην ανησυχείς, είναι απόλυτα κατανοητό γιατί το κάνεις. Αφού δεν μπορείς να έχεις την ισορροπία που χρειάζεσαι στην ψυχή σου λόγω του τραύματός σου, προσπαθείς να βγάλεις όλη σου την πίεση και να δημιουργήσεις μια τάξη στο περιβάλλον σου. Μην μπερδευτούμε, βέβαια εδώ, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που τους αρέσει η τάξη, τραυματισμένοι. Η πλειοψηφία, όμως, χρησιμοποιεί την τακτοποίηση του χώρου ως μέσο επούλωσης μιας εσωτερικής πληγής και έκφρασης μιας ασυνείδητης πίεσης. Μην ξεχνάμε και την εφαρμογή της Ψυχανάλυσης στην καθημερινή μας ζωή. Ιδεοψυχαναγκαστικά στοιχεία που αφορούν την καθαριότητα, την τάξη και το μέτρο, εκφράζουν μια ασυνείδητη, άλυτη διαμάχη που πρέπει να μετριαστεί με κάποιον τρόπο.

Στη συνέχεια, σε χαρακτηρίζει ο φόβος της αποτυχίας. Θα μου πεις τώρα “εε και ποιος δεν το φοβάται αυτό;”. Συμφωνώ. Εσένα ,όμως, ο φόβος σου αυτός είναι τόσο δυσλειτουργικός που υπερισχύει και όλων των κινήτρων σου να επιτύχεις. Έτσι, χάνεις πολλές σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή σου και δεν χρησιμοποιείς την δημιουργικότητα και την φιλοδοξία σου. Θες πάντα να τα κάνεις όλα τέλεια και σε αγχώνει τόσο πολύ το γεγονός ότι μπορεί να μην τα καταφέρεις, που οι ανασφάλειες σου σε κυριεύουν και στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξή σου. Αυτοί οι φόβοι σου πηγάζουν κυρίως από το τραύμα και τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις εσύ ο ίδιος δημιουργήσει στον εαυτό σου, λόγω των εμπειριών σου.

Ένα ακόμη πολύ συχνό σημάδι του εσωτερικού σου τραύματος, είναι και η αδυναμία που έχεις να συγκεντρωθείς. Όπως μπορούμε όλοι μας να καταλάβουμε, η πληγή μας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ψυχολογικά ζητήματα, πολλά από τα οποία επηρεάζουν και την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Αν έχεις συχνά προβλήματα εστίασης προσοχής, αν σου δημιουργούνται κενά μνήμης, αν δεν μπορείς να αναλύσεις τις σκέψεις σου, τότε ενδεχομένως να έχεις ένα άλυτο τραύμα μέσα σου που σε επηρεάζει σημαντικά στον τρόπο που σκέφτεσαι. Και παρόλες τις δυσκολίες σου αυτές, δεν ζητάς την βοήθεια των γύρω σου καθώς πιστεύεις ότι θα σε κατακρίνουν και θα σε απορρίψουν. Συχνά, λοιπόν, απομακρύνεις τον κόσμο γύρω σου και έχεις εχθρική συμπεριφορά, επειδή δεν είσαι σε θέση να διαχειριστείς την δική σου εσωτερική δυσκολία. Πολλές φορές μπορεί να γίνεσαι ευερέθιστος, υπερευαίσθητος ή να βγαίνεις εκτός ελέγχου, στην προσπάθειά σου να αντέξεις τον εσωτερικό σου πόλεμο.

Κάτι τελευταίο, αν και το φαντάζεσαι νομίζω. Έχεις ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το τραύμα σου μπορεί να προσβάλλει την αυτοεκτίμησή σου, ειδικά αν προέρχεται από εμπειρίες της παιδικής σου ηλικίας. Η κακομεταχείριση και η εγκατάλειψη μπορούν να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για την προσωπική σου αξία. Ειδικότερα, αν οι συμπεριφορές αυτές συνδέονται με κάποιο άτομο που αγαπούσες πραγματικά και είχες συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να σου προκαλέσουν και ανεξήγητα ψυχολογικά συμπτώματα. Έχεις περισσότερο άγχος και νευρικότητα από ότι πρίν; Βρίσκεις σπάνια, πλέον, ευχαρίστηση σε ασχολίες που σε χαροποιούσαν; Έχεις χάσει την όρεξή σου ή έχεις προβλήματα στον ύπνο σου; Σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη, το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η απροσωποποίηση, οι εφιάλτες και η συναισθηματική φόρτιση, συνδέονται άρρηκτα με ένα άλυτο εσωτερικό τραύμα.

Αν αναγνωρίζεις κι εσύ στον εαυτό σου αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία, τότε ίσως να υπάρχει μέσα σου μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί ακόμα. Είτε προήλθε από την παιδική σου ηλικία, είτε από την απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου, είτε από έναν χωρισμό με τον σύντροφό σου, θέλω να σου πω ότι είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό να αισθάνεσαι έτσι. Πάρε τον χρόνο σου να επουλώσεις τις πληγές σου! Η ψυχή σου είναι τόσο όμορφη και μοναδική που μόνο εσύ ξέρεις πως να την γιατρέψεις. Αγκάλιασε τις μέρες που αισθάνεσαι κενός, κλάψε, απομωνώσου, θύμωσε. Κάποια στιγμή θα ξαναγεννηθείς. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, με την βοήθεια των αληθινών ανθρώπων που είναι γύρω σου, αλλά πάνω από όλα, με τις δικές σου δυνάμεις, θα ξαναγεννηθείς! Και τότε θα καταλάβεις πόση δύναμη έχεις μέσα σου. Τότε θα καταλάβεις πως σου είναι αδιάφορο τί θα πουν οι γύρω σου και πώς θα τους φανείς. Γιατί θα ξέρεις πώς όλα ξεκινούν από σένα και όλα τελειώνουν σε σένα πάλι. Μην φοβάσαι, δεν είσαι μόνος σου σε αυτό! Ο εαυτός σου είναι ο καλύτερος συμμαχός σου! Και θα επουλώσει την πληγή σου, σιγά σιγά αλλά πολύ αποτελεσματικά. Να είσαι περήφανος για τις πληγές σου. Γιατί αυτές σε έκαναν τον άνθρωπο που είσαι σήμερα. Τον άνθρωπο που δεν φοβάται να πονέσει. Τον άνθρωπο που δεν κάνει πίσω σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο, αλλά καταφέρνει να βγει από αυτό με επιτυχία. Τον άνθρωπο που κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, δακρύζει από ευτυχία που στέκεται εκεί, όρθιος και έτοιμος για την επόμενη μάχη. Θα κλείσουν οι πληγές σου..και τότε, όλοι θα σε καμαρώνουν! Μαζί κι εγώ.

Sources:

Borchard TJ. (2019) “8 Health Risks of Untreated Depression”. Psych Central.

Photos:

https://fineartamerica.com/art/paintings/emotional+pain

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories